13.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Η επέλαση της Ρωσίας, ο «υβριδικός πόλεμος» και η κατάρρευση του ουκρανικού μετώπου άμυνας

Ημερομηνία:

Τα τελευταία 24ωρα οι ρωσικές δυνάμεις «καλπάζουν» στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στη Δύση, με τον Εμανουέλ Μακρόν αμετανόητο και επικίνδυνο, καθώς για μία ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο πλευρό του ουκρανικού στρατού. Την ίδια ώρα, Δύση και Ρωσία εξαπολύουν πυρά εκατέρωθεν περί «υβριδικού πολέμου».

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ο Μακρόν είπε την Πέμπτη ότι εάν υπήρχε κάποιο ουκρανικό αίτημα περί αποστολής στρατού, κάτι που όμως δεν συμβαίνει σήμερα, θα ήταν θεμιτό να εξεταστεί το ζήτημα. Ο Γάλλος πρόεδρος προκάλεσε αναταραχή στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είπε ότι η αποστολή δυτικών ενόπλων δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί στο μέλλον. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ δήλωσαν ξεκάθαρα ότι δεν εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και οι υπόλοιποι ηγέτες αντιτίθενται στα λεγόμενα του Μακρόν, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ο Γάλλος πρόεδρος «βγαίνει μπροστά» και πιέζει για πιο ουσιαστική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, διότι βλέπει πως χάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και εκτιμά πως η Ρωσία θα ενδυναμώσει σε τέτοιο βαθμό, που θα μπορούσε να ξεκινήσει επεκτατικό πόλεμο σε άλλα κράτη.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι το Λονδίνο θα παρέχει ετησίως στρατιωτική βοήθεια ύψους τριών δισ. λιρών στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», σημειώνοντας ότι δεν έχει αντίρρηση να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά σε ρωσικό έδαφος.

«Επικίνδυνες» δηλώσεις

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Ουκρανία, εάν ήθελε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας, ως «άμεση κλιμάκωση» του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η δήλωση αυτή είναι επικίνδυνη και ανησυχητική, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Εξάλλου, ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνες» και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος επανέλαβε την αμφιλεγόμενη θέση του περί αποστολής χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία. «Η Γαλλία και ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνεχίζουν να αναφέρονται στην πιθανότητα άμεσης εμπλοκής επί του πεδίου (…). Είναι μια πολύ επικίνδυνη τάση. Το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας (στην Ουκρανία) μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι προκαθορισμένοι στόχοι», είπε.

Η Δύση διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας;

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέβιντ Κάμερον ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Τα λόγια του Κάμερον είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.

«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα».

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει “σοβαρές” προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα βασίζονται στις υπάρχουσες “πραγματικότητες”, εφόσον η Ουκρανία δεσμευτεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη στο μέλλον. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που έχουν ήδη απορριφθεί από το Κίεβο στο παρελθόν.

Αλληλοκατηγορίες για υβριδικό πόλεμο

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, μαζί με διεθνείς εταίρους, καταδικάζουν έντονα την κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο που διεξάγεται από τους ελεγχόμενους από τη Ρωσία APT28 κατά της Γερμανίας και της Τσεχίας όπως αναφέρει ανακοίνωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ. Σήμερα, η Γερμανία μοιράστηκε δημόσια την αξιολόγησή της σχετικά με την παραβίαση από τους APT28 διαφόρων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Την ίδια ώρα, η Τσεχία ανακοίνωσε ότι τα θεσμικά της όργανα έχουν γίνει στόχος αυτής της εκστρατείας στον κυβερνοχώρο. Κρατικά ιδρύματα, υπηρεσίες και οντότητες στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας, έχουν γίνει στόχος του ίδιου παράγοντα απειλής στο παρελθόν. Το 2020, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που ευθύνονται για τις επιθέσεις των APT28 με στόχο το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το 2015.

