Ν. Χουντής: οι καταναλωτές θέλουν και πρέπει να ξέρουν τι τρώνε, το ακρυλαμίδιο να συμπεριληφθεί στις επικίνδυνες χημικές ουσίες
Αυτά προκύπτουν από απάντηση του Επιτρόπου για την Ασφάλεια των Τροφίμων κ. Ντάλι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή .
Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση ο Νίκος Χουντής προς την Επιτροπή ανέφερε ότι τα ακρυλαμίδια που παράγονται σε τρόφιμα κατά το μαγείρεμά τους σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι χημικές ουσίες που έχουν ενοχοποιηθεί για τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου σε περίπτωση που υπάρχει μακροχρόνια κατανάλωση. Ταυτόχρονα επισήμαινε ότι «σε 13 προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, από τσιπς έως στιγμιαίο καφέ και μπισκότα, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου”και ζητούσε από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει αφενός εάν θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εταιρειών στα προϊόντα των οποίων βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ακρυλαμιδίου, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές, κι αφετέρου εάν η Επιτροπή προτίθεται να κατατάξει το ακρυλαμίδιο στον κατάλογο των επικίνδυνων χημικών ουσιών και να θεσπίσει ανώτατα όρια αντί για τις ενδεικτικές τιμές που ισχύουν σήμερα.
Με δεδομένα ότι και στην ίδια την απάντηση ο κ. Ντάλι αναφέρει ότι, από τα διαθέσιμα αποτελέσματα δεν υπήρξε τάση προς χαμηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με δήλωσή της επικυρώνει την αξιολόγηση κινδύνου για το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, και η Σύσταση της Επιτροπής (2007/331/ΕΚ) επιβεβαιώνει ότι τα ακρυλαμίδια στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για την ανθρώπινη υγεία και πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των συγκεντρώσεών τους στα τρόφιμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής χαρακτηρίζοντας επιεικώς “περίεργη” την απάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Η κατάταξη των ακρυλαμιδίων στις επικίνδυνες χημικές ουσίες είναι απόδειξη ευθύνης απέναντι στους καταναλωτές. Το “ονοματίζω και ντροπιάζω” τις εταιρείες που παράγουν και κυκλοφορούν προϊόντα με καρκινογόνες ουσίες αποτελεί απαραίτητη απόδειξη αξιοπιστίας και διαφάνειας προς τους καταναλωτές».
Να σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την προαναφερθείσα Σύσταση της Επιτροπής, η ενδεικτική τιμή για τα τσιπς είναι 1000 μικρογραμμάρια ανά κιλό ενώ σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ ανιχνεύθηκε μέγιστη τιμή μέχρι και 4.804 μικρογραμμάρια. Υψηλές τιμές εμφανίζουν και δείγματα από τηγανητές πατάτες που πωλούνται σε εστιατόρια: το 2009 ανιχνεύθηκε μέγιστη τιμή 3.380 μικρογραμμάρια ενώ η ενδεικτική τιμή είναι 600 μικρογραμμάρια ανά κιλό.
Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…
«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…
Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…
Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…
Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…
Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…
This website uses cookies.