Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Η Εφημερίδα των Εργαζομένων

του Ειρηναίου Μαράκη

Ο λόγος για την επιστροφή στα περίπτερα και στα χέρια μας της Εφημερίδας των Συντακτών. Ο λόγος για την δυναμική επανεμφάνιση μιας εφημερίδας που ταυτίστηκε με την υπεράσπιση των δημοκρατικών απόψεων στην πατρίδα μας, του πολιτισμού και του σεβασμού της διαφορετικότητας. Ένα κείμενο προς υπεράσπιση της συλλογικής προσπάθειας των απεργών – δημοσιογράφων της Ελευθεροτυπίας που αγωνίζονται όχι μόνο να διατηρήσει το φύλλο την αυτονομία του και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα μηνών αλλά παλεύουν και ενάντια στην συνολική υποταγή του Τύπου στα χέρια των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που διακαώς επιθυμούν την χειραγώγηση των πολιτών και του κριτικού πνεύματος που διαθέτουν απέναντι στα κακώς κείμενα της κοινωνίας.

Η ημερομηνία μάλιστα που η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας επέλεξε να την κυκλοφορήσει δεν είναι τυχαία εφ’ όσον ήταν η ημέρα εκδίκασης της αίτησης υπαγωγής της Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Η όλη κίνηση αλλά και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων οδήγησαν μάλιστα την ιδιοκτησία να ζητήσει αναβολή επί επί της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99. Το δικαστήριο, όπως μας πληροφορεί το The Insider, με τριμελή σύνθεση, δέχθηκε το αίτημα της αναβολής, αλλά έλαβε υπόψιν του και την κατάσταση των δημοσιογράφων και ουσιαστικά ακύρωσε την επιδίωξη της εργοδοσίας για στάσεις πληρωμών. Ημερομηνία συζήτησης της έκθεσης ορίστηκε η 7η Μαρτίου, αλλά έως τότε αποφασίστηκαν τα εξής: 1ο) δέσμευση του τίτλου της εταιρείας, δηλαδή του τίτλου “Ελευθεροτυπία” και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων και 2ο) η καταβολή σε όλους τους εργαζόμενους του 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρείας και για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν χρήματα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια σπουδαία νίκη των εργαζομένων της εφημερίδας και βάζει τα θεμέλια για μια ακόμα πιο δυνατή συνέχεια, αν υπολογίσει κανείς ότι εκτός Ελευθεροτυπίας σε απεργιακές κινητοποιήσεις και παράλληλο δικαστικό αγώνα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του ALTER (σε επίσχεση εργασίας και κατάληψη/αυτοδιοίκηση του σταθμού), της Απογευματινής , του Φιλάθλου, του ΔΟΛ, του  ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας, της Αυριανής. Με λίγα λόγια, κόντρα στο μπλακ άουτ που προσπαθούν να επιβάλλουν οι βαρόνοι των μίντια στα κέντρα του αγώνα για να περάσουν παντού τις επιθέσεις τους, το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να ανανεώσει την αγωνιστική διάθεση των εργαζόμενων και να προσθέσει νέα όπλα στη μάχη. Για την ιστορία το απεργιακό φύλλο έγινε ανάρπαστο όπου κι αν κυκλοφόρησε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αυτοέκδοση της Ελευθεροτυπίας από τους Εργαζόμενους – και άσχετα από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να έχει κανείς για την θεματολογία του φύλλου – αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εργατικού ελέγχου σε μια επιχείρηση το οποίο αξίζει να μελετήσουμε και να γενικεύσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς μαζί με την διαγραφή του χρέους και την απαγόρευση των απολύσεων. Την ίδια προσπάθεια κάνουν κι οι εργαζόμενοι στο ALTER που κόντρα στις όποιες προσπάθειες φίμωσης τους από της εργοδοσία και το Κράτος διατηρούν σε πλήρη λειτουργία το κανάλι με απεργιακό δελτίο, που ενημερώνει τους πολίτες για όλες τις απεργιακές μάχες, αλλά και στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς που αυτοδιοικείται από τους εργαζόμενους του μέσω της Γενικής Συνέλευσης τους χώρου. Όλα αυτά αποτελούν δυνατά παραδείγματα εργατικού ελέγχου που όμως θα πρέπει να γενικευτούν σε κάθε χώρο δουλείας: στις ΔΕΚΟ, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στα κάθε λογής μονοπώλια ώστε να επιβάλλουμε την εργατική λύση στην καπιταλιστική κρίση μαζί με την ολική διαγραφή του χρέους, την ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, το γκρέμισμα της Τρόικα και της αντισυνταγματικής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ -ΛΑΟΣ – Τραπεζιτών, της βαρβαρότητας ενός συστήματος που μας θέλεις σκλάβους ή και νεκρούς, ώστε να διατηρήσει τα κέρδη του.

Χρέος μας να στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες, όχι μόνο αγοράζοντας το φύλλο αλλά και διακινώντας το ο κάθε εργαζόμενος και νεολαίος στο χώρο του, κίνηση που θα ανακουφίσει οικονομικά τους απεργούς και θα τους δώσει την αυτοπεποίθηση να μονιμοποιήσουν την εφημερίδα των συντακτών.

aristeros-sxoliasmos.blogspot.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η MAGA στροφή του Ζούκερμπεργκ εγκαινιάζει μια “εποχή ψεμάτων” σε Facebook – Instagram

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…

10 hours ago

Η Διαμαντοπούλου έπλεξε το εγκώμιο του Άδωνι Γεωργιάδη που προασπίστηκε τον Σημίτη από την Λατινοπούλου

Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…

11 hours ago

ΗΑΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συγκυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…

11 hours ago

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Ποια είναι η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις με προβλήματα και ζητήματα επικινδυνότητας;

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…

11 hours ago

Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση, είχε σημάδια στους βραχίονες», κατέθεσε κόρη θύματος

«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…

13 hours ago

Η ευτυχία των Ελλήνων, βρίσκεται «εν υπνώσει»!

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…

13 hours ago

This website uses cookies.