ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα ρίχνει «δίχτυα» στον Μακρόν για να τον αποκόψουν από την επιρροή των ΗΠΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ, ηγέτης της Κίνας επεφύλαξε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μια ασυνήθιστα «πλούσια» υποδοχή σε μια κρατική επίσκεψη, την οποία ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ως ένδειξη της αυξανόμενης επίθεσης του Πεκίνου να προσελκύσει βασικούς συμμάχους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν μαζί τη νότια Κίνα την Παρασκευή, όπου ο Μακρόν επρόκειτο να πιει κινεζικό τσάι με τον Σι σε μια πρώην κατοικία του πατέρα του στην πόλη Γκουανγκζού, πρωτεύουσα της οικονομικής και κατασκευαστικής δύναμης της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Τέτοιες εξορμήσεις του Σι με επισκέπτες ηγέτες είναι σπάνιες. Οι διπλωμάτες λένε ότι υπογραμμίζουν τη σημασία που αποδίδει το Πεκίνο σε αυτή τη σχέση με ένα βασικό μέλος της ΕΕ, καθώς αναζητά υποστήριξη απέναντι σε αυτό που ο Σι έχει αποκαλέσει «ολόπλευρη ανάσχεση, περικύκλωση και καταστολή» από τις ΗΠΑ.

«Όλες οι επιθέσεις της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής έχουν στο παρασκήνιο τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας… οπότε η συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα, ειδικά με μεσαίες ή μεγάλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία, είναι κάτι που θα προσπαθήσουν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Zhao Suisheng, καθηγητής κινεζικών σπουδών και εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ.

Σύμφωνα με το Reuters o Noah Barkin, αναλυτής της Rhodium Group, δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της Κίνας είναι να εμποδίσει την Ευρώπη να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπό αυτή την έννοια, ο Μακρόν είναι ίσως ο πιο σημαντικός εταίρος του Πεκίνου στην Ευρώπη», είπε. Ο Μακρόν θεωρείται συχνά από τους διπλωμάτες ως σημαντικός μοχλός άσκησης βασικών πολιτικών εντός της ΕΕ.
Ο Μακρόν ταξίδεψε στην Κίνα μαζί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πιέζοντας και οι δύο την Κίνα για την Ουκρανία, αλλά αποτυγχάνοντας να αποσπάσουν από τον Σι οποιαδήποτε δημόσια αλλαγή θέσης.
Η φον ντερ Λάιεν, η οποία χαρακτήρισε την Κίνα «καταπιεστική» σε μια επικριτική ομιλία πριν από το ταξίδι της, έδωσε μερικές φορές μια εικόνα αποξένωσης στο Πεκίνο, με έναν χαμηλών τόνων χαιρετισμό στο αεροδρόμιο και χωρίς να προσκληθεί σε ορισμένες κρατικές εκδηλώσεις με τον Σι και τον Μακρόν.

Η εφημερίδα Global Times ανέφερε σε κύριο άρθρο της την Πέμπτη: «Είναι σαφές σε όλους ότι το να είσαι στρατηγικός υποτελής της Ουάσινγκτον είναι αδιέξοδο. Η μετατροπή της σχέσης Κίνας-Γαλλίας σε γέφυρα για τη συνεργασία Κίνας-Ευρώπης είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για τον κόσμο».

Διπλωματικό φλερτ

Ο Jean-Pierre Raffarin, πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας που έχει ταξιδέψει εκτενώς στην Κίνα, δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ότι η γοητεία του Σι είχε αποτέλεσμα.
«Δεν είναι η διπλωματία, σε κάποιο σημείο ή σε κάποιο άλλο, λίγο κολακεία;» είπε. «Υπάρχει πάντα ένα κομμάτι από αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις. Κάθε πλευρά παίζει με αυτό».
Στην Ουάσιγκτον, η διπλωματική εμπλοκή της Κίνας με τη Γαλλία αντιμετωπίζεται με κάποιο σκεπτικισμό.

