Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης κατέθεσαν ερώτηση προς τον περιφερειάρχη, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ανομβρία και τους καύσωνες.
Καταγγέλλοντας την αδιαφορία της κυβέρνησης και της περιφέρειας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης Αλέκος Μαρινάκης, Δημήτρης Βρυσάλης και Νίκος Μανουσάκης υπογραμμίζουν την ανάγκη για αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται όλες οι ζημιές των αγροτών. Επιπλέον, ζητούν την άμεση υλοποίηση έργων υποδομής, όπως αρδευτικά έργα, για την αντιμετώπιση των συνεχών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατηγορούν την κυβέρνηση και την περιφέρεια ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των μικρομεσαίων αγροτών, τους οποίους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.
Πιο αναλυτικά, στην επερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης βρίσκονται αντιμέτωποι -για άλλη μία φορά- με την καταστροφή της σοδειάς τους. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού, επηρέασαν το μέγεθος του καρπού ακόμα και σε αρδευόμενους ελαιώνες, ενώ σε ξηρικές περιοχές τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα με τη σοβαρή καταπόνηση των δέντρων.
Η φετινή ζημιά έρχεται μετά την περσινή χαμηλή παραγωγή σε όλο το νησί, χώρια τις ζημιές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί από τον δάκο, λόγω του αναποτελεσματικού ιδιωτικοποιημένου προγράμματος δακοκτονίας κυβερνήσεων – περιφέρειας.
Κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι επικαλούνται την «κλιματική αλλαγή» για τις καταστροφές, επιχείρημα που έχει χρεοκοπήσει και δεν μπορεί να κρύψει τις διαχρονικές ευθύνες τους και για την έλλειψη αρδευτικών έργων και για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε..
Δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή» για την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα από την υπεράντληση, επειδή αξιοποιείται περισσότερο το νερό από γεωτρήσεις, για το ότι είναι ελάχιστο (περίπου 20%) το ποσοστό επίγειων υδάτινων πόρων που αξιοποιείται, επειδή δεν έχουν γίνει αντίστοιχα έργα υποδομής, σύγχρονα αρδευτικά έργα που να καλύπτουν τις ανάγκες αγροτικής παραγωγής, όπως δεν έχουν γίνει και αντιπλημμυρικά.
Προφανώς η αγροτική παραγωγή επηρεάζεται από τα φυσικά φαινόμενα. Όμως σήμερα υπάρχει τεχνολογική εξέλιξη, επιστημονικό δυναμικό, κτλ, για να αντιμετωπίζονται αυτά τα φαινόμενα. Το ότι αυτό δε γίνεται οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αντιλαϊκή πολιτική που θεωρεί τα αναγκαία έργα «κόστος», αν δεν υπηρετούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προφανώς, επίσης, δεν φταίει η «κλιματική αλλαγή» που για το έγκλημα της καταστροφής που παθαίνουν οι αγρότες δεν αποζημιώνονται. Που δεν καλύπτεται η ζημιά ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το απαράδεκτο θεσμικό του πλαίσιο, το οποίο έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ).
Είναι τεράστια πρόκληση η απάντηση που έδωσε πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ για το Λασίθι που έχει έως και 80% ζημιά. Το υπουργείο απάντησε ότι «από τις διενεργηθείσες επισημάνσεις του ΕΛΓΑ στην ΠΕ Λασιθίου, δεν προέκυψε μειωμένη παραγωγή οφειλόμενη σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.»!
Αλήθεια τι πρωτοβουλίες πήρε η περιφερειακή αρχή για να πιέσει την κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να αποζημιώνεται κάθε ζημιά στο σύνολό της, ανεξάρτητα από την αιτία που τη δημιουργεί;
Τι έκανε η περιφερειακή αρχή για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή πέρυσι, όταν υπήρχε πάλι ακαρπία στα ελαιόδεντρα, όπως και τις ζημιές του 2013/14 και 2016/17, που δεν αποζημιώθηκαν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ;
Τι έγιναν άραγε οι δεσμεύσεις για αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2019 και αυτές πριν 2 χρόνια; Πού χάθηκαν οι φάκελοι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τις αποζημιώσεις; Φάκελοι, που διαφήμιζε η περιφερειακή αρχή, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι το να φτιάχνουν φακέλους προς την ΕΕ σημαίνει ότι θάβουν το πρόβλημα -με βάση την κοινή αγροτική πολιτική που ακολουθείται- και βγάζουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση.
«Χόρτασαν» οι αγρότες να ακούνε από αντιπεριφερειάρχες για καμπάνιες για «νέες ελαιοκομικές πρακτικές», αντί για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας. «Χόρτασαν» να ακούνε δηλώσεις από αντιπεριφερειάρχες για «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην Κρήτη» και «μετασχηματισμό της γεωργίας». Δηλώσεις που – εκτός της κοροϊδίας- γίνονται και «λαγός» για την υλοποίηση των κυβερνητικών πολιτικών ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και εκχώρησης της διαχείρισης των υδάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
«Χόρτασαν» οι αγρότες να ακούνε για ομάδες παραγωγών που «θα τους έσωζαν», για εξαγωγές δισεκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες «θα θησαύριζαν», για το «όραμα» της εξωστρέφειας με την προώθηση της συμμετοχής της περιφέρειας σε εμπορικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ακριβοπληρωμένες, μάλιστα, από την τσέπη του λαού, για αγροδιατροφικές συμπράξεις, για δράσεις ανάδειξης και προώθησης του ελαιόλαδου «Κρήτη/ Kriti», κτλ.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες ξέρουν ότι από αυτόν τον προσανατολισμό της αγροτικής πολιτικής στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, καθώς αυτή εξυπηρετεί μόνο τους χονδρεμπόρους βιομήχανους και μεγαλοεξαγωγείς, τα μονοπώλια του αγροδιατροφικού τομέα που θησαυρίζουν σε βάρος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας των αγροτών και με τη λαϊκή οικογένεια να πληρώνει πανάκριβα τα προϊόντα.
Με βάση τα παραπάνω, επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η διοίκηση της Περιφέρειας για :
- Να απαιτήσει την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν και να δοθούν μια σειρά διευκολύνσεις και μέτρα για να στηριχθούν οι πληγέντες.
- Να απαιτήσει να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών στο 100%, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις αρρώστιες με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση και την ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.
- Να προχωρήσουν άμεσα, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, όλα τα αναγκαία αρδευτικά έργα υποδομής, χωρίς ΣΔΙΤ.