Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αποφάσισε να επιστρέψει στον ΑΔΜΗΕ τη μελέτη για την κατασκευή της γραμμής υψηλής τάσης Χανιά-Δαμάστα. Σύμφωνα με την απόφαση, ο ΑΔΜΗΕ καλείται να εξετάσει την πιθανότητα υπογειοποίησης ή υποθαλάσσιας τοποθέτησης της γραμμής σε συγκεκριμένα τμήματα.
Η απόφαση της επιτροπής προκάλεσε δυσαρέσκεια στους φορείς του Αποκόρωνα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Οι φορείς αυτοί είχαν ζητήσει από την επιτροπή να απορρίψει κατηγορηματικά την κατασκευή της γραμμής με τη χρήση πυλώνων υψηλής τάσης, θεωρώντας την επιβλαβή για το περιβάλλον και την αισθητική της περιοχής.
Ποια είναι η σημασία της απόφασης;
Αν και η απόφαση της επιτροπής είναι γνωμοδοτική και δεν δεσμεύει τον ΑΔΜΗΕ, θεωρείται ότι έχει σημαντική πολιτική βαρύτητα. Αποτελεί μια ένδειξη της αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην κατασκευή της γραμμής με την υπάρχουσα μορφή και δημιουργεί πίεση στον φορέα υλοποίησης να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις.
Η επιστροφή της μελέτης στον ΑΔΜΗΕ σηματοδοτεί μια νέα φάση στη διαδικασία. Ο φορέας θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει τη μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της επιτροπής και της τοπικής κοινωνίας. Η τελική απόφαση για την υλοποίηση του έργου θα εξαρτηθεί από την οικονομική σκοπιμότητα των εναλλακτικών λύσεων και από τις πιέσεις που θα ασκηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς.
Κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Κρήτης
Νωρίτερα, με πανό και συνθήματα κατά των βΑΠΕ, κάτοικοι και φορείς του Αποκόρωνα συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, έξω από την Περιφέρεια Κρήτης και στη συνέχεια εισήλθαν και στην αίθουσα συνεδριάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος και διαμαρτυρήθηκαν για τους πυλώνες που πρόκειται να τοποθετηθούν στην περιοχή τους.
Η συνεδρίαση έγινε μεταξύ άλλων για τους πυλώνες της ηλεκτρικής διασύνδεσης στα ορεινά του Αποκόρωνα.
Ο Δήμαρχος Αποκόρωνα, με μέλη του Δημοτικού συμβουλίου έδωσαν το “παρών” ενώ στη συνεδρίαση μετείχαν επίσης οι δήμαρχοι Μαλεβιζίου και Μινώα Πεδιάδας, Μ. Μποκέας και Β. Κεγκέρογλου. Δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης στη διάρκεια της συνεδρίασης, με τους παριστάμενους να ζητούν εξηγήσεις από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Νίκο Ξυλούρη.
Σε ψήφισμά τους ο Δήμος Αποκόρωνα σημειώνει:
“Η Κρήτη μετατρέπεται σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι πυλώνες υψηλής τάσης έχουν ύψος 33 μέτρα και θα περνάνε από ιστορικούς τόπους της Κρήτης, όπως πολύ κοντά από τη Μονή Αρκαδίου, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα”, δήλωσε στο Cretalive, ο κ Γιώργος Γερωνυμάκης, εκπρόσωπος της “Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στις βΑΠΕ”.
Με πληροφορίες από cretalive.gr