Σφοδρές αντιδράσει κατάφερε να προκαλέσει για άλλη μια φορά ο Ίλον Μασκ, o ιδιοκτήτης της Tesla, με αναρτήσεις του στο Twitter.
Όλα άρχισαν όταν ο Μασκ εξέφρασε διαφωνία για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για τους πολίτες.
Ένας χρήστης του μέσου του είπε: «Ξέρεις τι δεν ήταν καλό για τους πολίτες; Το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργάνωσε πραξικόπημα στη Βολιβία κατά του Έβο Μοράλες, για να αποκτήσεις εσύ το λίθιο από τη χώρα (σ.σ. χρησιμοποιείται στις μπαταρίες των αυτοκινήτων της Tesla)».
Τότε ο Μασκ απάντησε: «Θα κάνουμε πραξικόπημα σε όποιον θέλουμε. Άμα σου αρέσει».
Η απάντηση του Μασκ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αν και ο ίδιος επιχείρησε να αλλάξει τη συζήτηση.
Η Βολιβία είχε τη δυνατότητα να γίνει η κυρίαρχη χώρα παραγωγής λιθίου στον κόσμο με τον στόχο της κυβέρνησης Μοράλες να φτάσει στν παραγωγή 150.000 τόνων μέσα στην επόμενη πενταετία.
Η ζήτησή του στην παγκόσμια αγορά αυξάνεται γεωμετρικά, κάτι που σημαίνει και την αύξηση της τιμής του καθώς χρησιμοποίεται τόσο στις μπαταρίες των κινητών όσο και σε εκείνες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αναμένεται να κατακλύσουν τα επόμενα χρόνια την παγκόσμια αγορά. Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα είναι βέβαια γνωστός και η παράδοση οι πρώτες να αντιμετωπίζουν την Λατινική Αμερική ως «πίσω αυλή» εδώ και σχεδόν δυο αιώνες. Σίγουρα η συμφωνία με τους Κινέζους, δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.
Οι προσπάθειες πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νότιο Κορέα και άλλες χώρες να αποκτήσουν το μέταλλο, είχαν αποτύχει. Μια κοινή επιχείρηση με Γερμανική εταιρεία ακυρώθηκε από τη Βολιβιανή κυβέρνηση στις αρχές Νοεμβρίου, λόγω ανησυχιών ότι οι αυτόχθονες κάτοικοι που ζουν κοντά στο Uyuni δε θα λάμβαναν αρκετά μεγάλο κομμάτι από τα κέρδη. Κινέζικες και Ρώσικες εταιρείες ήταν από τις ελάχιστες που κατάφεραν να υπογράψουν συμφωνίες.
Δεδομένης της τύχης υπερβολικά πολλών προοδευτικών κυβερνήσεων σε αυτό το μέρος του πλανήτη τον προηγούμενο αιώνα, το επόμενο κομμάτι της ιστορίας ήταν δυστυχώς εντελώς προβλέψιμο. Η κυβέρνηση του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες, ανατράπηκε με πραξικόπημα.
Η στρατιωτική ανατροπή της κυβέρνησης Μοράλες — υπό τις επευφημίες της κυβέρνησης Τραμπ, της κυβέρνησης Τρυντώ στον Καναδά και του, υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ, Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών — δείχνει τα επικίνδυνα στοιχήματα για οποιαδήποτε μικρή, αλλά πλούσια σε φυσικούς πόρους, χώρα που προσπαθεί να μπει σε ένα οικονομικό μονοπάτι όπου θα ευνοεί τους φτωχούς και την εργατική τάξη, ενάντια στις απαιτήσεις των πλουσίων, των εταιρειών και των ιμπεριαλιστικών κρατών.
Υπενθυμίζουμε ότι σε μήνυμά του προς τον Έλον Μασκ ο Υπουργός Εξωτερικών της δικτατορίας της Βολιβίας κ. Karen Longaric είπε:
“Η οποιαδήποτε επιχείρησή σου στη χώρα μας είναι πέρα για πέρα καλοδεχούμενη”
Κάποια επιπλέον στοιχεία:
Το εθνικό εισόδημα μιας χώρας καθορίζεται από το καθαρό εγχώριο εισόδημα (ΑΕΠ μετά την απόσβεση κεφαλαίου – κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε -10% παγκοσμίως) + καθαρά έσοδα από το εξωτερικό
Τα καθαρά έσοδα από το εξωτερικό μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά
Είναι αρνητικά όταν οι επενδύσεις σου (είτε κρατικές ή ιδιωτικές) στο εξωτερικό αποφέρουν λιγότερα έσοδα από τα ποσά που οι επενδυτές εξωτερικού στην χώρα σου μεταφέρουν στην μητρική τους χώρα.
Εν ολίγοις το ΑΕΠ είναι παραπληνητική μονάδα μέτρησης εφόσον μετράει το μέγεθος της παραγωγής αλλά όχι το εισόδημα.
Μία χώρα μπορεί να έχει πολύ μεγάλο ΑΕΠ και πολύ μικρό τελικό εθνικό εισόδημα.
Ο Mοράλες εθνικοποίησε τις μεγάλες επενδύσεις της χώρας και ετοίμαζε την κρατική εταιρία εξόρυξης και επεξεργασίας λυθίου. Μία τεράστια επένδυση που θα μπορούσε να αποφέρει φοβερά οφέλη στο εθνικό εισόδημα της βολιβίας
Μετά το coup d’etat και την εγκαθίδρυση καθεστώτος θα εκμεταλευτούν αυτούς τους πόρους ξένες εταιρίες. Η Βολιβία θα παρουσιάσει τεράστιο ΑΕΠ, όλοι θα λένε δείτε τι καλά είναι οι επενδυσεις από το εξωτερικό και όλα τα έσοδα θα φεύγουν στο εξωτερικό.
Στην Αφρική λόγου χάρη, το 45-50% του κεφαλαίου της χώρας (κεφάλαιο = άυλοι τίτλοι και υλικά αγαθά – μηχανήματα, εξοπλισμός, real estate), ανήκει σε ξένες εταιρίες. Το εθνικό εισόδημα της Αφρικής ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΕΤΑΙ κάθε έτος.
Υπολογίζεται ότι το εθνικό εισόδημα που δραπετεύει κάθε χρόνο στο εξωτερικό στην ήπειρο της Αφρικής είναι τριπλάσιο από τα ποσά που φτάνουν από διεθνείς προσπάθειες οικονομικής βοήθειας.
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.