ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τον εφιάλτη του ενεργειακού μπλακάουτ – Ορόσημο η 18η Μαΐου

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιοματούχων πως ο ενεργειακός εφοδιασμός των χωρών της Ευρώπης είναι προς το παρόν διασφαλισμένος, η Γηραία Ήπειρος βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε ένα ενεργειακό μπλακ άουτ με οδυνηρές συνέπειες στις οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

77 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Κίεβο ανακοίνωσε πως προχωρά σε μερική διακοπή παροχής του ρωσικού αερίου που περνά μέσα από τη χώρα καθώς ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού της Ουκρανίας αρνήθηκε να συνεχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων.

«Η Ουκρανία δεν φέρει πλέον ευθύνη για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών εδαφών υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή», δήλωσε η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε μετά την κίνηση της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, με εκπρόσωπό της να δηλώνει πως «δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου για την ΕΕ». «Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», διευκρινίστηκε.

Ο εν λόγω αγωγός μεταφέρει 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα, ποσότητα ίση με το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, εάν διακοπεί απότομα η παροχή φυσικού αερίου, είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία, το μάρμαρο το πληρώνει μόνο η Ευρώπη.

Εκτός από την απειλή διακοπής του αερίου, αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν και τον σκόπελο του διχασμού ως προς τη στήριξη της Ουγγαρίας ο πρωθυπουργός της οποίας, Βίκτορ Όρμπαν αρνείται να μετάσχει η χώρα του σε ένα εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η αδιάλλακτη θέση της Ουγγαρίας να συντονιστεί με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, αφαιρεί πολύτιμο χρόνο και χρήμα από την ΕΕ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που πήγε πίσω κατά μια εβδομάδα το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώσπου να πέσουν οι τόνοι.

Παρά το γεγονός ότι η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέρει περισσότερο χρόνο στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία για να συμμορφωθούν με την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, η Βουδαπέστη συνεχίζει να καθυστερεί μια τυχόν συμφωνία. Η απαγόρευση του πετρελαίου από τη Ρωσία θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της Ουγγαρίας, επεσήμανε ο Όρμπαν. Η κρίση είναι επίσης μια ευκαιρία για τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Ούγγρο πρωθυπουργό να διεκδικήσει την επιρροή του.

Η Φον ντερ Λάιεν επιθυμεί να στοχεύσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να κλείσει μια ζωτικής σημασίας πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και του Όρμπαν τη Δευτέρα ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και δεν έχει προγραμματιστεί ακόμη η επόμενη τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κομισιόν και των περιφερειακών παραγόντων, η οποία επρόκειτο να συζητήσει τη συνεργασία στις υποδομές πετρελαίου.

Το ορόσημο της 18ης Μαΐου

Υπό αυτό το κλίμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται στις 18 Μαΐου – ημερομηνία ορόσημο – να παρουσιάσει το σχέδιό της για τη σταδιακή ενεργειακή απεξάρτησή της, που ονομάζεται «REPowerEU».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ενεργειακό σχέδιο, οι μεταρρυθμίσεις χρηματοδότησης και υποδομών είναι πιθανό να εξεταστούν για να βοηθήσουν εκείνες τις χώρες -όπως η Ουγγαρία- που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες να απομακρυνθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την Τρίτη πως ελπίζει ότι «οι δυσκολίες θα αυξηθούν» μέχρι την επόμενη εβδομάδα, προτού συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα. Εάν όχι, τότε εναπόκειται στους υπουργούς Εξωτερικών να συζητήσουν το πακέτο, προσέθεσε ο Μπορέλ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στον Μυλοπόταμο – Συνελήφθησαν μέλη της ίδιας οικογένειας

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση στήθηκε το προηγούμενο 24ωρο σε περιοχή του Δήμου Μυλοποτάμου με τις Αρχές να συλλαμβάνουν έξι συνολικά…

1 min ago

Καταγγελίες κατοίκων για παράνομη καύση πλαστικών από τη Mareprotect στο Ακρωτήρι

Κάτοικοι των περιοχών Σταυρού και Χωραφακίων στο Ακρωτήρι Χανίων καταγγέλλουν την εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Mareprotect…

2 mins ago

«Μήνυμα» Μόσχας προς Ελλάδα: Δεν μπορείτε να δώσετε χωρίς άδεια τους S-300 στην Αρμενία

Σαφές μήνυμα στην Αθήνα στέλνει η Μόσχα σχετικά με την παραχώρηση ρωσικών οπλικών συστημάτων σε…

7 mins ago

Μητσοτάκης στον Alpha: «Ο Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια – Τα χαριεντίσματα και η κατηγορία για ενδοτισμό, δεν μου άφησαν περιθώριο» – Αιχμές κατά Καραμανλή

Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…

12 hours ago

Δημοσκόπηση Pulse: 17% το ΠΑΣΟΚ, 9% το ΚΚΕ, 8% ο ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για Σαμαρά και Κασσελάκη

Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…

12 hours ago

Ο διαχρονικός βρώμικος ρόλος των Άγγλων και οι Ρωμιοί πράκτορες που δρούσαν ακόμα και μέσα στον ΕΛΑΣ με υψηλούς βαθμούς.

Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…

15 hours ago

This website uses cookies.