Τονίζεται ότι η ΕΕ δεν θα ανεχθεί τέτοιες κακόβουλες συμπεριφορές, ιδιαίτερα δραστηριότητες που αποσκοπούν στην υποβάθμιση της κρίσιμης υποδομής, στην αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και στην επιρροή των δημοκρατικών διαδικασιών, έχοντας υπόψη τις φετινές εκλογές στην ΕΕ και σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους διεθνείς εταίρους μας για την προώθηση ενός ανοιχτού, ελεύθερου, σταθερού και ασφαλούς κυβερνοχώρου.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των μέτρων για την πρόληψη, την αποτροπή και την απάντηση στην κακόβουλη συμπεριφορά της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο.

Η κακόβουλη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο δείχνει το συνεχές πρότυπο ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνητικές οντότητες και παρόχους υποδομών ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν όπως επισημαίνεται.

Η Ουάσινγκτον καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις στην Ευρώπη

Η αμερικανική διπλωματία καταδίκασε σήμερα την πρόσφατη εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων στην Ευρώπη και την απέδωσε στη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών (GRU) κατά της Γερμανίας, της Τσεχίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα τις κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις” που πραγματοποιούνται από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού (GRU) “κατά της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σουηδίας”. Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας και στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου. Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αυτή την κακόβουλη δραστηριότητα και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Προελαύνει η Μόσχα, τεράστιες οι ουκρανικές απώλειες

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε 547 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν σε όλα τα μέτωπα.

Από την έναρξη του 2024, οι Ουκρανοί έχουν χάσει περισσότερους από 111.000 στρατιώτες, ενώ όπως είχε υποστηρίσξει πρόσφατα ο Σοϊγκού, μετρούν περισσότερες από 500.000 απώλειες από την έναρξη της ρωσικής επιχείρησης.

Μόνο φέτος, ο στρατός του Κιέβου έχει χάσει περισσότερα από 21.000 όπλα.

«Για να αναπληρώσει τις απώλειες στο ανθρώπινο δυναμικό, το καθεστώς του Κιέβου εντείνει την κινητοποίηση, οι Ουκρανοί που δεν θέλουν να πολεμήσουν, στέλνονται δια της βίας στην πρώτη γραμμή. Μια τέτοια απάνθρωπη στάση απέναντι στον πληθυσμό της δείχνει την επιθυμία των ουκρανικών Αρχών να κερδίσουν την εύνοια των δυτικών αφεντικών τους προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια», τόνισε ο Σοϊγκού.

Χθες, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε άλλο ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζοντας την αργή προώθησή του στη ζώνη αυτή κοντά στην πόλη Αβντιίβκα, την οποία κατέλαβε η Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Οι ρωσικές δυνάμεις “απελευθέρωσαν πλήρως το χωριό Μπερντίτσι”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας στο καθημερινό ανακοινωθέν του.

Την Κυριακή, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει πως είχε αποσυρθεί δυτικά αυτής της κοινότητας και άλλων δύο, της Σεμενίφκα και της Νοβομιχαϊλίφκα. Σε εκείνη τη ζώνη οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν στήσει τις αμυντικές γραμμές τους μετά την πτώση της πόλης-φρούριο Αβντιίβκα, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι, παραδέχθηκε την Κυριακή πως η κατάσταση στο μέτωπο έχει “επιδεινωθεί”, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα, που υπερέχουν σε όπλα και στρατιώτες, πέτυχαν “τακτικές επιτυχίες” σε πολλές ζώνες.

Ο ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποτυχία της μεγάλης αντεπίθεσής του το περασμένο καλοκαίρι.

Η Ρωσία έχει την πρωτοβουλία απέναντι σε έναν αντίπαλο που δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέους στρατιώτες και αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη χορήγηση δυτικής βοήθειας.

