ΤΟΠΙΚΑ

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στα Χανιά εν μέσω διαδηλώσεων – Όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης

Μια σημαντική επίσκεψη αναμένεται στα Χανιά την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές θα φτάσουν στα Χανιά το βράδυ της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη συμμετοχή τους σε συνεδρίαση της Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρωί της Τρίτης 15 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα μεταβούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στο Μαράθι Ακρωτηρίου. Εκεί, θα ενημερωθούν για τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες του ΚΕΝΑΠ, της αμερικανονατοϊκής ναυτικής βάσης και του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας. Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουν ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της βάσης των ΗΠΑ.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου με μια ενημερωτική εκδήλωση στο Μεγάλο Αρσενάλι (ΚΑΜ), όπου θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Ο κ. Καιρίδης, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του στον RadioMe 88,4 είπε ότι:

“Θα ταξιδέψουν στα Χανιά τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, όπου έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα με κυριότερο την επίσκεψη στη Σούδα και την ξενάγηση εκεί στις εγκαταστάσεις. Για να δουν τη σημασία της Ελλάδας, τη συνεισφορά της Ελλάδας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στα οποία θέλουμε τους συμμάχους μας κοντά μας.

Μη νομίζετε ότι είναι πάντα κοντά μας. Οι βόρειοι και οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν στραμμένη την προσοχή τους τώρα μόνο στη Ρωσία και καμιά φορά τείνουν να χαϊδεύουν την Τουρκία. Άρα, χρειάζεται μια διαρκής εγρήγορση από την πλευρά μας για να προωθούμε τις θέσεις και τα συμφέροντά μας”.

Σύμφωνα με το RadioMe, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΝΑΤΟ θα καλωσορίσει στα Χανιά η βουλεύτρια Χανίων της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει στη Βουλή

Σημειώνουμε ότι την κάθοδο στα Χανιά η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ θα βρθεί στην Αθήνα. Οι 80 βουλευτές από χώρες – μέλη της Συμμαχίας, θα μεταβούν στο Μέγαρο της Βουλής προκειμένου να συνεδριάσουν.

Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αν μη τι άλλο αποτελεί συμβολική κίνηση που αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι και για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας θα είναι αυξημένα τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας που θα διαμείνουν οι υψηλοί καλεσμένοι για τις μετακινήσεις των οποίων θα λάβει έκτακτα μέτρα η Τροχαία.

Ουκρανία και Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθούν πολλά και καίρια ζητήματα, με προεξάρχουσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ πιθανό είναι να τεθούν στο τραπέζι και οι σχέσεις με τη Ρωσία αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Τον λόγο αναμένεται να πάρουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι αναμένεται να εστιάσουν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Συμμαχία, αλλά και στην κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας.

Σημαντικές τοποθετήσεις θα κάνουν επίσης ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, Δημήτρης Καιρίδης.

Στο βήμα αναμένεται να ανέβει όμως και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιας από τις πλέον έμπειρες στα θέματα των σχέσεων της Ελλάδας με τέτοιου είδους διεθνείς οργανισμούς. Ο λόγος της αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα ασφαλείας στη διακεκαυμένη ζώνη της ανατολικής Μεσογείου – και όχι μόνο.

Η Συνέλευση θα έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς πέρα από τους παραδοσιακούς συμμάχους, θα παρευρεθεί και ο επικεφαλής της τουρκικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η συμμετοχή του, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τουρκική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία (σ.σ. η γειτονική χώρα κατά πάσα πιθανότητα θα στείλει τους περισσότερους βουλευτές από κάθε άλλο μέλος της Συμμαχίας), αναμένεται να δώσει ώθηση στον ελληνοτουρκικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές μας πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός από την Τουρκία, εκπρόσωποι από χώρες όπως η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Αλβανία, θα συμμετάσχουν επίσης ενεργά στις συζητήσεις, ενώ ενδέχεται να δούμε βουλευτές και από την εμπόλεμη Ουκρανία.

Τι είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ;

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αποτελεί ένα σημαντικό φόρουμ διαλόγου μεταξύ των βουλευτών των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ιδρύθηκε το 1955 και σήμερα απαρτίζεται από 281 βουλευτές από 32 χώρες.

Ο βασικός στόχος της Συνέλευσης είναι η προώθηση του διακοινοβουλευτικού διαλόγου σε θέματα ασφάλειας, η ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας και η υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ. Οι βουλευτές που συμμετέχουν συζητούν και υιοθετούν εκθέσεις και συστάσεις πολιτικής σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η οικονομία και η πολιτική.

Η Συνέλευση πραγματοποιεί δύο μεγάλες συνεδριάσεις ετησίως, ενώ σημαντικό μέρος των εργασιών της διεξάγεται μέσω των επιτροπών της. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από 7 τακτικά και 7 αναπληρωματικά μέλη.

Εκτός από τα μέλη του ΝΑΤΟ, στη Συνέλευση συμμετέχουν και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες από χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, με διαφορετικά καθεστώτα συμμετοχής.

Διαδηλώσεις στα Χανιά

Υπενθυμίζουμε ότι λόγω και της επίσκεψης των μελών της Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στα Χανιά η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη στις 19:30, σύσκεψη μαζικών φορέων στο Εργατικό Κέντρο Χανίων με θέμα: «Ο ρόλος της Βάσης της Σούδας» ενώ την Τρίτη 15 Οκτώβρη στις 19:00 στην Αγορά, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο ενάντια στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων: Δεύτερη μέρα / 13 Οκτωβρίου με τον Νίκος Κυπουργό

Η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια από τα Χανιά Σοφία Σαρρή ελίσσεται σε διαφορετικά μουσικά είδη δανείζοντας…

2 hours ago

Μπαράζ κινητοποιήσεων από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων ενάντια στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στη Βάση της Σούδας

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων εξέφρασε την έντονη καταδίκη της για τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον…

3 hours ago

Η Ελλάδα ναυπηγεί τεράστιο παγοθραυστικό για εξάπλωση στην … Ανταρκτική!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Ο μέγας οραματιστής του γένους Δένδιας και υπασπιστής του πανένδοξου μεγαλεξανδρινού…

3 hours ago

Μέση Ανατολή: Οι ηθικοί αυτουργοί της μεγαλύτερης γενοκτονίας του 21ου αιώνα

Του Παύλου Νεραντζή * Η γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων δεν θα τελούνταν εάν οι…

3 hours ago

Η θεωρία με το Interstellar που έχει «τρελάνει» το ίντερνετ – Αν ισχύει, τότε μιλάμε για άλλη ταινία

Σήκωσε το χέρι αν συμφωνείς μαζί μας πως το Interstellar δεν είναι απλώς μια από…

3 hours ago

Ανήλικες έδωσαν ραντεβού και ξυλοκόπησαν άγρια 13χρονο κορίτσι

Άλλο ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων ήρθε στο «φως» από τη Θεσσαλονίκη και αφορά ένα 13χρονο κορίτσι, που…

4 hours ago

This website uses cookies.