Πλήθος φορέων συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόρριψη του αιτήματος για ένταξη της κρητικής διατροφής στους προστατευόμενους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού.
Η άρνηση του υπουργείου, σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας είναι στηριγμένη σε αντιεπιστημονικά και σαθρά επιχειρήματα και αποτελεί δείγμα εχθρικής συμπεριφοράς προς το σύνολο των πολιτών του νησιού. Ενδεικτικό της απαξίωσης, κατά τη συγκεκριμένη ομάδα, είναι το γεγονός ότι την απάντηση στο γραπτό αίτημα του εκλεγμένου Περιφερειάρχη δεν την έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού, αλλά μια υπάλληλος του Υπουργείου.
Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πιτσούλης, οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θεανώ Βρέντζου (πρωτογενή τομέα) και Ευρ. Κουκιαδάκης (Ηρακλείου), πλήθος βουλευτών, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήριο Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδόχων, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου κ.α.) o Δ/ντης του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής «Λυχνοστάτης» κ. Γιάννης Μαρκάκης, πανεπιστημιακοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Πρώτος πήρε το λόγο ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης κ. Μανώλης Φραγκάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα και στην ακατανόητη τακτική των Υπουργών να μην απαντούν ποτέ σε σχετικά αιτήματα των φορέων. «Δεν απάντησαν, είπε, ακόμη και σε επιστολή που συνυπέγραψαν όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι παραγωγικοί φορείς και προσωπικότητες της Κρήτης».
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες του κρητικού διατροφικού προτύπου τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων να γενικεύουν όρους και να προκρίνουν ευκαιριακά στερεότυπα τα οποία δημιουργούνται από εμπορικά συμφέροντα, όπως είναι ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή». Ο κ. Ψιλάκης έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της ομάδας πρωτοβουλίας στηριζόμενος σε εθνολογικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κλέβουν την Κρήτη, της στερούν την ελπίδα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε άγνοια είτε σε σκοπιμότητες. Είτε το ένα, όμως, συμβαίνει, είτε το άλλο, η ζημιά είναι ίδια».
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελος Καπετανάκης αναφέρθηκε σφαιρικά στην Κρητική Διατροφή ως πολιτιστικό πλούτο που ανήκει στον κρητικό λαό, τονίζοντας: «αν περιγραφεί, περιφρουρηθεί και αναδειχθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει το άρμα για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της κρητικής γης και συνάμα μοχλό για την αναβάθμιση της γαστρονομίας ως διακριτού χαρακτηριστικού του τουρισμού της Κρήτης.
Ο κ. Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, απέδειξε την ανεπάρκεια των ελληνικών μηχανισμών απαριθμώντας τους άυλους πολιτιστικούς πόρους που έχουν καταφέρει να εντάξουν στην UNESCO άλλες χώρες, από δημοτικά άσματα μέχρι τοπικά πανηγύρια και τον Καραγκιόζη, τη στιγμή που η χώρα μας όχι μόνο δεν προωθεί αλλά και εμποδίζει πρωτοβουλίες όπως αυτή των φορέων της Κρήτης.
Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Νικολακάκης πρόσφερε ένα πλούσιο και στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση της τοπικότητας και των ιδιαιτέρων αποχρώσεων των πολιτισμών που αναπτύσσουν οι διάφορες κοινωνίες. Τόνισε, μάλιστα, ότι το τραπέζι αποτελεί έναν από τους κυριότερους τρόπους έκφρασης ενός πολιτισμού.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης κ. Αντ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Κρήτης να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη τη χώρα προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η εχθρική στάση που τηρείται απέναντι στο νησί.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και οι αντιπερειάρχες τόνισαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν η προσπάθεια και κάλεσαν όλους τους φορείς σε συστράτευση. Από την πλευρά τους οι βουλευτές δήλωσαν πρόθυμοι να αγωνιστούν και να προωθήσουν όλα τα δίκαια αιτήματα όπου τους επιτρέπει ο θεσμικός τους ρόλος.
Τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους επειδή, επιτέλους, φαίνεται να επιτυγχάνεται μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν πρωτοβουλίες από όλους. «Δεν είναι πανάκεια η ένταξη στην UNESCO, συμπλήρωσαν. Μπορεί αυτό να είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά εμείς θέλουμε να δούμε την Κρήτη να παίρνει πρωτοβουλίες, να διασώσει τη σοφία του λαού μας που δημιούργησε ένα πολιτισμικό αγαθό ανεκτίμητης αξίας και ένα διατροφικό πρότυπο που δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί, ούτε να αλλοιωθεί. Τα πιο ουσιαστικά βήματα πρέπει να γίνουν μέσα στους δυο βασικούς μαθησιακούς πυλώνες, την οικογένεια και την εκπαίδευση». Όσον αφορά στην ίδια την ομάδα, τα μέλη της διευκρινίζουν ότι δεν θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ούτε θεσμικό ρόλο, ούτε νομική υπόσταση και δεν σκοπεύουν να ιδρύσουν έναν ακόμη φορέα. Η συνεργασία τους, όμως, έχει αποδείξει ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα χωρίς να περιμένουμε κανέναν να μας σπρώξει
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.