Η επανάληψη της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μετά την έγκριση στα τέλη Απριλίου ενός σχεδίου 61 δισ. δολαρίων βοήθειας στο Κίεβο, αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία να σταθεροποιήσει τις δυνάμεις της και να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει το μέτωπο, ιδιαίτερα στα ανατολικά στις ζώνες Τσάσιβ Γιαρ και Αβντιίβκα αν και δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες πλέον.

Πότε θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία η Ουκρανία

Η Ουκρανία θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για να τερματιστεί ο πόλεμος στον οποίο έχουν εμπλακεί και διαρκεί σχεδόν δυόμισι χρόνια, δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε και δημοσιεύθηκε χθες.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποκλείσει επανειλημμένα κάθε διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο. Εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε αφού η Ρωσία ανακοίνωσε πως προχωρά στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, τις οποίες μολαταύτα δεν έχει κυριεύσει πλήρως, το 2022, καθιστά την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών στην πράξη «αδύνατη».

Μολαταύτα ο υποστράτηγος Βαντίμ Σκιμπίτσκι, υπαρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής διεύθυνσης πληροφοριών (HUR), αναγνώρισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Economist ότι θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις, κάτι που ισχύει για οποιονδήποτε πόλεμο.

«Ο στρατηγός Σκιμπίτσκι λέει πως δεν βλέπει τρόπο η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο στο πεδίο της μάχης και μόνο. Ακόμη κι αν κατάφερνε να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις πίσω στα σύνορα —προοπτική που μοιάζει ολοένα πιο μακρινή— δεν θα τέλειωνε ο πόλεμος», σύμφωνα με το περιοδικό, που αναπαράγει τις δηλώσεις του αξιωματικού κυρίως σε πλάγιο λόγο.

«Τέτοιοι πόλεμοι τελειώνουν μόνο με συνθήκες, λέει. Αυτή τη στιγμή, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να εξασφαλίσουν ‘την πιο ευνοϊκή θέση’ ενόψει δυνητικών συνομιλιών. Αλλά ουσιώδεις διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να αρχίσουν μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025 το νωρίτερο, μαντεύει».

Ο κ. Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στη «σύνοδο για την ειρήνη» που αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία, διότι κατά το Κίεβο δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί με καλή πίστη.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό Foreign Policy αυτή την εβδομάδα πως ο σκοπός της συνόδου του Ιουνίου είναι να «ενωθούν χώρες που μοιράζονται αξίες και προσεγγίσεις» και να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες. Κατόπιν «μπορεί να λάβει χώρα επικοινωνία με τη Ρωσία και η Ρωσία να συμμετάσχει σε συνομιλίες».

«Διότι» —αναγνώρισε και ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας— «δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς και τα δύο μέρη».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλοι ρώσοι αξιωματούχοι ερίζουν πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να διαπραγματευτεί λύση.

Ο κ. Ζελένσκι τόνισε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του πως «όλες οι θέσεις μας, στο πεδίο της μάχης, στη διπλωματία και στη σφαίρα της πληροφόρησης, πρέπει να είναι εξίσου ισχυρές».

«Η δύναμή μας, οι δυνατότητές μας, τα όπλα μας, η ενότητα με τους συμμάχους μας, όλα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Και θα δουλέψουν», πρόσθεσε. Χαρακτήρισε τη σύνοδο του επόμενου μήνα την πρώτη «ευκαιρία να αρχίσει η αποκατάσταση δίκαιης ειρήνης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε χθες πως η σύνοδος του Ιουνίου δεν μπορεί να θεωρηθεί «σοβαρή» απούσης της Ρωσίας, ούτε μπορεί να «περιμένει κανείς σοβαρά οποιουδήποτε είδους αποτελέσματα».

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δείπνο Αγάπης στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων την Παρασκευή

Την Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00, το Δημοτικό...

Σύλληψη 18χρονου για επίθεση σε δύο 20χρονους στα Χανιά

Στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων...

Αποφάσεις της Πλειοψηφίας του Δήμου και η Στάση των Πολιτών

Του Στέλιου Κουτρουμπά Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για...