Μία ημέρα αφού η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο της για το «Ταμείο Ανάκαμψης» για τις χώρες αντεπεξέλθουν στην ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο αντιπρόεδρος της, Βάλντις Ντομπρόφσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι χώρες-μέλη της ΕΕ που θα αντλήσουν χρήματα από το Ταμείο, «θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ’ αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και “πράσινη” ανάπτυξη».
Μια μέρα αφού η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το σχέδιο για το «Ταμείο Ανάκαμψης», ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να εξειδικεύονται οι τομείς και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, έθεσαν τους όρους, υπό τους οποίους οι 17 χώρες-μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Μιλώντας στο CNBC, o Ντομπρόβσκις υπογράμμισε πως «η χρηματική ενίσχυση θα πρέπει να δοθεί άμεσα», επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να χορηγήσουμε κάποιου είδους “λευκή επιταγή” στις χώρες που πρόκειται να αντλήσουν χρήματα από αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης. Θα βοηθήσει, αυτό είναι σίγουρο, αλλά τα χρήματα δεν μπορούν να αντλούνται χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος. Φυσικά και θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια, αλλά μαζί με τη βοήθεια έρχονται και συγκεκριμένες ευθύνες. Ευθύνες και υποχρεώσεις που καλείται να εκπληρώσει το κάθε κράτος – μέλος, στο πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε».
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία δεν συνεπάγεται τους αυστηρούς όρους που συνόδευαν τα πακέτα διάσωσης κατά την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, με επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας, όπως τα μνημόνια που υπέγραψε η Ελλάδα.
«Θέλω να είμαι σαφής, δεν πρόκειται για υπό όρους βοήθεια και παρέμβαση από τις Βρυξέλλες. Περισσότερο αφορά οι χώρες-μέλη να αναλάβουν οι ίδιες την πορεία προς την ανάπτυξη και ενίσχυση του κοινωνικού ιστού, κατ’ αναλογία με τις προτεραιότητές μας, πρωτίστως την ψηφιακή μετάβαση και “πράσινη” ανάπτυξη», ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «σχέδιο ανάκαμψης» που παρουσίασε η Κομισιόν χρειάζεται την έγκριση όλων των χωρών-μελών της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις και δάνεια συνοδεύονται από συγκεκριμένες «δικλείδες ασφαλείας» που παραπέμπουν σε μνημονιακούς όρους, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις τους.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.