Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο “Η Κρητική ψυχή στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση”, που διοργάνωσαν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και το Παγκρήτιο Κληροδότημα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024 στον υπαίθριο χώρο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ήταν μια ανοικτή εκδήλωση στήριξης και επαναγνωριμίας, την οποία συντόνισε η Αμαλία Καλογριδάκη, μέλος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου π. Εμμανουήλ Μπιτζανάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι φορέων των Χανίων, πρώην Πρυτάνεις, πολλά μέλη της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και πολλοί κάτοικοι και επισκέπτες των Χανίων, που θέλησαν να επισκεφθούν και να γνωρίσουν το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη φοιτητική ομάδα «Χορωδία και Ορχήστρα Πολυτεχνείου Κρήτης», η οποία απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους για το μουσικό πρόγραμμα που παρουσίασε.
Αρχικά το λόγο έλαβε η Πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, Diane Kounalakis, η οποία αφού καλωσόρισε τα μέλη της Ένωσης, αλλά και όλους τους επισκέπτες, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, μίλησε με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό για τη διαχρονική διάθεση και επιθυμία προσφοράς της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, κάνοντας ονομαστική αναφορά σε παλαιότερους, αλλά και στους πρόσφατους δωρητές.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η κ. Κουναλάκη κάλεσε στο βήμα την Πρόεδρο του Παγκρητίου Κληροδοτήματος κ. Άννα Γιαννούλια, η οποία καλωσόρισε με τη σειρά της τους παρευρισκόμενους και επιβεβαίωσε την πρόθεση προσφοράς και συνεργασίας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος με το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Στη συνέχεια, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης καλωσόρισε τους επισκέπτες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης το 1994 από τον τότε Πρύτανη του Ιδρύματος Καθηγητή Γιάννη Φίλη, ο οποίος το σχεδίασε και το ανέπτυξε σε μια προστατευόμενη έκταση 300 στρεμμάτων σε χώρο που ανήκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης εγκαινιάστηκε το 2004.
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης εξήρε τη συνεισφορά της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής στην ανάπτυξη του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, διαχρονικά, αλλά και τη σημαντική προσφορά της Ένωσης στο Πολυτεχνείο Κρήτης με την απονομή Υποτροφιών Αριστείας σε φοιτητές του Ιδρύματος.
Ο κ. Πρύτανης αναφέρθηκε τόσο στην πρόσφατη δωρεά της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και του Παγκρητίου Κληροδοτήματος προς το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης για τη δημιουργία παρατηρητηρίου και τη βελτίωση του χώρου με παγκάκια, όσο και στις ετήσιες (από το 2016) απονομές πέντε Υποτροφιών Αριστείας του Παγκρητίου Κληροδοτήματος σε Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης για να εκπονήσουν έρευνα στο Ίδρυμα, καθώς επίσης και στην Απονομή του Βραβείου εις μνήμην «Ιατρού Ιωάννου Χριστάκη» που απονέμεται σε νεοεισαχθέντες ενεργούς φοιτητές, που αποφοίτησαν από Λύκειο του Νομού Λασιθίου και εισήχθησαν με τον μεγαλύτερο αριθμό μορίων σε Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής και το Παγκρήτιο Κληροδότημα.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Απόστολος Βουλγαράκης της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, κάτοχος Έδρας AXA για τις Πυρκαγιές και το Κλίμα. Η ομιλία του είχε τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: από το παγκόσμιο στο τοπικό πλαίσιο και αντίστροφα».
Η ομιλία του κ. Βουλγαράκη προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον του κοινού, καθώς το θέμα της είναι ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο, αλλά ταυτόχρονα και άρρηκτα συνδεδεμένο με τον χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την Κλιματική Αλλαγή και στα ακραία φαινόμενα που αυτή προκαλεί, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην έρευνα που διεξάγεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με την πρόβλεψη, αλλά παράλληλα και την αντιμετώπιση των φαινομένων.
Το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας, όπως τόνισε ο κ. Βουλγαράκης, μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον κορωνίδα της προσπάθειας αυτής, καθώς το φυσικό οικοσύστημα και η βιοποικιλότητά του μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος.
Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, τον λόγο έλαβε ο π. Εμμανουήλ Μπιτζανάκης, εφημέριος της Ενορίας Προφήτη Ηλία και εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το Πολυτεχνείο Κρήτης και ειδικότερα για το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους καλλιτέχνες Ζαχαρία Σπυριδάκη (λύρα) και Δημήτρη Κολιακουδάκη (κιθάρα), οι οποίοι ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους και τους κράτησαν συντροφιά με την ιδιαίτερη μουσική τους έως το τέλος της εκδήλωσης. Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης είναι καταξιωμένος καλλιτέχνης, που συμμετείχε στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.
Οι επισκέπτες, στο περιθώριο της εκδήλωσης, είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον χώρο του Πάρκου, όπου φυτά, αυτοφυή και μη, μικρά άγρια ζώα και πουλιά συνυπάρχουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, παρά μόνο με σκοπό την παρατήρηση και μελέτη τους.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: Οινοποιείο Μανουσάκη, Palazzo Restaurant, Εμμανουήλ Βεληβασάκης, Οικογένεια Greg Pappas, Παγκρητική Ένωση Αμερικής