ΘΕΣΕΙΣ

Η κατάληψη της Κρήτης σύμφωνα με την εφημερίδα «Jonio»

Γράφει ο Μανώλης Πέπονας, ιστορικός

«Μέσα εις το πλαίσιον της Μάχης δια την Μεσόγειον η κατάληψις της Κρήτης, έχει σπουδαιοτάτην στρατηγικήν και τακτικήν σημασίαν. Κυρίαρχοι της Κρήτης αι δυνάμεις του Άξονος θα δυνηθούν με μεγαλύτεραν ευχέρειαν να αφιερωθούν εις τον βασικόν αντικειμενικόν σκοπόν της παρούσης φάσεως του αγώνος την διώρυγαν του Σουέζ».[1] Αυτά αναφέρει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Jonio» στις 28 Μαΐου 1941. Το εν λόγω έντυπο εκδιδόταν στην Κέρκυρα, η οποία είχε καταληφθεί από τις ιταλικές δυνάμεις και αποτελούσε όργανο της φασιστικής προπαγάνδας στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, το κάθε κείμενο που παρουσιαζόταν στην εφημερίδα αναγραφόταν σε δύο γλώσσες (στα ιταλικά και τα ελληνικά), καθώς σκοπός της ήταν η επικοινωνία των κυριάρχων με τους κυριαρχούμενους, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως οι τελευταίοι θα υπάκουαν άκριτα στις επιταγές του Άξονα.

Στο ίδιο φύλλο της «Jonio» καταγράφονται διογκωμένες οι απώλειες των Βρετανών σε πλωτά μέσα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ανωτάτης γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης.[2] Σήμερα είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια της μάχης βυθίστηκαν τέσσερα καταδρομικά και έξι αντιτορπιλικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού, ενώ ένα αεροπλανοφόρο, δύο θωρηκτά, τέσσερα καταδρομικά, δύο αντιτορπιλικά και ένα υποβρύχιο υφίσταντο ζημιές, ενώ η εφημερίδα αναφέρει πολλαπλάσιες απώλειες.[3] Στο συγκεκριμένο σημείο το λάθος οφειλόταν πιθανότατα στις συγκεχυμένες εκτιμήσεις των επιτελείων του Άξονα και όχι σε κάποια εσκεμμένη παραποίηση των γεγονότων. Εξάλλου η χρονική απόσταση του δημοσιεύματος από τα περιγραφόμενα γεγονότα ήταν τόσο μικρή, ώστε ακόμη και οι αντιμαχόμενοι δεν διέθεταν μια ακριβή εικόνα για τα πλήγματα που προξένησαν στους αντιπάλους τους.

Ακολούθως, ακριβές είναι πως εκείνη την περίοδο «Επί της νήσου Κρήτης συνεχίζεται μετ’ επιτυχίας η μάχη των αλεξιπτωτιστών και των δι’ αέρος μεταφερθέντων στρατευμάτων τα οποία ανεφοδιάζονται τακτικώς». Πράγματι, το αεροδρόμιο του Μάλεμε είχε προ ημερών εγκαταλειφθεί από τους Νεοζηλανδούς υπερασπιστές του και νέες αερομεταφερόμενες δυνάμεις κατέφταναν συνεχώς στο νησί. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται με συντομία η δράση της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας (Luftwaffe), παρότι η αναγραφόμενη είδηση περί καταστροφής τριών βρετανικών αεροσκαφών[4] εγείρει αρκετά ερωτηματικά λόγω της πλήρους σχεδόν απουσίας της RAF από τους αιθέρες του νησιού.

Οι υπόλοιπες ειδήσεις της ιταλικής εφημερίδας αφορούν κυρίως τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μάλτα, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι συχνές απλοποιήσεις στη μετάφραση, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε εκφραστικά λάθη.[5] Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απουσία αναφορών στις απώλειες του Άξονα, καθώς εκείνη την περίοδο του πολέμου οι Ιταλοί δεν ενδιαφέρονταν για την ηρωοποίηση των πεσόντων τους.

Συμπερασματικά, όπως αποδεικνύουν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Jonio», η μάχη της Κρήτης προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού της εποχής. Για τους Ιταλούς, η εν λόγω σύγκρουση αποτελούσε ένα επεισόδιο στα πλαίσια ευρύτερων επιχειρήσεων που θα είχαν ως τελικό στόχο την κατάρρευση της βρετανικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ. Όπως έμελλε να αποδειχθεί σύντομα ωστόσο, η αντίσταση του τοπικού πληθυσμού και η στροφή του ενδιαφέροντος του Χίτλερ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης θα διέψευδαν τις ιταλικές προσδοκίες.

[1]            εφημερίδα «Jonio», Corfu, 28 Maggio 1941, σ. 1

[2]            εφημερίδα «Jonio», στο ίδιο

[3]            Συλλογικό, Naval Operations in the Battle of Crete, Naval Staff History, 1960

[4]            εφημερίδα «Jonio», στο ίδιο

[5]            ό.π.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απερίγραπτο μπάχαλο με το Κτηματολόγιο αλλά ο Κυρανάκης απέκλεισε την πιθανότητα παράτασης – Διαβεβαίωσε ότι “δεν κινδυνεύει η περιουσία κανενός”

Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…

8 mins ago

Πόρισμα – κόλαφος για τις διακοπές φον ντερ Λάιεν στο σπίτι του Μητσοτάκη στα Χανιά – «Σύγκρουση συμφερόντων»

H Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια κατηγόρησε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις…

12 mins ago

Χανιά: Έκκληση να αναστηλωθεί ενετική έπαυλη του 17ου αιώνα – “Κινδυνεύει από κατάρρευση”

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών ζητούν πολίτες, για την διάσωση βενετσιάνικης έπαυλης…

17 mins ago

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων ζητά να παραταθεί η προθεσμία για το Κτηματολόγιο

Την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των δηλώσεων κτηματογράφησης υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων,…

19 mins ago

Με την τοποθέτηση της στέγης σε τελική τροχιά μπαίνει η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων

Ένα σημαντικό ορόσημο στην αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς Χανίων επετεύχθη, καθώς προχωρά με γοργούς ρυθμούς…

22 mins ago

Πρωτοβουλία Αντίστασης με αφορμή επίσκεψη Ρούτε: Ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας

Με αφορμή την επίσκεψη του Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην Αθήνα, η Πρωτοβουλία Αντίστασης…

30 mins ago

This website uses cookies.