«Στο μάτι του κυκλώνα» του ολομέτωπου πλέον εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η Ευρώπη καλείται να βρει απαντήσεις, νέες ισορροπίες και κυρίως μια ενιαία γραμμή σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο παγκόσμιο γεωπολιτικό τοπίο.
Οι δασμοί που έχουν επιβάλει η μία στην άλλη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν πλέον φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η Κίνα απάντησε στην αύξηση στο 145% από την κυβέρνηση Τραμπ των τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα με δική της αύξηση από 84% στο 125% των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα.
Αν και το πάγωμα που αποφάσισε ο Τραμπ για τους δασμούς σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και τα κράτη της ΕΕ, έδωσε μια αίσθηση αποκλιμάκωσης, το κλίμα φαίνεται ότι περιγράφεται από την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η αναστολή αυτή δίνει «μια εύθραυστη ανάπαυλα», εκτιμώντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει «να κινητοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να προστατευθεί».
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε σήμερα την ΕΕ να συμπράξει με το Πεκίνο «για να αντισταθούν μαζί» στον εξαναγκασμό που δέχονται στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ του Τραμπ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Κίνα.
«Η Κίνα και η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις διεθνείς τους ευθύνες, να προστατεύσουν από κοινού την τάση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και ένα δίκαιο διεθνές εμπορικό περιβάλλον και από κοινού να αντισταθούν σε μονομερείς και εκφοβιστικές πρακτικές», δήλωσε ο Σι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην κινεζική πρωτεύουσα.
To δίλημμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το ταξίδι του Σάντσεθ υπογραμμίζει τον διχασμό εντός της ΕΕ σχετικά με το πώς να αντιδράσει στο επιθετικό δασμολογικό καθεστώς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, γράφει το Politico.
Μερικοί από τους ηγέτες του μπλοκ υποστηρίζουν την απομάκρυνση από τις ΗΠΑ και τη δημιουργία στενότερων δεσμών με διαφορετικούς παγκόσμιους εταίρους, αλλά άλλοι υποστηρίζουν ότι το μπλοκ είναι καλύτερα να παραμείνει στενά στην Ουάσιγκτον.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει μια «ρεαλιστική, εποικοδομητική και ανοιχτή προσέγγιση» στον Λευκό Οίκο, έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στο Οβάλ Γραφείο την επόμενη εβδομάδα για να αποδείξει την αξία της ως πιθανή «ψιθυρίστρια του Τραμπ».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας είπε ότι είχε μιλήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σεφτσόβιτς πριν από την επίσκεψη. Την Παρασκευή, η South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ ανέφερε ότι οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Σι στην Κίνα τον Ιούλιο.
Η τελευταία σύνοδος κορυφής αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο το 2023 και το πρωτόκολλο θα απαιτούσε κανονικά την επόμενη έκδοση να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Η προθυμία της ΕΕ να φιλοξενήσει την Κίνα για άλλη μια φορά υποδηλώνει ότι οι ηγέτες της Ευρώπης επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον Σι και να χρησιμοποιήσουν τη σύνοδο κορυφής —η οποία συμπίπτει με την 50ή επέτειο από τη σύναψη των σχέσεων ΕΕ-Κίνας— για να σφυρηλατήσουν ισχυρότερους δεσμούς με την ασιατική υπερδύναμη.
Στο Πεκίνο, ο Σι υποστήριξε τις στενές σχέσεις με την Ισπανία, οι οποίες, όπως είπε, είναι όλο και πιο σημαντικές «όσο πιο ταραχώδης και ασταθής γίνεται η διεθνής κατάσταση». Σύμφωνα με τον Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες μίλησαν εκτενώς για την παγκόσμια συνεργασία και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εξασφαλίσει μια «δίκαιη ειρήνη» στην Ουκρανία.
Ο Σάντσεθ επέμεινε ότι «η εξωτερική πολιτική της Ισπανίας δεν πάει ενάντια σε κανέναν», προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει «ενεργό» ρόλο στην ενίσχυση των «αμοιβαία επωφελών» διατλαντικών σχέσεων. Αλλά ήταν εύκολο να δούμε την επανειλημμένη υπεράσπιση του «δίκαιου παιχνιδιού στο διεθνές εμπόριο» ως κριτική στα πρόσφατα τιμωρητικά εμπορικά μέτρα του Τραμπ.
Στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ
Παράλληλα, ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτ θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για να συζητήσει για τους δασμούς με την κυβέρνηση Τραμπ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού εκτίμησε ότι είναι αφελές και επικίνδυνο να πιστεύει κανείς ότι η Κίνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως εμπορικός εταίρος και προέτρεψε τα κράτη μέλη του ευρωπαϊκού μπλοκ να μείνουν ενώμενα εν μέσω των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.
«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Κίνα είναι μια τρομερά επικίνδυνη ιδέα», είπε ο Μπαϊρού σε δημοσιογράφους σήμερα.
Ο Μπαϊρού προέτρεψε την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη μπροστά στην αβεβαιότητα που βιώνει ο πλανήτης από τις κινήσεις Τραμπ. «Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ αυξάνει τους δασμούς, αυτό είναι σεισμός, αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ 48 ώρες αργότερα σταματά τους δασμούς, αυτός είναι άλλος σεισμός», είπε.
Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε Ουάσινγκτον και Πεκίνο να βρουν μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» για τους δασμούς, τονίζοντας ότι η γερμανική οικονομία «δεν θα γλιτώσει από αυτή την κλιμάκωση» του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο δυνάμεων.
«Χρειαζόμαστε λιγότερα, όχι περισσότερα, εμπόδια στο εμπόριο και πρέπει να βρούμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην οποία να συμφωνούν όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστραϊτ, δεδομένου ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι οι κύριοι εμπορικοί εταίροι της Γερμανίας.
Η γερμανική οικονομία που βασίζεται στις εξαγωγές θα αισθανθεί τον αντίκτυπο μιας «μαζικής κλιμάκωσης» στην εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον.
Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ΕΕ εξέτασαν τρόπους για το πώς να εκμεταλλευτούν αυτή την παύση για να συνάψουν εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Αλλά «η αμερικανική πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε θα έχουμε άλλη μια συζήτηση γύρω από τους μηχανισμούς αντίδρασης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Γιοργκ Κούκις.
Ο Γερμανός υπουργός τόνισε επίσης ότι «τα μέτρα για τα ψηφιακά καταστήματα λιανικής δεν είναι σπουδαία, επειδή δεν υπάρχουν πραγματικές εναλλακτικές λύσεις στις υπηρεσίες που παρέχουν οι Αμερικανοί», ζητώντας αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ψηφιακού τομέα της ΕΕ.
Η Unitree, μία κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει ανθρωποειδή ρομπότ παρουσίασε το νέο της μοντέλο G1…
«Δεν κατέχουμε θέσεις στο Δημόσιο, ούτε εργαζόμαστε σε γραφεία υπουργών και κυρίως, η εταιρεία που…
Παρότι μία συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία φαινόταν πιο πιθανή από ποτέ – κυρίως,…
Σε νέο επανακατάληψη του κτιρίου του Ευαγγελισμού προχώρησαν αντιεξουσιαστές, λίγα μόλις 24ωρα μετά την κατάληψη…
Παγκόσμιοι ηγέτες και πιστοί καθολικοί είπαν σήμερα το ύστατο χαίρε στον «πάπα των φτωχών», σε μια…
Του Γιάννη Μυλόπουλου * Αντιμετωπίζεται η φτώχεια και η ακρίβεια που μαστίζουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, με…
This website uses cookies.