Κοινωνία σε κρίση …
Το 1978, με την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαλλοτριώθηκε μια έκταση παραπάνω από 3.000 στρέμματα στο Ακρωτήρι Χανίων για να καλύψει μακροπρόθεσμα τις κτηριακές του ανάγκες. Στη συνέχεια, εξαιτίας της έλλειψης κτηριακής υποδομής και με παρεμβάσεις της τοπικής κοινωνίας, γενναιόδωρα του παραχωρήθηκαν ιστορικά μνημεία της σύγχρονης αλλά και παλιότερης Ιστορίας του τόπου. Στο λόφο Καστέλι της παλιάς πόλης, γνωστό και ως παλίμψηστο των Χανίων, πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας, βρίσκεται το ιστορικής μνήμης κτιριακό συγκρότημα με το οποίο το 1985 “προικίστηκε” από την πόλη το Πολυτεχνείο Κρήτης, σε έκταση 3.650 τμ., τα κτίρια των παλιών Στρατώνων και Φυλακών και το υπό κατάληψη από το 2004 πρώην Στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας. Το Πολυτεχνείο πριν τρία (3) χρόνια περίπου έκρινε ότι δεν του χρειάζονται πια τα συγκεκριμένα κτήρια και μετέφερε βιαστικά την Αρχιτεκτονική Σχολή και τη Διοίκηση στο Ακρωτήρι. H απόφαση της προηγούμενης Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης να «αξιοποιήσει» τα παραπάνω κτήρια, μισθώνοντας τα σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, με σκοπό να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία. έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση.
Έχουν γραφτεί πολλά για την ηθική και τη νομιμότητα της τουριστικής «αξιοποίησης» των συγκεκριμένων ιστορικών κτηρίων – μνημείων των Χανίων. Όμως υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν ακόμα φωτιστεί:
Συνιστά μέγιστο ατόπημα ενός Δημόσιου Πνευματικού Ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, ως προϊόν και όχι ως αγαθό. Οφείλουμε, ως πολίτες και κοινωνία να:
Ανέκαθεν οι κοινωνίες διεκδικούσαν δημοσίους χώρους καθώς και την ουσιαστική ανάδειξη των μνημείων κάθε πόλης, όμως στη περίπτωση μας είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Σε μια χώρα που περνά βαθιά ηθική κα οικονομική κρίση οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν είτε το δρόμο της εμπορευματοποίησης των πάντων, του ιδιωτικού, του Καθηγητή επιχειρηματία, του Πανεπιστήμιου Επιχειρηματία κλπ. είτε το δρόμο του δημοσίου, του Καθηγητή δασκάλου, φωτεινό παράδειγμα – φάρος για την κοινωνία, των ΑΕΙ κοιτίδα γνώσης κα ηθικής.
Δυστυχώς για το κ. Κ. Μητσοτάκη, που έκανε «σημαία» της παράταξης του τη «ξενοδοχοποιηση» του ιστορικού μνημείου, ο δρόμος, ο ανηφορικός, της ηθικής, της αλήθειας, είναι ο δεύτερος. Και του υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ανθίσει η ελπίδα στα χείλη μας, στη χώρα μας.
Μανόλης Ντουντουνάκης
M.Sc. ηλεκτρολόγος μηχανικός ΕΜΠ,
Εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό Πολυτεχνείου Κρήτης
Με αίτημα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, κάλεσε…
Οπρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Έλον Μασκ, μετά τον σάλο…
Αναπάντητες παραμένουν επί έξι μήνες οι αιτήσεις που έχει καταθέσει ο νομικός εκπρόσωπος της Μαρίας Καρυστιανού, Γιάννης…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη * Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΟΧΗ Η σπουδή της ιστορίας διδάσκει…
Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή…
Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της σε…
This website uses cookies.