Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι, με τον κορωνοϊό δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα. Το είπε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει. Το θέμα είναι ο άνθρωπος να έχει το πάνω χέρι και όχι ο ιός. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται παγκόσμιος συντονισμός.
Χρειαζεται, όπως είπε και ο καθηγητής Δρ. Μόσχος στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα μας, να αντιμετωπιστεί εξίσου αποτελεσματικά, στο Κερατσίνι, στην Καλιφόρνια, στο Καμερούν. Ειδάλλως, ο Δαρβίνος κερδίζει.
Τι καλό, ας πούμε, μπορεί να προκύψει όταν τίθεται ο ιός υπό έλεγχο στη Μεγάλη Βρετανία, όταν στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στην Ινδία είναι ανεξελεγκτος και παράγονται νέες επικίνδυνες μεταλλάξεις;
Η νέα μετάλλαξη που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία είναι η B.1.617 και ανιχνεύθηκε στην Ινδία στην οποία τις τελευταίες βδομάδες παρουσιάζεται μία πρωτογνωρη έκρηξη κρουσμάτων. Οι δύο παραλλαγές της μετάλλαξης μειώνουν σε σημαντικό βαθμό αν και δεν εξαφανίζουν τελείως τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τη μόλυνση ή μετά τον εμβολιασμο, σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής και μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κ. Jesse Bloom.
“Κάναμε τα μαθηματικά, πιστεύουμε ότι η αύξηση στον ρυθμό αναπαραγωγής εξηγείται από τις μεταλλάξεις που έχουν κυριαρχήσει στην Ινδία”, λέει στο Bloomberg TV ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Bernstein India, Nithya Balasubramanian.
Για να καταλήξει: “Ναι, οι μεταλλαξεις είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για ανησυχία”.
Το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι ότι μεταφέρονται μαζί με τους ανθρώπους που μετακινούνται. Η Βραζιλιάνικη μετάλλαξη P1 που είναι 3 φορές πιο φονική και δύο φορές πιο μεταδοτική έχει ήδη ανιχνευθεί σε 30 χώρες, η ινδική μετάλλαξη σε σύντομο χρονικό διάστημα ανιχνεύθηκε σε τουλάχιστον 10 χώρες.
Μία εξ αυτών και η Αγγλία.
Σύμφωνα με το SKY NEWS, τη Δευτέρα 19 Απριλίου οι λόγοι ανησυχίας ειναι πολλοί. Σύμφωνα με το BBC News ήδη στην Αγγλία έχουν ανιχνευθεί 90 κρούσματα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε άνοιγμα της τουριστικής σαιζόν παρά τον τεράστιο αριθμό κρουσμάτων στις 14 Μαϊου με την Κρήτη να βρίσκεται στην “πράσινη λίστα” του υφιστάμενου συστήματος ταξιδιών στην Βρετανία.
Όλα είναι αλυσίδα, και αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ινδία με την επικίνδυνη μετάλλαξη μπορεί να επηρεάζει άμεσα και ζωτικά την Κρήτη. Πρέπει να το καταλάβουμε λοιπόν, ουδείς είναι ασφαλής όσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Χρειάζεται παγκόσμιος συντονισμός σε αυτή τη μάχη για να μην κερδίσει ο Δαρβίνος.
Το ερώτημα είναι, ως ότου επιτευχθεί αυτός ο αναγκαίος συντονισμός, στην Ελλάδα και στην Κρήτη τι θα γίνει με την έλευση χιλιάδων τουριστών και με τη χαλάρωση που παρατηρείται στην τήρηση των μέτρων;
Θα είναι έτοιμος ο κρατικός μηχανισμός να ανταπεξέλθει στις τεράστιες προκλήσεις;
Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το κράτος ότι επικίνδυνες μεταλλάξεις όπως αυτές της Ινδίας και της Βραζιλίας δε θα χτυπήσουν την ήδη βαριά κτυπημένη χώρα μας;
Σε ποια ετοιμότητα είναι η χώρα στο πολύ πιθανό σενάριο μίας επιπλέον σημαντικής πίεσης στο εθνικό σύστημα υγείας από την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για διακοπές;
Ποιες ουσιαστικές κινήσεις έχουν γίνει για την ενίσχυση του συστήματος υγείας;
Η Οργάνωση «Αντίσταση και Πάλη» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη Καράτζη,…
Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να…
Δεν έχουν το… Θεό τους οι Ισραηλινοί και προβαίνουν σε μικρόψυχες κινήσεις ενόψει της εφαρμογής…
Ο ΠΙΤΕΡ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ο επιφανής Ελληνοαμερικανός γιατρός, μηχανικός, συγγραφέας και πολυσχιδής (και ζάπλουτος) επιχειρηματίας –ιδρυτής και…
Είναι μόλις 10 Ιανουαρίου και το πλουσιότερο 1% του κόσμου έχει ήδη εξαντλήσει το μερίδιο…
Του Φώτη Ποντικάκη Συμμετέχοντας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2015, στα περίπτερα…
This website uses cookies.