Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Η Κίνα θα υποτιμήσει το νόμισμα της και ο κόσμος είναι εντελώς ανέτοιμος

Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου

Οι κινήσεις της Κίνας και η πιθανότητα υποτίμησης του νομίσματός της. Πώς μπορεί να επηρεάσει την ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη και γιατί θα μπορούσε να φρενάρει την προσπάθεια εξόδου από την κρίση

Ένα μείγμα εγχώριων και εξωτερικών δυνάμεων οδηγούν την Κίνα όλο και πιο κοντά σε μία νέα υποτίμηση του νομίσματος της με το πιθανότερο αυτή να συμβεί μέσα στους προσεχείς μήνες.

Το ανελαστικό  νομισματικό καθεστώς της Κίνας την καθιστά αποδέκτη των συνεπειών της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό έχει αρνητική επιρροή στο χρέος της χώρας, το οποίο έχει αυξηθεί κατά τέσσερις φορές από το 2007 μέχρι σήμερα, με το κλάσμα του χρέους προς ΑΕΠ να έχει ξεπεράσει τα επίπεδα των ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι η Κίνα διατηρεί μία ημί–σύνδεση με το δολάριο θα είναι πολύ δύσκολο να αντέξει τη στροφή των ΗΠΑ σε μία πολιτική αυξητικών επιτοκίων και σταθερά ισχυρού δολαρίου.

Έτσι, το πιθανότερο είναι η Κίνα να προχωρήσει περαιτέρω στο δρόμο που χάραξε τους τελευταίους μήνες, δηλαδή στην υποτίμηση του νομίσματος της, αλλά αυτή τη φορά, κατά πάσα πιθανότητα, σε μεγαλύτερο βαθμό.

Το πρόβλημα με αυτήν την εξέλιξη είναι πως η ημί–σύνδεση του γουόν με το δολάριο λειτούργησε εδώ και δεκαπέντε χρόνια ως εξισορροπητική των διεθνών νομισματικών ανισορροπιών και υποστηρικτική της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ελλείψει αυτής ο κόσμος θα είναι πολύ διαφορετικός και προς το παρόν δε φαίνεται να είναι καθόλου έτοιμος για αυτήν την εκκολαπτόμενη νέα νομισματική νομοτέλεια.

Μία εικόνα του τι μπορεί να συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία μπορούμε να πάρουμε κοιτώντας πίσω στο χρόνο, όταν μεταξύ 1980 και 1994 το γουόν υποτιμήθηκε περισσότερο από 80% έναντι του δολαρίου, κάνοντας τα αμερικανικά προϊόντα οκτώ φορές πιο ακριβά από της Κίνας και ανοίγοντας το δρόμο για την επέλαση των «κινέζικων» προϊόντων που ακολούθησε στην επόμενη δεκαπενταετία.

Αν η Κίνα δεν αντέξει την επικείμενη αλλαγή νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ και υποκύψει, με τη σειρά της, σε μία πολιτική υποτίμησης του γουόν, τότε η συζήτηση για «προστατευτισμό» θα ανάψει στην αμερικανική πολιτική και θα ευνοήσει λαϊκίστικες φωνές όπως αυτήν του υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρόβλημα δε σταματά εκεί, καθώς μία υποτίμηση του γουόν θα ακυρώσει σε ένα βαθμό τη νομισματική και ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη και την Ιαπωνία και θα γίνει τροχοπέδη στην ανάρρωση των δύο αυτών οικονομιών και στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέχρι στιγμή φέτος, το γουόν έχει χάσει 0,8% έναντι του δολαρίου, όμως το συμβόλαιο δωδεκαμήνου διαπραγματεύεται κατά 3,5% χαμηλότερα, υποδεικνύοντας όχι οι αγορές ήδη προεξοφλούν μία υποτίμηση του.

Επιπλέον, καθώς το γουόν αναμένεται να ενταχθεί στο καλάθι νομισμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει ευκολότερο για τους κατόχους του να το πουλήσουν, δεδομένης της σχετικής «απελευθεροποίησης». Όμως αυτό σε συνδυασμό με την προσμονή υποτίμησης θα αυξήσει την αποχώρηση των επενδυτών από το γουόν, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αλλαγή της ισοτιμίας του με το δολάριο και να το πουλήσουν στις τρέχουσες, υψηλές τιμές. Το αποτέλεσμα θα είναι το γουόν να δεχτεί επιπλέον πίεση εξωθώντας την Κεντρική Τράπεζα στην υποτίμηση του μια ώρα αρχύτερα.

Συμπερασματικά, η Κίνα αναμένεται να υποτιμήσει ουσιαστικά το νόμισμα της για πρώτη φορά εδώ και είκοσι χρόνια και ο κόσμος, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία και από την Ευρώπη μέχρι τη Λατινική Αμερική, είναι εντελώς ανέτοιμος γι′ αυτό.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

news247.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

14 mins ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

2 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

3 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

3 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

3 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

3 hours ago

This website uses cookies.