Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Η Ιερά Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Κολυμπάρι

Στις 27 Μαΐου 2016, στο πολιτιστικό κέντρο της Μητροπόλεως στα Χανιά έγινε «Ενημέρωση» σχετικώς με την Ι. Σύνοδο που ήδη είναι σε εξέλιξη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης. Συμμετείχαν στο Προεδρείο ο Καθηγητής της Θεολογικής σχολής Θεσσαλονίκης κ. Ανέστης Κεσσελόπουλος, ο Προηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων και Σταυρονικήτα του Αγίου Όρους Π. Βασίλειος Γοντικάκης και ο σημερινός Διευθυντής της Ακαδημίας κ. Γεώργιος Ζορμπάς. Ακούστηκαν διάφορες γενικόλογες τοποθετήσεις περί Εκκλησίας – Συνόδων κ.τ.λ. ενώ αρκετός χρόνος αναλώθηκε από τους ομιλητές για κακόβουλους εχθρούς και υπονομευτές της Άγιας και μεγάλης Συνόδου. Στο τέλος επετράπη να υποβληθούν και ωρισμένες ερωτήσεις από το ακροατήριον. Εκτός του υποφαινομένου (που θα αναφερθώ στη συνέχεια) υπέβαλλαν ερωτήσεις και καταξιωμένοι στη θρησκευτική συνείδηση άνθρωποι της Μητροπόλεώς μας όπως ο κ. Γεώργιος Τζανάκης, η κ. Ελένη Βασάλου (Υπεύθυνος Γραφείου αιρέσεων (Ι.Μ.Κ.Α), ο κ. Στ. Δοξάκης και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Υπεβλήθησαν και ερωτήσεις επί συγκεκριμμένων θεμάτων και προβληματισμού, σχετικώς με την διαδικασία και τα θέματα της Συνόδου, με το εάν θα υπάρξει συζήτηση ουσιαστική στο Κολυμπάρι ή εάν θα γίνει μία απλή επικύρωση προειλημμένων αποφάσεων, του Παναγιωτάτου κ.κ.Βαρθολομαίου και της υπ’ Αυτόν Ι. Συνόδου (είτε) στην Κωνσταντινούπολη ή στο Σαμπεζύ (Γενεύη) της Ελβετίας στις προπαρασκευαστικές συνάξεις (για την μεγάλη Σύνοδο). Οι ερωτώντες ενώ εζήτησαν να μάθουν συγκεκριμένα πράγματα αντιμετωπίστηκαν με όχι ενδεδειγμένο τρόπο για ενημερωτική συνάντηση. Λυπάμαι που θα το αναφέρω αλλά, «ο πολύς» και πολιός και προηγούμενος της Ι. Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Πατήρ Βασίλειος (Γοντικάκης), σε συγκεκριμμένες ερωτήσεις του Ακροατηρίου, επί του θέματος ουδεμίαν απάντηση έδωσεν αλλά έλεγε «άλλα λόγια να αγαπιώμαστε» (περί) και για τον πατέρα Πορφύριο, τον και πρόσφατα αναγνωρισθέντα ως Άγιο Πορφύριο τον «Καυσοκαλυβίτη». Ο δε υποφαινόμενος (Γ.Μ.Δ.) επαναλαμβάνω (γραπτώς) την ερώτηση – τοποθέτησή μου (το) ένα η Σύνοδος δύναται να ονομάζεται Οικουμενική ή και Πανορθόδοξος ακόμη, την στιγμή που ένα Πεσβυγενές Πατριαρχείο, (εν προκειμένω) της Αντιοχείας, κατά πληροφορίες (ήδη), δεν θα συμμετείχε. Τότε ο διευθυντής της Ακαδημίας κ. Ζορμπάς (το) με διέψευσε ότι δεν έλεγα την αλήθεια. Το ποιος έλεγε την Αλήθεια, και ποιος όχι, έγινε φανερόν τις επόμενες μέρες με τις προσδοκώμενες αφίξεις των αντιπροσωπειών των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Προκαθημένων! Δυστυχώς (και) μακάρι να ήταν μόνον η Αντιόχεια. Ακολούθησαν οι ηχηρές απουσίες και αντιπροσωπείες των Πατριαρχείων: ΜΟΣΧΑΣ και πασών των Ρωσιών (Π/ς Κύριλλος), Βουλγαρίας (Π/ς Μάξιμος), Γεωργίας (Π/ς Ηλίας)!!!

