Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση βραχυκυκλώνει τη Βουλή και η τρόικα το success story

Καλοκαιρινό πυρετό έχει ανεβάσει η κυβέρνηση μετά το χθεσινό διπλό «χαστούκι» που δέχτηκε από τρόικα και αγορές. Το success story γκρεμίζεται ενώ παράλληλα μαζεύονται πολιτικά σύννεφα. Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να στείλει το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής καταγγέλθηκε ως «βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» από την αντιπολίτευση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ να απέχουν από τη διαδικασία και τελικά να απορρίπτεται το αίτημα σύγκλησης της Ολομέλειας μόνο από τους κυβερνητικούς βουλετές.

Τα παραπάνω βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν χθες, Παρασκευή, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Συζητήσαμε το συνολικό σχέδιο για την οικονομία, το οποίο έχουμε και θα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο ίδιος μετά την σύσκεψη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τρόικα και όσα ακούγονται για το θέμα των φοροελαφρύνσεων. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο υπ. Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Οι επαφές της τρόικας που έχουν ξεκινήσει από προχθες, Πέμπτη, με τους δανειστές να δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους. Το τελευταίο επεισόδιο του success story κάθε άλλο παρά καλά πηγαίνει. Η τρόικα έβαλε  φρένο στα κυβερνητικές διαρροές περί φορολογικών ελαφρύνσεων, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει να εκπληρώσει περίπου 600 δράσεις. Παράλληλα, το κλιμάκιο των δανειστών έθεσε στον υπουργό Οικονομικων Γκίκα Χαρδούβελη το ζήτημα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια. Στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων της τρόικα με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας βρέθηκαν τα εργαστιακά, το ασφαλιστικό και οι δαπάνες στην Υγεία.

Η χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέου έγινε στον απόηχο των εξελίξεων για το δημοψήφισμα της ΔΕΗ, το οποίο τελικά απέτρεψε η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός προχθες υποστήριξε με πάθος την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ δεν παρέλειψε να επαναφέρει τη θεωρία των δυο άκρων κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς να τον κατονομάζει – ότι πηγαίνει «χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες». Στην ίδια γραμμή και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, το ζήτημα για την κυβέρνηση δεν τελειώνει έτσι απλά καθώς έχει χρεωθεί ήδη αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις αλλά και το γεγονός ότι λειτουργεί με «πρόθυμους βουλευτές».

Στο μεταξύ ακόμη ένα μέτωπο ίσως βαθύνει για την κυβέρνηση, αυτό με τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου για την κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων, κατά της οποίας προσέφυγε το ελληνικό Δημόσιο.

Στην πολιτική ατζέντα και το ζήτημα της ΔΗΜΑΡ καθώς η προχθεσινή ημέρα έφερε μια ανεξαρτητοποίηση, μια αποπομπή και δύο παραιτήσεις. Τα διαλυτικά φαινόμενα στη ΔΗΜΑΡ εκτιμάται ότι θα φέρουν και έντονες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς καθώς θεωρείται ότι η αποχωρήσασα Κατερίνα Μάρκου και ο αποπεμφθείς Γρηγόρης Ψαριανός θα κινηθούν προς Το Ποτάμι

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για…

4 hours ago

Το δημογραφικό, η υπογεννητικότητα και η «μικρότερη» Ελλάδα – Τα απογοητευτικά στοιχεία για το μέλλον

Το δημογραφικό απασχολεί την Ελλάδα και αναμένεται να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα περισσότερο τα επόμενα…

4 hours ago

Ερντογάν: Όπως η ανθρωπότητα σταμάτησε τον Χίτλερ, έτσι θα σταματήσει και τον Νετανιάχου

Το μήνυμα ότι «το Ισραήλ αργά ή γρήγορα θα πληρώσει το τίμημα της γενοκτονίας που…

4 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης: Το στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές, δεν υπάρχει πολιτική χωρίς ηθική

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που έκοψε πρώτος το νήμα στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, με αξιόλογη…

5 hours ago

Στο Κίεβο ο CEO των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αμυντικών…

5 hours ago

FT: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Νοέμβριο το Pfizergate

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 15 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ακρόαση για την υπόθεση σχετικά με τον χειρισμό της…

5 hours ago

This website uses cookies.