Η εκδήλωση, που διοργανώνει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος Κάινας, ξεκίνησε το μεσημέρι στις 15:00, υπήρχε νηστίσιμο φαγητό, από γαρίδες μέχρι ταραμά και χαλβά, και άφθονο κρασί, ενώ οι Μάνθος Κουκλάκης (λύρα) και Κώστας Κουρκουνάκης (λαούτο), διασκέδασαν τον κόσμο με παραδοσιακή κρητική μουσική.
Στην κατασκευή της καμήλας συμμετέχουν οι παλαιότεροι αλλά και νέοι σε ηλικία κάτοικοι για να μαθαίνουν από τους παλαιότερους τα μυστικά.
Η καμήλα κατασκευάζεται από μία ξύλινη σκάλα, δύο κοφίνια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, με πλαστικό πανί που χρησιμοποιείται για τη συλλογή του ελαιοκάρπου και τον σκελετό του κεφαλιού ενός ιπποειδούς, συνήθως γαϊδάρου.
Στον ουρανίσκο του κεφαλιού τοποθετείται ένα καρούλι για να ανοιγοκλείνει το στόμα του με το τράβηγμα ενός σχοινιού.
Στα μάτια τοποθετούνται συνήθως δύο μανταρίνια, ενώ στην καμήλα μπαίνουν έως και τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σ’ ένα ξύλο και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των κοφινιών, σχηματίζουν τις καμπούρες της.
Η εμφάνισή της είναι πραγματικά εντυπωσιακή και κάπως τρομακτική.
Η καμήλα ξεκινάει τη βόλτα της περνώντας από κάθε σημείο του χωριού, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία. Πολλοί ντόπιοι ντύνονται με πρωτότυπες αυτοσχέδιες στολές ακολουθώντας την πορεία της.
Οι μεταμφιεσμένοι έχουν κρεμασμένα επάνω τους κουδούνια προβάτων και προβιές ζώων.
Αργότερα, την εμφάνισή τους έκανε και ο γαμπρός με τη νύφη που προχώρησαν σε γάμο…
Πρόκειται για αναπαράσταση-παρωδία του μυστηρίου της εκκλησίας συμβολίζοντας την ένωση των στοιχείων της φύσης, τη γονιμότητα, την αρμονική συνύπαρξη αντίθετων δυνάμεων.
Η αμφισβήτηση της καθημερινής τάξης εκφράζεται με αυτοσχεδιαστική διάθεση μέσα σε ένα πλαίσιο παραδοσιακών αξιών.
Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ αφού υπήρχε άφθονο φαγητό και κρασί, όλα προσφορά των κατοίκων της περιοχής.