Σημειωτέον ότι οι τέσσερις αυτές αυτοκέφαλες Εκκλησίες, αντιπροσωπεύαν περί τα 200 εκατομμύρια Ορθοδόξων Χριστιανών (μόνον η Ρωσία έχει 170), ενώ (και) οι συμμετέχοντες Δέκα (10) Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και Πατριαρχεία, περί τα 130 εκατομμύρια πιστών επί συνόλου τριακοσίων πενήντα (330) εκατομμυρίων Ορθοδόξων!!!

Δικαίως λοιπόν η μεγάλη Ρωσία (από της εποχής της Αικατερίνης της μεγάλης), διεκδικούσε και διεκδικεί τον τιμητικό τίτλο της ΤΡΙΤΗΣ ΡΩΜΗΣ με τα όποια «Δικαιώματα» που μπορεί να έχει αυτός ο τίτλος!! Εμείς δε οι Έλληνες παραδοσιακώς προσβλέπωμε στην Ρωσία. Άλλωστε από τα χρόνια της επαναστάσεως του 1821 και της Παλινγεννεσίας του 1828 το Ελληνικόν Έθνος (και η Κρήτη από της εποχής του Ι. Βλάχου – Δασκαλογιάννη1770), προσέβλεπαν στην «Αίγλη» και τη βοήθεια της Μεγάλης Δύναμης, της κραταιάς Ρωσίας – (Μόσκοβος), για την απελευθέρωση του Έθνους μας, και έγινε αυτό (ως) πράξις με την Ναυμαχίαν του Ναυαρίνου το 1827, (Συμμετείχε Ρώσος Ναύαρχος), αλλά και ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελεύθερης πλέον Ελλάδος, ο ομογενής πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας) ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Ειδικώς τώρα ακόμη, εν έτει 2016 που η χώρα μας Ελλάδα (ως κράτος) είναι υποδουλωμένη οικονομικά (και) για 99 χρόνια από την σημερινή συγκυβέρνηση (Τσίπρα – Καμμένου), αλλά και όλους τους προηγούμενους (από το 1974 και εντεύθεν), από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, και από τους σημερινούς Ευρωπαίους – Δανειστές τοκογλύφους, προεξάρχουσας της ενωμένης Γερμανίας (Μέρκελ – Σώϋμπλε και με όργανά τους διαφόρες εταιρείες όπως π.χ. η Fraport, η LIDL, κτλ. δούλοι επίσης είμαστε από το Δ.Ν.Τ. την Ευρωπαϊκή ένωση και από τις Η.Π.Αμερικής! Αλλά ας επανέλθωμε στα αμιγώς εκκλησιαστικά γεγονότα, τα οποία δυστυχώς, δεν είναι άμοιρα, και με τα σημερινά πολιτικά δρώμενα. Το λοιπόν μίαν ημέρα, μετά την προαναφαιρόμενη ενημερωτική συνάντηση, στο πολιτιστικό κέντρο της Ι. Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, κατά συγκυρίαν ο σημερινός Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαδήμηρος ΠΟΥΤΙΝ συνοδευόμενος (και) από τον Πατριάρχη πασών των Ρωσιων κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟ ήρθε για πολλοστή (γι’ αυτόν) φορά για να προσκυνήσει στο «Περιβόλι της Παναγίας» -το Άγιον Όρος, και συγκεκριμένα στο Πρωτάτον (στις Καρυές) και την Ρωσική Μονή του Αγ. Παντελεήμονα, υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας. Υπήρχε εκπρόσωπος και της Ελληνικής Κυβερνήσεως (ο κ. Κοτζιάς) και βεβαίως η ίδια η Ιερά Επιστασία οι οποίοι απέδωσαν τας προσήκουσας τιμάς! Υπήρξε δυστυχώς όμως, και μία Ηχηρή Απουσία! Του ίδιου του «αυθέντη και Δεσπότη» του Άγιου Όρους, όπως αυταρέσκως θέλει να επικαλείται ο Παναγιώτατος, Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος! Αυτή όμως και μόνον η παρουσία του, «με ευγένεια» σαν οικοδεσπότου, θα μπορούσε (και ήταν) δυνατόν, να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά, και να λειώσει τον πάγο, που διέπει τας μεταξύ των σχέσεις του Φαναρίου με την Μόσχα! Ποιος «νοικοκύρης» που λέμε και εδώ στην Κρήτη, περιμένει έναν καλεσμένο, και δεν είναι ο ίδιος παρών να τον υποδεχτεί και να τον φιλοξενήσει! Υποθέτω πως αυτό και μόνον το γεγονός της προσωπικής παρουσίας του, στην υποδοχή θα είχε προλάβει «το κακό», και θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην παρούσα Σύνοδο και την ευλογημένη παρουσία, της αυτοκεφάλου εκκλησίας της Ρωσίας, αλλά και των «Δορυφόρων της» (Αντιόχεια – Γεωργία – Βουλγαρία) στην Πανορθόδοξη Σύνοδο στην Κρήτη μας.

