Σε αναμονή για περίπου 500.000 κρατήσεις. Πολλά θα κριθούν από το νέο σημείο «ισορροπίας» στην ισοτιμία ευρώ-στερλίνας
Μπορεί οι συνέπειες του Brexit για την ελληνική οικονομία να είναι περιορισμένες, όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες της χώρας, ωστόσο η απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ένωση δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία και στην χώρα μας.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι «περιορισμένες», εκτιμώντας ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤείναι αρκετά απαισιόδοξη, ενώ θεωρούν πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται από το Brexit είναι η ένταση της αβεβαιότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα υποστεί άμεσες και έμμεσες συνέπειες από το Brexit. Στις άμεσες συνέπειες συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις σε εξαγωγές, τουρισμό, η φοίτηση στο Ην. Βασίλειο και μεσοπρόθεσμα αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Χθες, πηγές της ΤτΕ και στελέχη των εμπορικών τραπεζών υποστήριζαν πως οι επιπτώσεις του Brexit θα είναι περιορισμένες για την Ελλάδα.
Ο τουρισμός και η ισοτιμία ευρώ – στερλίνας
Στο κομμάτι του τουρισμού, παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι φανερές στην τρέχουσα τουριστική περίοδο που σιγά σιγά μπαίνει στην αιχμή της, καθώς πλησιάζει ο Ιούλιος. Το μέγεθος αυτών θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το νέο σημείο «ισορροπίας» στην ισοτιμία Ευρώ-Στερλίνας που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες.
Με δεδομένο ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής περιόδου και εκατομμύρια Βρετανοί είναι ήδη σε διακοπές, στα ελληνικά νησιά, που αποτελούν έναν από τους αγαπημένους τους προορισμούς επί δεκαετίες, αλλά και σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, αυτοί θα δουν ξαφνικά τις τιμές σε καφετέριες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και σε πολλές άλλες υπηρεσίες να εκτοξεύονται στα ύψη. Η πτώση της στερλίνας, που το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει σε περίπτωση Brexit, πριν το επίμαχο δημοψήφισμα αναμένεται να φτάσει μεταξύ του 12% με 15%.
Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, το τουριστικό πακέτο για τους Βρετανούς θα γίνει ακριβότερο και εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων των αεροπορικών εταιρειών, όπως είναι η British Airways και η easyJet, αφού τα καύσιμα τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ, όπως τονίζει η ιστοσελίδα του Independent. Η ισχυρότερη του ευρώ στερλίνα έδινε διαχρονικά ακόμη και στους μη εύπορους Βρετανούς τη δυνατότητα να κάνουν πολυήμερες διακοπές στην Ελλάδα. Πέρυσι το καλοκαίρι η ισοτιμία βρετανικής λίρας – ευρώ ήταν στα 1,43 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,24, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την αγοραστική δύναμη των Βρετανών.
Ανησυχία από τους φορείς του τουρισμού
Τις σοβαρές ανησυχίες του για τις συνέπειες του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στον ελληνικό τουρισμό εξέφρασε ήδη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τουριστικών Επιχειρήσεων. «Σοκ και δέος: παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση από τη Μεγάλη Βρετανία φέτος. Η εξίσωση, μάλιστα, που θα κληθούν να λύσουν οι επιχειρηματίες του χώρου περιλαμβάνει αρκετές μεταβλητές. Σύμφωνα με τον Α. Ανδρεάδη το πρόβλημα εντοπίζεται στους περίπου 500.000 Βρετανούς οι οποίοι δεν έχουν κάνει ακόμα κράτηση, αλλά αναμένονταν να κάνουν το επόμενο διάστημα.
«Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ιδιαίτερα σε μια χρονιά όπως η φετινή κατά την οποία βασίζαμε πολλά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να καλύψουμε απώλειες του προηγούμενου διαστήματος, οι οποίες καταγράφηκαν και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το πρώτο πεντάμηνο» ανέφερε.
Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννη Ρέτσου. Όπως εκτιμά, οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών θα μειωθούν, ενώ θα υπάρξουν ακυρώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους προορισμούς στη νότια Ευρώπη. Για παράδειγμα, την Κύπρο επισκέφθηκαν πέρυσι πάνω από 1 εκατ. Βρετανοί τουρίστες σε σύνολο 2,7 εκατ. αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό. Αντίστοιχα, την Ισπανία επισκέφθηκαν το 2015 πάνω από 15 εκατ. Βρετανοί τουρίστες σε σύνολο 65 εκατ. αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό.
Ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας (ΑΒΤΑ) σημειώνει ως άμεση επίπτωση για τους Βρετανούς τουρίστες που θα ταξιδέψουν εκτός της χώρας κατά τη φετινή σεζόν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας. Πέραν αυτού, προσθέτει ότι δεν θα αλλάξει κάτι άλλο το 2016 για τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Οι Βρετανοί ψηφίζουν «παραμονή» στην Ελλάδα
Η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη αγορά άντλησης επισκεπτών για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2015 οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στους 2,39 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Επίσης, αύξηση κατά 30,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,027 δισ. ευρώ.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή χρονιά που περιλαμβάνουν το διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου οι αφίξεις των Βρετανών τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, ξεπερνώντας τις 206.000. Στο τετράμηνο αυτό οι Βρετανοί ξόδεψαν για τις διακοπές τους στη χώρα μας πάνω από 105 εκατ. ευρώ.