Tου Μανούσου Κλάδου
Ήταν ο χειρότερος Απρίλιος σε τζίρους στο εμπόριο από την κατοχή! Ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε στα επίπεδα του 1988!Ο Απρίλιος του 2013, αποτελεί για την αγορά του Ρεθύμνου, τον χειρότερο Απρίλιο από την εποχή της κατοχής και εντεύθεν! Στη διαπίστωση αυτή προχώρησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Μανώλης Ψαρουδάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM επισήμανε, ότι οι εισπράξεις του μήνα, που μόλις ολοκληρώθηκε, έφτασαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα για την τοπική αγορά!
«Ήταν ο χειρότερος Απρίλιος που έζησε το εμπόριο στο Ρέθυμνο μετά την κατοχή» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση τού κ. Ψαρουδάκη, που καταδεικνύει το μέγεθος της δίνης, στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος της πόλης μας λόγω της οικονομικής κρίσης.
Και δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο, που προσδιορίζει το μέγεθος του προβλήματος. Είναι και η συρρίκνωση της αγοράς, η οποία έχει περιέλθει σε μεγέθη που είχαμε ξεχάσει.
Στο Ρέθυμνο σήμερα δραστηριοποιούνται καταστήματα και επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων, είναι αντίστοιχος του 1988!
«Με μία διαφορά» δηλώνει ο κ. Ψαρουδάκης «ο τζίρος των καταστημάτων είναι πολύ πιο χαμηλός από το 1988»!
Τα δεδομένα διαμορφώνουν μια πολύ άσχημη κατάσταση για τους εμπόρους του Ρεθύμνου, οι οποίοι βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να καταβαραθρώνονται!
Παρά τον τουρισμό και τις δραστηριότητες της πόλης, που συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο, κατά εποχές διπλάσιο του μόνιμου πληθυσμού της, δυστυχώς είναι τέτοιο το μέγεθος της ένδειας των καταναλωτών, που η αγορά μετρά αντοχές … και λουκέτα!
Και βέβαια η προσπάθεια από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο είναι σημαντική, καθώς μέσα από δραστηριότητες προσπαθεί να δημιουργήσει καλό κλίμα στην τοπική αγορά, όμως η γενικότερη κατάσταση δεν βοηθά τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται.
Για παράδειγμα το πρόγραμμα «Προσφορά με χαρά» που εφαρμόζεται κάθε Πέμπτη έχει τύχει καλής αποδοχής με τους καταναλωτές να ανταποκρίνονται. Σύμφωνα δε, με τον κ. Ψαρουδάκη, είναι πολλές οι επισκέψεις από άλλες πόλεις, οι κάτοικοι των οποίων βλέπουν θετικά την πρωτοβουλία και έρχονται στο Ρέθυμνο για βόλτα και ψώνια. Μάλιστα είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι καταθέτουν τις απόψεις τους διαδικτυακά, δηλώνουν από πιο κατάστημα ψώνισαν, πού έμειναν ευχαριστημένοι και πού όχι και προχωρούν σε παρατηρήσεις και προτάσεις.
Με αντίστοιχες δραστηριότητες, με εκδηλώσεις μέσα στην αγορά, με προσφορές, με διοργάνωση διάφορων γεγονότων, οι έμποροι προσπαθούν να αλλάξουν το κακό κλίμα που επικρατεί.
Όμως δεν έχουν τη στήριξη της πολιτείας. Ακόμα και το πολυνομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα δεν δίδει περιθώρια και ευκαιρίες στους επιχειρηματίες που έχουν οικονομικό πρόβλημα ενώ γενικότερα τα μέτρα, που κατά καιρούς ανακοινώνονται, δεν έχουν καταφέρει να αγγίξουν το πρόβλημα!
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κάρτα του άνεργου επιχειρηματία. Το ποσό είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο για τους εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι και για να το πάρει κάποιος δεν πρέπει να χρωστάει! «Μα αν δεν χρωστούσαν γιατί να έκλειναν τα καταστήματά τους;» είναι η πιο απλή ερώτηση που μπορεί να τεθεί και στην οποία το Ελληνικό Κράτος … δεν έχει απάντηση! Είναι πλέον γεγονός, ότι τα μέτρα που το κράτος λαμβάνει δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν αφορούν αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης.
Αποτέλεσμα είναι, ότι και η αγορά του Ρεθύμνου, με τα πραγματικά σημαντικά και εντυπωσιακά βήματα της τελευταίας δεκαετίας, να βιώνει μια άνευ προηγουμένου παρακμή.
Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και παρά τις προσπάθειες που οι ίδιοι καταβάλλουν για να αλλάξουν τα δεδομένα, δεν έχουν τη στήριξη που απαιτείται για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δυσμενή και αντίξοη καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί.
ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ… ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ
«Καταβυθίστηκε» και τον Φεβρουάριο εφέτος ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας, καθώς μειώθηκε περαιτέρω κατά 14,4% σε ετήσια βάση, προκαλώντας απόγνωση στους επιχειρηματίες του χώρου.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων δεν απέφυγαν ούτε τα σούπερ μάρκετ, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, να καταγράφει τις εξής πτώσεις στις πωλήσεις: Φαρμακευτικά- Καλλυντικά (17,5%), Καύσιμα και λιπαντικά Αυτοκινήτων (17,4%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (14,6%), Τρόφιμα- Ποτά- Καπνός (12,4%), Βιβλία- Χαρτικά- Λοιπά είδη δώρων κ.ά. (11,4%), Έπιπλα- Ηλεκτρικά είδη- Οικιακός εξοπλισμός (10,2%), Ένδυση- Υπόδηση (4,7%) και Πολυκαταστήματα (2,5%).
Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκε ότι ο κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές, στα καύσιμα, σημείωσε μείωση 14,4% τον Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, έναντι μείωσης 12,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Ενώ, ο δείκτης κύκλου εργασιών σε τρέχουσες τιμές, με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 14,4% τον Φεβρουάριο 2013, σε σύγκριση με τον δείκτη του Φεβρουαρίου 2012, έναντι μείωσης 11% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.
Πηγή: goodnet.gr
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.