Η Credit Suisse, ο τραπεζικός κολοσσός και δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής στην Ελβετία, με μία ιστορία 167 ετών, μπορεί να “πρωταγωνιστεί” στους κλυδωνισμούς και τις αναταραχές που βιώνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ωστόσο δεν αποτελεί απλά ένα κομμάτι του ντόμινο.
Η τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο διαχειριστών πλούτου και είναι μία από τις 30 τράπεζες που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικά σημαντικές από το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Με άλλα λόγια, είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει.
Η Credit Suisse έχει μια τοπική ελβετική τράπεζα, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου, επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Στα τέλη του 2021 απασχολούσε πάνω από 50.000 εργαζομένους και διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,6 τρισεκ. ελβετικών φράγκων, ενώ διαθέτει πάνω από 150 γραφεία σε περίπου 50 χώρες.
Πέρα όμως από τα στοιχεία και τους αριθμούς που την καθιστούν τραπεζικό κολοσσό, η Credit Suisse φαίνεται πως είναι επιρρεπής στα σκάνδαλα που πάνε πίσω πολλές δεκαετίες και αποτέλεσαν ανασταλτατικούς παράγοντες που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα.
Δωροδοκίες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, εταιρική κατασκοπεία, αυθαιρεσίες subprime και άσχημη διαχείριση κινδύνων είναι μόνο μερικά από αυτά.
Αργότερα προέκυψε ότι η Credit Suisse άνοιξε λογαριασμούς για το ζευγάρι με τα πλαστά ονόματα “William Saunders” και “Jane Ryan”, βοηθώντας να προστατεύσουν τα χρήματά τους από τον έλεγχο.
Εκπρόσωπος της τράπεζας είχε δηλώσει τότε: “Έχουμε αντλήσει σοβαρά διδάγματα, ξεκίνησαν διορθωτικές ενέργειες και ολοκληρώθηκαν τα πειθαρχικά μέτρα”.
Ο δανειστής επικρίθηκε επειδή δεν αναγνώρισε ότι οι δύο γιοι του ήταν πολιτικά εκτεθειμένοι. Η Credit Suisse είπε ότι είχε βελτιώσει τις διαδικασίες παρακολούθησης και το προσωπικό που ασχολήθηκε με το καθεστώς του Abacha είχε εγκαταλείψει την τράπεζα.
Η έρευνα ξεκίνησε όταν ο πρώην τραπεζίτης της UBS, Bradley Birkenfeld διαβίβασε πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ το 2007.
Μια έρευνα της Γερουσίας αποκάλυψε επιθετικές τακτικές που χρησιμοποιούσαν ελβετικές τράπεζες, με την Credit Suisse να έχει στρατολογήσει πελάτες σε high-end εκδηλώσεις, να “ψαρεύει” έναν πιθανό πελάτη με δωρεάν χρυσό και ακόμη και να έχει παραδώσει ευαίσθητες τραπεζικές κινήσεις κρυμμένες στις σελίδες ενός περιοδικού Sports Illustrated.
Η Credit Suisse είχε δηλώσει τότε: “Λυπούμαστε βαθύτατα για την ανάρμοστη συμπεριφορά του παρελθόντος που οδήγησε σε αυτή τη διευθέτηση”.
Ο δανειστής είχε δηλώσει ότι “κάνει τις κατάλληλες εσωτερικές διορθωτικές προσπάθειες”.
Η Credit Suisse είπε ότι συνεργαζόταν με τις αρχές και αργότερα έβγαλε μια σειρά από διαφημίσεις σε βρετανικές εφημερίδες δηλώνοντας ότι “εφαρμόζει αυστηρή πολιτική μηδενικής ανοχής” για τη φοροδιαφυγή.
Μια ομάδα στελεχών αργότερα διαπιστώθηκε ότι διέταξε παρακολούθηση σε άλλες πέντε περιπτώσεις μεταξύ 2016 και 2019.
Η Credit Suisse είπε ότι είχε απαγορεύσει την παρακολούθηση “εκτός εάν απαιτείται για επιτακτικούς λόγους, όπως απειλές για τη σωματική ασφάλεια των εργαζομένων”.
Η δίκη, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, είναι η πρώτη κατά ελβετικής τράπεζας στην ιστορία της χώρας.
Η Credit Suisse είπε ότι “θα υπερασπιστεί τον εαυτό της σθεναρά” και ότι “απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το ζήτημα που εγείρονται εναντίον της”.
Η Credit Suisse είπε ότι ανέλαβε δράση κατά 23 υπαλλήλων και απέλυσε εννέα, ενώ στη συνέχεια υποσχέθηκε να θέσει τη διαχείριση κινδύνου “στο επίκεντρο” της λήψης των αποφάσεών της.
“Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες έχουν οδηγήσει σε δυσκολίες για την τράπεζα και έχουν θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά”, είχε δηλώσει. Η Credit Suisse διόρισε αμέσως το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Axel Lehmann ως πρόεδρό της. Ο Lehmann, αναφέρει ο Guardian, βρισκόταν στο τιμόνι μόνο για πέντε εβδομάδες πριν από τη δημοσίευση της διαρροής των μυστικών της Suisse.
Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.
Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων.
Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
Η μετοχή της έχει χάσει 75% κατά το περασμένο έτος.
Τα βήματα που θα “καθησυχάσουν” τους επενδυτές
Η Credit Suisse έχει πει ότι θα δανειστεί έως 50 δισεκ. ελβετικά φράγκα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη, αλλά κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να μην επαρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Η εξασφάλιση της στήριξης στρατηγικών επενδυτών θα μπορούσε να είναι μια επιλογή για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς. Μεταξύ των επενδυτών της βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.
Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια επιλογή, καθώς η Credit Suisse κατέχει δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και ποσοστό στην SIX Group, την εταιρία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.
Δεκάδες αυτοκινούμενα, πανίσχυρα πυροβόλα “M1989 Koksan” έχει στείλει ήδη η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν…
Βελτιωμένη εικόνα στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια που κινούνται στα επίπεδα του κατώτατου μισθού, αλλά και…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg με τίτλο «The New Era of Greek…
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε βάρος του 57χρονου οδηγού, ο οποίος - όπως έγραψε…
Η Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι εκτός από τη χρήση του ΑΙ κατά τον σχεδιασμό…
To Chania Rock Festival, στο πλαίσιο του “DISCOVER” παρουσιάζει ένα διήμερο με δύο μεγάλες προσωπικότητες…
This website uses cookies.