Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Η λαϊκή δεξιά πνίγει τη μνημονιακή ΝΔ

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλιώς είχαν σχεδιάσει τη στρατηγική τους ενόψει των εκλογών του Μαίου. Σε καμία περίπτωση δεν είχαν προβλέψει ότι στην Αθήνα και στη Μακεδονία θα μαίνονται γαλάζιοι εμφύλιοι 100 μέρες πριν στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες.Το πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι μόνο η διάσπαση των δυνάμεών της, αλλά, ίσως περισσότερο, η πολιτική ατζέντα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει. Ο Νικήτας Κακλαμάνης στο Δήμο Αθηναίων και ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα επιχειρήσουν να εκφράσουν τη λαϊκή αντιμνημονιακή δεξιά, αυτή δηλαδή που εξέφραζε και ο Αντώνης Σαμαράς πριν από την απόφαση για συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για τη ΝΔ λόγω της δημιουργίας του κόμματος Πολύδωρα, που ήδη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης των Α. Τζιτζικώστα και Ν. Κακλαμάνη, ενώ επιχειρεί να απευθυνθεί στους γαλάζιους αντιμερκελικούς που δεν αντέχουν την κυβερνητική προσαρμογή στις επιταγές των δανειστών.
Το κόμμα Πολύδωρα-Ζώη θα διαγκωνιστεί με τους ΑΝΕΛ για την κυριαρχία στο χώρο της λαϊκής αντιμνημονιακής δεξιάς που αντί να συρρικνώνεται, όπως επεδίωκαν στη Συγγρού, διευρύνεται και αποκτά νέους πρωταγωνιστές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για “μαξιλάρια” που θα ενίσχυαν την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά αντί γι αυτό καταγράφει διαρκώς απώλειες γαλάζιων στελεχών που ιδεολογικοποιούν τη διαφοροποίησή τους.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ βρισκόταν χθες στη Βουλή, απείχει από την ψηφοφορία για τη διαθεσιμότητα των εργαζόμενων στον ΕΟΠΠΥ. Το “152” φτιάχτηκε χάρη στη θετική ψήφο των ανεξάρτητων Α. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη που έχουν προσχωρήσει πλέον στις τάξεις των “58” που συμπράττουν με το ΠΑΣΟΚ.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Περιστερίου Α. Παχατουρίδης ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του για την περιφέρεια Αττικής, την οποία περιγράφει ως ανεξάρτητη και αντιμνημονιακή, ζητώντας τη στήριξη της ΝΔ. Στη Συγγρού το σκέφτονται, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν άλλη λύση, όμως τους προβληματίζει το γεγονός ότι ο Α. Παχατουρίδης παίζει το χαρτί του αντιμνημονίου. Από την πλευρά του ο Α. Τζιτζικώστας θα δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου και αναμένεται να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στο κόμμα του που τον “άδειασε” υπέρ του Γ. Ιωαννίδη, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι απευθύνεται στη λαϊκή βάση της ΝΔ με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιπαράθεσή του με τον εκφραστή του μεσαίου χώρου Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Η επιλογή Σπηλιωτόπουλου κρίθηκε από το επιτελείο Σαμαρά ότι τον διευκολύνει στη διευθέτηση των εσωκομματικών μετώπων, αφού ο πρώην υπουργός είχε στηρίξει τη Ντ. Μπακογιάννη στη μάχη για την ηγεσία, ενώ ανήκει στις τάξεις των “καραμανλικών” αφού υπήρξε εξ απορρήτων του πρώην πρωθυπουργού για πολλά χρόνια. Θεωρείται μετριοπαθές στέλεχος που εκφράζει τη φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ και ως εκ τούτου αντιμετωπίστηκε από τη Συγγρού ως κατάλληλος να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να κάνει άνοιγμα στο κέντρο. Αλλά η άσκηση αυτή θα είναι δύσκολη γιατί η ΝΔ θα δέχεται μεγάλη πίεση από τα δεξιά της, όχι μόνο από τον Ν. Κακλαμάνη αλλά και από τον υποψήφιο των ΑΝΕΛ Β. Καπερνάρο, ο οποίος θεωρείται σκληρός παίκτης.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ κινδυνεύει να υποστεί σημαντικές απώλειες και στην Αθήνα και στη Μακεδονία, ενώ η πολύ πιθανή υποψηφιότητα του Στ. Καλαφάτη για το Δήμο Θεσσαλονίκης δεν θεωρείται πανάκεια για την αντιμετώπιση του Γ. Μπουτάρη.
Το συμπέρασμα είναι ότι η γαλάζια στρατηγική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ανατραπεί και μια μάχη την οποία έβλεπαν στη Συγγρού ως περίπατο, λόγω των αυτοδιοικητικών προβλημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται σε σκληρή δοκιμασία για τον Α. Σαμαρά.

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Παραλίες: “Κύμα” καταγγελιών και στην Κρήτη για τις αυθαιρεσίες

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες πολιτών, μέσω της νέας εφαρμογής MyCoast, για παράνομη κατάληψη αιγιαλού και άλλες…

3 mins ago

Η μάχη της Κρήτης – 20 Μαΐου 1941: Οδοιπορικό της ΕΡΤ στους τόπους όπου διαραματίστηκαν τα κυριότερα γεγονότα της

Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρείται ιστορικά η πρώτη…

4 mins ago

Το εγκαταλειμμένο Μνημείο Τιμής για την Μάχη της Κρήτης

Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τη Μάχη της Κρήτης, το μνημειακό συγκρότημα που αποφασίστηκε να…

7 mins ago

20 Μάη 1941 ξεκινά “Η Μάχη της Κρήτης” – Σπάνιο φωτογραφικό υλικό ανακατασκευασμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη

Λίγο πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα, η Κρήτη μπήκε στο στόχαστρο και στις άμεσες…

9 mins ago

83η επέτειος από την Μάχη της Κρήτης – Οι εκδηλώσεις στο Ηράκλειο

Σαν σήμερα πριν από 83 χρόνια ξεκίνησε η Γερμανική εισβολή στην Κρήτη. Οι πρώτοι αλεξιπτωτιστές…

37 mins ago

Ηράκλειο: «Εχω μέσα μου ένα τέρας» – Σοκάρει η απολογία του 51χρονου που κατηγορείται για ασέλγεια

Είναι κάτι που δεν μπορώ να αποφύγω. Εχω μέσα μου ένα τέρας και χρειάζομαι να…

37 mins ago

This website uses cookies.