Αλλά ως μη ώφειλε, την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα ακριβώς είχε «περιχαρακωθεί» και παραμείνει ο Οικουμενικός στο Φανάρι, για να υποδεχτεί, τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο (Κούλης) Μητσοτάκη∙ Λες και αυτή η επίσκεψη, είχε περισσότερη σημασία, από την ενότητα της Ορθοδοξίας …….! Από μίαν άλλη άποψη, και μας είναι γνωστό βεβαίως, ότι, έχοντας κάνει κακή χρήση της εξουσίας (και ουχί Διακονίας, σαν πρώτος τη τάξει, επενέβη (ο κ.Βαρθολομαίος) προ δεκαετίας περίπου, εις την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ρωσίας και το Πατριαρχείο της, (τότε ήταν Π/ς ο Αλέξιος, ο οποίος ήταν και ο ίδιος Εσθονός), και αποσπάσατε, την εκκλησιαστική επικράτεια της Εσθονίας, από το πατριαρχείο της Μόσχας. Με αυτήν την παρέμβαση, εβλάψατε τις σχέσεις σας με την Ρωσία, ας ελπίσωμε να μην επαναληφθεί αυτή η ίδια ανεπίτρεπτη ενέργεια, κατόπιν εορτής, και με την Ουγκρανία, (ελέχθη ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεσις, αλλά μακάρι αυτό να ήταν το μόνο σας λάθος! Και αναφέρωμε στο υπάρχον θέμα με την παραχώρησιν της Επικρατείας των Νέων χωρών (Μακεδονίας Θράκης κ.τ.λ.) στην Εκκλησίαν της Ελλάδος επιτροπικώς και ουχί διοικητικώς! (Πατριάρχ.Τόμος 1928). Αυτή η εκρεμότητης θα έπρεπε να λήξει κάποτε, όπως και (με) το θέμα της «ημιαυτόνομου» Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία θα πρέπει να υπαχθεί και αυτή στην Εκκλησία της Ελλάδος∙ Δεν μπορεί Παναγιώτατε κ.κ. Βαρθολομαίε ή όσον θεωρείται (ακόμα) ανεξάρτητος η χώρα (και Δημοκρατία) της Ελλάδος, να διέπεται από πέντε εκκλησιαστικές περιφέρειες, άνευ εκκλησιαστικής εξαρτήσεως από την Αθήνα) Δηλαδή: Οι, 1.Παλαιές Χώρες, 2.Νέες Χώρες, 3.Κρήτη, 4.Άγιο Όρος, 5.Δωδεκάνησσος. Αυτό ήταν και το όραμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Μακαριστού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, τον οποίον και Αυτόν επικράνατε σφοδρά (το 1986) πριν κοιμηθεί.

