Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Η «θρυλική» μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά

Με υπνωτισμένο βήμα είτε το θέλεις είτε όχι θα φας μια μπουγάτσα από τον Ιορδάνη αν βρεθείς στο νομό Χανίων.
Η μυρωδιά, που πιάνει σχεδόν ολόκληρη την Αποκορώνου σε κάνει να ξεχνάς παραλίες και καφέδες. Θέλεις απλά να μπεις μέσα και να κάτσεις στον πάγκο δίπλα απ’ το παράθυρο, με ένα τσίγκινο πιατάκι μπροστά σου και το χανιώτικο τυρί να λιώνει στο ζεστό φύλλο. Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της πιο ιστορικής μπουγάτσας της Κρήτης, κύριο Ιορδάνη, συνεχιστή της επιχείρησης που κρατάει ένα μυστικό από γενιά σε γενιά με αρχή το 1924.

Ποια είναι η ιστορία του μαγαζιού; Πριν από 90 περίπου χρόνια, ο πεθερός του Ιορδάνη, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας και από τότε αρχίζει η ιστορία μας. Ο Ιορδάνης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Μετά ο γιος του και ο εγγονός. Δηλαδή σήμερα διατηρεί την επιχείρηση η τέταρτη γενιά.

Η συνταγή είναι μοναδική στην Ελλάδα; Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε δίνει τη μοναδικότητα στη μπουγάτσα μας. Το πυχτόγαλο, κοινώς μυζήθρα, παράγεται μόνο στο νομό Χανίων. Η ελαφρά υπόξινη γεύση του, σε συνδυασμό με την προσθήκη της ζάχαρης όταν σερβίρεται, είναι η ιδιαιτερότητα της συνταγής, αντίθετα από τις τυρόπιτες και τις μπουγάτσες με το αλμυρό τυρί.

Από πότε παραμένει ίδια αυτή η αξέχαστη γεύση; Ένα από τα μυστικά μας είναι, ότι μένουν απαράλλακτα με την πάροδο του χρόνου και οι πρώτες ύλες και η τεχνική  παρασκευής και επομένως η μοναδική γεύση της μπουγάτσας Ιορδάνη.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής μέχρι να βρεθεί μπροστά μας στο ανοξείδωτο πιατάκι; Όλη η διαδικασία γίνεται στο χέρι. Αρχικά η ζύμη που περνά από διάφορα στάδια επεξεργασίας, μέχρι να είναι έτοιμη και ώριμη να γίνει αυτό το πολύ λεπτό φύλλο, το οποίο θα γεμίσουμε με το χαρμάνι του τυριού, θα διπλώσουμε και θα είναι έτοιμο για ψήσιμο. Το άνοιγμα του φύλλου με το χέρι είναι η πιο δύσκολη διαδικασία και χρειάζεται μεγάλη εμπειρία και δεξιότητα. Μετά είναι το ψήσιμο, το κόψιμο σε μικρές μπουκιές και το σερβίρισμα με τη ζάχαρη, αμέσως από το φούρνο ώστε να την απολαμβάνουν καυτή και ολόφρεσκια.

Πώς και δεν ανοιχτήκατε και σε άλλα είδη όπως η τυρόπιτα; Η ειδικότητα μας είναι η μπουγάτσα και επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε αυθεντικοί στην παράδοση.

Πώς θα περιγράφατε τη γεύση της σε κάποιον που δεν την έχει δοκιμάσει ακόμα; Δυνατή γεμάτη γεύση όσον αφορά τον ουρανίσκο. Όσον αφορά το στομάχι, σε κρατάει σαν ένα πλήρες γεύμα.

Ποιο είναι το πιο κολακευτικό σχόλιο που ακούσατε ποτέ; Μια απίστευτη ιστορία. Ένας φίλος πήγε για διακοπές στον Παναμά. Σε ένα νησάκι λοιπόν του Ειρηνικού γνωρίστηκε με ένα ζευγάρι Γάλλων. Όταν τους ρώτησε τι γνωρίζουν από Ελλάδα απάντησαν: CRETA-CHANIA-BOUGATSA IORDANIS.

Τι ξέρουμε λάθος για την μπουγάτσα; Κάτι που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι όταν λέμε μπουγάτσα εννοούμε τον τρόπο ανοίγματος του φύλλου, το πέταγμα δηλαδή με το χέρι. Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε, σπανάκι, κιμάς, κρέμα, ακόμα και σκέτο φύλλο. Όλες μπουγάτσες λέγονται. Η δικιά μας είναι με τυρί και με κρέμα.

Οι άνθρωποι αλλάζουν οι γεύσεις παραμένουν; Όσο παράξενο και αν ακούγεται, η γεύση ανασύρει μνήμες. Χανιώτες που μένουν μακριά, όταν έρχονται στα Χανιά, τρώγοντας την μπουγάτσα μας θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, όταν ο παππούς τους  μυούσε σ’ αυτή τη γεύση ή όταν οι γονείς μετά την εκκλησία, περνούσαν οπωσδήποτε για μια μπουγάτσα.

Μη σας φαίνεται υπερβολικό ότι αυτά τα χρόνια τα είχαν συνδέσει και με τη μπουγάτσα στον Ιορδάνη. Κάποιος γνωστός Χανιώτης πολιτικός μας είπε αστειευόμενος, ότι θα μας ανακηρύξει ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥΣ. Αλλά όχι μόνο οι Χανιώτες. Όσοι έρχονται στα Χανιά και δοκιμάσουν την μπουγάτσα δεν την ξεχνούν. Κάποιοι μάλιστα εμπνέονται από τη γεύση και γράφουν: «Κάθε που έρχομαι Χανιά, λιγούρα σαν με πιάνει, πάω και τρώω ένα ταψί, μπουγάτσα Ιορδάνη,(μα δυστυχώς δε φτάνει)». Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Πηγή: popaganda.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να ξαναγίνει σοβαρό κόμμα – Νέο προσκλητήριο σε όσους «απογοητεύτηκαν»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…

9 hours ago

Κουτσούμπας: «Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, έχουμε πρόγραμμα εξουσίας»

«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…

9 hours ago

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…

9 hours ago

Καταγγελία Ευτύχη Δημαλάκη για παράνομη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Εταιρείας στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου

Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…

9 hours ago

Οι “Onirama” ξεσήκωσαν το κέντρο της Χανιώτικης Αγοράς και έκλεισαν δυναμικά τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου Χανίων «Χριστούγεννα Μουσικά στη Χανιώτικη Αγορά»

Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…

9 hours ago

Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας – H Κρήτη μέσα στις στις πέντε χειρότερες περιοχές της Ευρώπης

Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…

9 hours ago

This website uses cookies.