Πέρα από την Ουκρανία, η Κίνα θα απολάμβανε μια αναπροσαρμογή που θα την έφερνε πιο κοντά στην Ευρώπη οικονομικά, καθώς οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες φθείρονται, αλλά μια τέτοια στροφή είναι απίθανη σε αυτό το σημείο, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Ουάσινγκτον υιοθετεί μια στάση αναμονής όσον αφορά τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με το Πεκίνο για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους ανθρώπους, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Την Πέμπτη, ο Μακρόν προέτρεψε το Πεκίνο να μιλήσει λογικά στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο Σι εξέφρασε την προθυμία να μιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σι δεν μίλησε μια πιθανή συνομιλία με τον Ζελένσκι στις επίσημες αναφορές της Κίνας για τα σχόλιά του μετά τις συναντήσεις.

Ο αναλυτής Barkin δήλωσε ότι ο Μακρόν δεν φαίνεται να αποκομίζει πολλά από το ταξίδι.

«Ο Μακρόν φάνηκε να πιστεύει ότι θα μπορούσε να γοητεύσει τον Σι για να αλλάξει την προσέγγισή του για τον πόλεμο», είπε. «Έδωσε στον Σι μια σειρά από δώρα – καταγγέλλοντας την αποσύνδεση ως παγίδα, φέρνοντας μαζί του μια τεράστια επιχειρηματική αντιπροσωπεία και επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή του στη στρατηγική αυτονομία – χωρίς να πάρει πολλά πράγματα σε αντάλλαγμα».

Το φλερτ του Μακρόν από την Κίνα αποτελεί μέρος ενός καταιγισμού διπλωματικών κινήσεων φέτος, καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από την περιστολή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω διαφορών για την Ταϊβάν, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας.

Η Κίνα αύξησε τις διπλωματικές της δαπάνες κατά 12,2% φέτος, ενώ ηγέτες και ανώτεροι αξιωματούχοι από τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ισπανία και την Ιαπωνία επισκέφθηκαν την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Κίνα βοήθησε στη μεσολάβηση για μια απροσδόκητη εκτόνωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν τον Μάρτιο, με το Πεκίνο να αυτοπροβάλλεται ως ειρηνοποιός στη Μέση Ανατολή με κίνητρο την επιθυμία του να διαμορφώσει έναν πολυπολικό κόσμο.

Η δέσμευση Κίνας-ΕΕ θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζοζεπ Μπορέλκαι τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας να αναμένονται στο Πεκίνο.

«Η Κίνα και η Ευρώπη μπορούν ακόμη να είναι εταίροι», δήλωσε ο Wang Yiwei, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου. «Αντί να είναι συστημικοί αντίπαλοι ή ανταγωνιστές».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

“Γολγοθάς” η θεραπεία για γυναίκες με καρκίνο στην Κρήτη: Χαλασμένο το μοναδικό μηχάνημα του ΠΑΓΝΗ

Δίνουν “μάχη” με τον καρκίνο και αναγκάζονται να μεταβαίνουν στην Αθήνα - Το μοναδικό μηχάνημα…

35 mins ago

Ημέρα χαράς για τα άτομα με αναπηρία στον Δήμο Χανίων – Σε λειτουργία το πρώτο Δημοτικό Κ.Δ.ΑΠ.ΑμεΑ της Δυτικής Κρήτης | Φωτός

Στο πρώτο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.ΑΠ.ΑμεΑ) του Δήμου Χανίων, βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος…

38 mins ago

Ερώτηση Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα ηλικιακά όρια αποστρατείας των ΕΠΟΠ

Το κρίσιμο ζήτημα των ορίων αποστρατείας των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) έθεσε με ερώτησή του προς…

2 hours ago

Προσοχή! Απάτη με ψεύτικα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων προειδοποιεί τους καταναλωτές για μια νέα απόπειρα εξαπάτησης μέσω…

2 hours ago

Στη Βουλή από τον Βελόπουλο το ζήτημα του νερού της Γαύδου: Γνώριζαν οι αρχές αλλά δεν προειδοποίησαν ως όφειλαν

Ο Πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς,…

2 hours ago

Μετά τα Χανιά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου ζητά παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης – Στη Βουλή από την Ελληνική Λύση

Ο βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης, Στυλιανός Φωτόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό…

2 hours ago

This website uses cookies.