Παναγιώτατε: Με αυτές τις συγκεκριμμένες και πολλές άλλες ενέργειές σας έχετε τραυματίσει επανηλειμμένως το Ορθόδοξον «ποίμνιον», κατά την διάρκεια της Πατριαρχείας σας με λάθη! Και κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα Χανιά, και κατά την άφιξήν σας στην Κρήτη, επιρρίψατε την ευθύνην της Μη συμμετοχής, εις τους Απόντες και τις απούσες Εκκλησίες και είπατε επίσης, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Δευτέρας 20 Ιουνίου ότι, όσοι δεν αποδέχονται και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Συνόδων απομονώνονται και μετατρέπονται σε αιρετικούς! Λάθος Παναγιότατε, διότι στην Ορθόδοξη πραγματικότητα τας Συνόδους εγκρίνει ή απορρίπτει ο ευσεβής Λαός του Θεού! Υπήρξαν Σύνοδοι, και το γνωρίζετε, που επειδή η Συνείδηση του Λαού δεν τις ενέκρινε, δεν αναγνωρίστηκαν ως Οικουμενικές! Όσον αφορά την παρούσα Αγία και μεγάλη Σύνοδον της Κρήτης, όχι μόνον δεν μπορεί να ονομαστεί οικουμενική, αλλά ούτε και πανορθόδοξος (δεν) μπορεί να ονομαστεί, διότι όπως αναφέραμε απουσιάζουν (4) τέσσερεις από τις δέκα τέσσερεις (14) αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες αριθμητικά από πλευράς πληθυσμού υπερτερούν (χάρην της Ρωσίας) των δέκα παρουσιών. Δι αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συναισθανόμενος τας ευθύνας που έχετε Παναγιώτατε, κ.κ.Βαρθολομαίε για την «αποτυχία» αυτής της Συνόδου προκειμένου να επιτύχει την περιπόθητον Πανορθόδοξη εις το μέλλον συμμετοχήν εις Αυτήν, ομίλησε σήμερον (22.6.2016) για μίαν άλλην Σύνοδον, η οποία θα πρέπει σύντομα να συγκληθεί, και η οποία με ευρύτερον και Πανορθόδοξον πλέον συμμετοχήν, θα δώσει λύσιν και ανάπαυσην, και καταλλαγήν εις τα προβλήματα που έχουν επισσωρεύσει οι Δέκα-τρεις αυτοί αιώνες από την (7η) έβδομην Οικουμενική Σύνοδον το 857 μ.Χ. διότι η Εκκλησία είναι Ζων οργανισμός και Ζώσα και Σωτείρα, και διωκομένη είναι ζωντανή εις τους αιώνες «Ως αποθνήσκοντες, και ιδού ζώμεν» (Β’Κορινθίους στίχος 9).

Όσον για τα συνεχή κηρύγματά σας κατά του Εθνικισμού Παναγιώτατε, ενιστάμεθα σθεναρώς στο θέμα αυτό, διότι ο ίδιος ο τριαδικός Θεός, εποίησε «Έθνη και Γλώσσας» και παρήγγελεν ο ίδιος κατά την ένδοξον Ανάληψίν του «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα ΕΘΝΗ!….» (Κατά Ματθαίον ΚΗ’ Στίχος 19) και (Λουκάς ΚΔ 47) «… Κηρυχθήναι μετάνοιαν … εις πάντα τα ΕΘΝΗ».

Για εμάς είναι αδιανόητον να μην τιμώμεν, να μην μνημονεύομεν και να μην δεώμεθα για την ανάπαυσην των ψυχών του Κολοκοτρώνη του Παπαφλέσσα, του Αθανάσιου Διάκου και του Μακρυγιάννη, αλλά και του Δασκαλογιάννη∙ Αυτή άλλωστε κάνει και η συνείδηση της Εκκλησίας μας, εις όλας τας Εθνικάς εορτάς και επετείους, νυν και αεί και εις τους αιώνας!

