Categories: OIKONOMIA

Η Ευρώπη ξανασκέφτεται τη λιτότητα – Σχέδιο για χαλάρωση της δημοσιονομικής ασφυξίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμα ότι απομακρύνεται από την λιτότητα και δεσμεύθηκε ότι θα αναζητήσει μία πιο «θετική δημοσιονομική στάση» για την ευρωζώνη, γράφει το politico. Την ίδια ώρα όπου η Κομισιόν μεταθέτει για το μέλλον τις αποφάσεις για να ασκηθούν πιέσεις σε 8 χώρες, όπου οι προϋπολογισμοί τους αντιμετωπίζουν το ρίσκο να μη «συμμορφωθούν» με τους κανόνες της ΕΕ. Μία ένδειξη ότι η ΕΕ κινείται με βάση το φιλόδοξο σχέδιο της διεύθυνσης των δημοσιονομικών Ευρωζώνης, σε σχέση με την σημερινή απλή παρακολούθηση των δημοσιονομικών επιδόσεων των κρατών.

Οι υποστηρικτές της σκληρής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων ασκούν κριτική στο σχέδιο των Βρυξελλών -οι οποίες έχουν ήδη δώσει ένα επιπλέον περιθώριο παρέκκλισης κατά 0,5% για το 2017-  και το αποκαλούν ιδιαίτερα επικίνδυνο. Κάτω από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης οι χώρες της Ευρωζώνης υποτίθεται ότι δεν θα εμφανίσουν ελλείμματα μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ.

«Οι κανόνες του συμφώνου Σταθερότητας είναι ακόμη ενεργοί» λέει ο Markus Ferber, Γερμανός συντηρητικός βουλευτής και μέλος της επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις οικονομικές υποθέσεις. «Όσο αυτοί οι κανόνες δεν εκπληρώνονται δεν υπάρχει περιθώριο για διασταλτική δημοσιονομική πολιτική. Νομίζω ότι το να λες κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο γιατί θα διαιωνίζει το πρόβλημα των χωρών που εμφανίζουν ελλείμματα όπως η Ιταλία και η Γαλλία και είναι ακόμη ένα πρόσχημα που προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια της Συμφωνίας» προσθέτει.

Η Κομισιόν έχει αρνηθεί ότι υποκύπτει στις πιέσεις και πιο συγκεκριμένα της Ιταλίας και του Ρέντσι για να χαλαρώσει την λιτότητα. Ο Ρέντσι αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα για αλλαγές στο Σύνταγμα και οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ήττας, κάτι που πιθανώς θα τον οδηγήσει στην παραίτηση.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, εξηγώντας αυτή την αλλαγή στάσης της Κομισιόν, είπε ότι η Επιτροπή θέλει να ξεφύγει από το είναι απλά ένας μηχανισμός «συγκέντρωσης στατιστικών» και να αρχίσει να λειτουργεί ως το «υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης». «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το απροσδόκητο με την πολιτική θέληση, με πλήρη σεβασμό στους κανόνες» είπε ο Γάλλος Επίτροπος.

Η πρόταση σημαίνει ότι οι χώρες με δημοσιονομικό πλεόνασμα θα καλούνται να δαπανούν και να επενδύουν, και οι χώρες που δεν πιάνουν τους στόχους θα χρειαστεί να επικεντρώνουν στον σεβασμό των κανόνων.

Οι προτάσεις αφορούν τη Γερμανία και την Ολλανδία, δύο χώρες που πρέπει να δαπανούν περισσότερα. Σύμφωνα με μελέτη οι επιπλέον επενδύσεις ύψους στο 1% του ΑΕΠ στη Γερμανία και την Ολλανδία, διατηρήσιμη για μία δεκαετία θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 1,1% και 0,9% αντίστοιχα και να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού και τον πληθωρισμό.

Η έκκληση για «θετική συνολική δημοσιονομική πολιτική, φυσικά θα πρέπει να λάβει υπόψη και το Σύμφωνο Σταθερότητας» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι η «ποιότητα είναι τόσο σημαντική όσο και η ποσότητα» όταν το θέμα είναι τι θα δαπανήσουν οι κυβερνήσεις και για ποιο λόγο.

«Υπάρχει μία περίπτωση για εφαρμογή μετριοπαθούς επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής στάσης για τις χώρες της Ευρωζώνης σε αυτή τη χρονική περίοδο» αναφέρει το έγγραφο της Κομισιόν. «Μία τέτοια δημοσιονομική επέκταση θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον οικονομικό «ερέθισμα» της τάξης των 50 δισ. ευρώ για την Ευρωζώνη το 2017».

Η Κομισιόν την Τετάρτη διαπίστωσε ότι 8 χώρες βρίσκονται σε κίνδυνο να μην συμμορφωθούν με τους κανόνες, αλλά μετέθεσε για το μέλλον την απόφαση για το εάν θα ασκηθούν πιέσεις στις συγκεκριμένες χώρες.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

6 hours ago

Κρήτη: Τι λέει ο δικηγόρος του γαμπρού για την ακύρωση του γάμου του επειδή τον έπιασαν με κοκαΐνη

Πολλές εκατοντάδες ήταν οι προσκεκλημένοι που πήγαν το απόγευμα του Σαββάτου στην εκκλησία όπου θα…

6 hours ago

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο δεκάμηνο του 2024 σε σχέση με…

6 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: 21.465 ψήφισαν μέχρι τις 12:00 – Χωρίς προβλήματα η εκλογική διαδικασία στα Χανιά – Τα μηνύματα των 4 υποψήφιων προέδρων από την κάλπη

Η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στα Χανιά.…

6 hours ago

Δ. Κουτσούμπας από Ρέθυμνο: “Σε έναν κόσμο που φλέγεται, οι λαοί πρέπει να είναι οι νικητές!”

Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…

6 hours ago

Ομαδικές αγωγές κατά της Booking από Ελληνες ξενοδόχους

Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…

6 hours ago

This website uses cookies.