Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε ως παράνομη επιδότηση, αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2011 για παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης στη Χαλκιδική έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος και απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής φόρου, επιλογές που θεωρήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι συνιστούσαν παράνομη επιδότηση.
Με απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η Ελλάδα είχε υποχρεωθεί τότε να αναζητήσει 15,3 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, ωστόσο το ελληνικό Δημόσιο το 2015 προσέφυγε από κοινού με την «Ελληνικός Χρυσός» κατά της απόφασης ασκώντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε σήμερα και σε δεύτερο βαθμό.
Στις 18 Φεβρουαρίου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός άσκησε αναίρεση, αιτούμενη την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης του ΓΔΕΕ για τους εξής λόγους: εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων, εσφαλμένη εκτίμηση της αξίας των γηπέδων εσφαλμένη εκτίμηση του ύψους του προνομίου που απορρέει για την Ελληνικός Χρυσός από την απαλλαγή καταβολής φόρου (το ύψος των φόρων συνδέεται με την αξία των γηπέδων η οποία δεν είχε εκτιμηθεί σωστά).
Η Επιτροπή εκτίμησε ότι οι δύο πρώτοι λόγοι αναίρεσης είναι απαράδεκτοι και ο τελευταίος αβάσιμος.
Σε σημερινή του απόφαση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι κατά πάγια νομολογία στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, ο έλεγχος που μπορεί να ασκηθεί σε οικονομικές εκτιμήσεις είναι αναγκαστικά περιορισμένος. Στο συγκεκριμένο πεδίο, το Δικαστήριο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την οικονομική εκτίμησή του, στη θέση της εκτίμησης της Επιτροπής.
Το Δικαστήριο απέρριψε ως εκ τούτου, όλους τους λόγους αναίρεσης εκτός από την αιτίαση της Ελληνικός Χρυσός στο πλαίσιο του πρώτου λόγου αναίρεσης ότι το ΓΔΕΕ δεν προέβη σε απάντηση σχετικά με την ενίσχυση για την οποία είχε εκπονηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης.
Επίσης, το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η ενίσχυση για την οποία πραγματοποιήθηκε η έκθεση, έχει τέτοια επιρροή στην αξία των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να επηρεάζει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της ίδιας της έκθεσης.
Καθόσον το ΓΔΕΕ παρέλειψε να απαντήσει στο επιχείρημα της Ελληνικός Χρυσός ως προς την ενίσχυση για την οποία είχε πραγματοποιηθεί έκθεση πραγματογνωμοσύνης, για την εκτίμηση της αξίας των Μεταλλείων της Κασσάνδρας τον 2004, το Δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του άκυρη.
Στην Κρήτη θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, ο Αρχηγός…
Τη συμφωνία για την διάθεση του 20% των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης…
Υλοποιήθηκε από την Τράπεζα Ελλάδας το αίτημα του Δήμου Πλατανιά για την έκδοση Ασημένιου Συλλεκτικού…
Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Παύλος Πολάκης υλοποίησε με επιτυχία χθες Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το…
Ο Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τύχη των…
Η Συνέλευση Αρμένων για τις Πηγές πανηγυρίζει μια σημαντική νίκη. Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών…
This website uses cookies.