Δι’ αυτόν τον λόγο κακήν υπηρεσίαν προσέφεραν εν προκειμένω, ο κατά τα άλλα σοφός Ιεράρχης της Αλβανίας κ. Αναστάσιος (Γιανουλάτος) και ο Κύπρου κ. Χρυσόστομος καθώς και ο Αρχ. Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι οποίοι στις ομιλίες τους την Δευτέρα 20-6-2016 μεταξύ άλλων χρήσιμων προτάσεων –εις την προκειμένην περίπτωσιν, έρριψαν έλαιον εις εσφαλμένας Πατριαρχικάς απόψεις ομιλήσαντες (ο Κ. Αναστάσιος), για τον εγωισμόν των απόντων!

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν έως το Σάββατον 25 Ιουνίου 2016 οπότε θα εκδοθούν το Μήνυμα και τα Πορίσματα της Συνόδου επί των θεμάτων της ημερήσιας διατάξεως. Πρόθεσις και επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχου και των υπολοίπων είναι να υπογραφούν και από τους Απόντες και μάλιστα από τον Πατριάρχη πασών των Ρώσων κ.κ. ΚΥΡΙΛΛΟ;;;

Τελειώνοντας ήθελα να επισημάνω, το απαράδεκτον για ορθόδοξους Ιεράρχες της παρουσίας «Δρακόντειων» Αστυνομικών δυνάμεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης και Χανίων, ενισχυμένες και από την Άλλη Ελλάδα, όπου δεν αφήνουν να πλησιάσει «κουνούπι», χωρίς διαπίστευση στους χώρους της Ακαδημίας, και στους Ι. Ναούς που επραγματοποιήθησαν και θα πραγματοποιηθούν τελετές και Θείες Λειτουργίες, καθώς και από μαρτυρίες οργάνων της Αστυνομίας Κρήτης υπάρχει και παρουσία και Αμερικάνων πρακτόρων με πολιτικά!

Όσον για την παρουσία του Αεροπλανοφόρου «ΤΡΟΥΜΑΝ» με τους 5.000 αξιωματικούς – ναύτες και πλήρωμα, η παρουσία του θεωρείται εντελώς συμπτωματική και δεν έχει σχέσιν ασφαλώς με την Ιερά Σύνοδον!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟΝ

Θέλω να πιστεύω, με το Έλεος του Θεού, παρά τις ατέλειες και τα σφάλματά μου ότι δεν απέχω από τα Θεία και Ιερά Δόγματα και το Φρόνημα της Εκκλησίας μας, τα παραγγέλματα και επιταγές των Αγίων Πατέρων και ότι ύστερα από την προσωπικήν σας αποτυχίαν κ.κ. Βαρθολομαίε, της επιτεύξεως απαρτίας των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών (ούτε Πανορθόδοξος δεν υφίσταται), θα πρέπει να αναλάβετε τας Ευθύνας σας και να παραιτηθείτε από τον Οικουμενικόν θρόνον, μήπως κάποιος άλλος με καταλληλότερους, χειρισμούς και περισσότεραν αγάπην προς την Αλήθειαν, επιτύχει αυτό το οποίον Σείς ομολογουμένως δεν έχετε καταφέρει! Εις τα είκοσι πέντε χρόνια (25) της Πατριαρχείας Σας, έχετε προσφέρει όσα είχατε να προσφέρετε: Θετικά και αρνητικά! Δεν ηκούσατε εν προκειμένω την έκκλησιν του Πατριαρχείου της Μόσχας και του Προκαθημένου της, για αναβολή, και καλύτερη προπαρασκευή, προκειμένου να επιτευχθεί τουλάχιστον η Πανορθόδοξος ευλογημένη Απαρτία! Ίσως κάποιος Άλλος επιτύχει το ακατόρθωτον από Εσάς, επ’ αγαθώ όλων μας και μάλιστα της Αμωμήτου ημών Πίστεως.

Μετά Τιμής και σεβασμού, εις τον Θεσμόν
του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ζει Κύριος.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΔΡΑΚΩΝΑΚΗΣ
Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του Λ.Α.Ο.Σ. – ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

10 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

10 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

10 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

11 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

11 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

11 hours ago

This website uses cookies.