ΚΟΣΜΟΣ

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο του 2023, είναι μεγαλύτερη ακόμα και από την καταστροφή της Δρέσδης, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο TRT World, ο υποψήφιος διδάκτορας στο City University of New York, ο οποίος ερευνά δορυφορικές εικόνες του παλαιστινιακού θύλακα, “ο δείκτης των υλικών ζημιών που καταγράφονται στη Γάζα δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε έχουμε μελετήσει στο παρελθόν”.

Την ώρα που μία εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο των Παλαιστινίων, βρίσκεται προ των πυλών, το TRT κατέγραψε το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα.

Γάζα: Πόλη γεμάτη χαλάσματα

Η Γάζα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη του κόσμου. Πριν την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε μια λωρίδα γης 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων (140 τετραγωνικών μιλίων).

Σύμφωνα με δορυφορικές αναλύσεις του Scher και του Jamon Van Den Hoek, αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, το 56,9% των κτιρίων της Γάζας είχαν υποστεί ζημιές ή είχαν καταστραφεί στις 21 Απριλίου, δηλαδή συνολικά 160.000 κτίρια. “Οι ταχύτεροι ρυθμοί καταστροφής σημειώθηκαν κατά τους δύο με τρεις πρώτους μήνες των βομβαρδισμών”, δήλωσε ο Scher στο AFP.

Στην πόλη της Γάζας, όπου ζούσαν περίπου 600.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, η κατάσταση είναι τραγική, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα (74,3%) των κτιρίων της έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Κατεστραμμένα νοσοκομεία

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν δεχθεί επανειλημμένα χτυπήματα από τις δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η Χαμάς χρησιμοποιεί τις υγειονομικές δομές για στρατιωτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Scher, κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες του πολέμου, “το 60% των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης αναφέρθηκαν ότι έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί”.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιοχής, το al-Shifa στην πόλη της Γάζας, έγινε στόχος δύο επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, τον Νοέμβριο του 2023 και τον Μάρτιο του 2024. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η δεύτερη επιχείρηση μετέτρεψε το νοσοκομείο σε ένα “άδειο κέλυφος γεμάτο υπολείμματα ανθρώπων”.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το AFP από το πρόγραμμα OpenStreetMap, το υπουργείο Υγείας της Γάζας και το δορυφορικό κέντρο των Ηνωμένων Εθνών (UNOSAT), πέντε νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Σήμερα, περίπου το 27% των νοσοκομείων (λιγότερο από 1 στα 3 δηλαδή) λειτουργούν μερικώς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πάνω από το 70% των σχολείων υπέστησαν ζημιές

Τα σχολεία του παλαιστινιακού θύλακα, τα οποία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στα οποία πολλοί άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο από την έναρξη του πολέμου, έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών επιθέσεων.

Από τις 25 Απριλίου, η UNICEF είχε καταμετρήσει 408 σχολεία που είχαν υποστεί ζημιές, τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 72,5% των συνολικών εγκαταστάσεων (563). Από αυτά, 53 σχολικά κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα 274 έχουν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τα 2/3 των σχολείων θα χρειαστούν οριακά ολική ανοικοδόμηση για να είναι και πάλι λειτουργικά.

Όσον αφορά τους θρησκευτικούς χώρους, τα στοιχεία από το UNOSAT και το OpenStreetMap δείχνουν ότι το 61,5% των τζαμιών έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί.

Η σοκαριστική σύγκριση με τη βομβαρδισμένη Δρέσδη

Το επίπεδο της καταστροφής στη βόρεια Γάζα έχει ξεπεράσει αυτό της Δρέσδης, η οποία βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους τον Φεβρουάριο του 1945, μία πράξη που αποτελεί μία από τις μελανότερες στιγμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με αμερικανική στρατιωτική μελέτη του 1954, την οποία επικαλούνται οι Financial Times, η εκστρατεία βομβαρδισμού στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατέστρεψε το 59% των κτιρίων της Δρέσδης ενώ πάνω από 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Συνοπτικά:

  • Στη Δρέσδη, μία πόλη 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ήταν 59% ενώ στη Γάζα, μία πόλη 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν υπολογίζονται στο 75% περίπου
  • Η Δρέσδη δέχτηκε παραπάνω από 3.900 τόνους εκρηκτικών από τις συμμαχικές δυνάμεις ενώ η Γάζα δέχτηκε πάνω από 75.000 τόνους εκρηκτικών
  • Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη Δρέσδη υπολογίζονται γύρω στους 20-25.000. Οι νεκροί στη Γάζα πλησιάζουν τους 35.000.

Επίσης, στα τέλη Απριλίου, ο επικεφαλής του προγράμματος εκκαθάρισης ναρκών του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, Mungo Birch, δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα μπάζα προς καθαρισμό στη Γάζα από ό,τι στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος με τη Ρωσία μετράει δύο και πλέον χρόνια ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας θα κοστίσει μεταξύ 30 και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου που διανύουμε, καθώς -χωρίς να έχει…

17 hours ago

Ξεσπά η μητέρα της Έμμας για την παράσυρση κι εγκατάλειψη 17χρονης – «Έχουμε πιάσει πάτο»

Σοκαριστικές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η παράσυρση της 17χρονης στην Λεωφόρο…

17 hours ago

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία και της…

17 hours ago

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα στην Παλαιόχωρα, την ώρα…

17 hours ago

Κρήτη: Ξεπέρασαν τα 100 χλμ την ώρα οι ριπές του ανέμου

Τα 105 km/h  έφθασαν οι ριπές των θυελλωδών βοριάδων το Σάββατο 29.06.24 στον Πλακιά Ρεθύμνου, σύμφωνα…

18 hours ago

Ράπτη: Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στη δράση του Προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»

"Η Κρήτη πρωταγωνιστεί, με μεγάλη απορρόφηση πόρων, στη δράση του Προγράμματος «Ερευνώ - Καινοτομώ». Αυτό…

18 hours ago

This website uses cookies.