Με μαζική παρέμβασή τους στο περιφερειακό συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης απαίτησαν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα στη φοιτητική στέγη στο Ηράκλειο και στην άθλια κατάσταση των ξενοδοχείων που μένουν οι εστιακοί φοιτητές.
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, η Γενοβέφα Χουστουλάκη δήλωσε τη στήριξη των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών. Τόνισε πως και με την κατάσταση της φοιτητικής στέγης επιβεβαιώνεται ότι το αστικό κράτος είναι αντικειμενικά εχθρικό για τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας, για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αυτές τις εχθρικές επιδιώξεις υποστηρίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και όλα τα αστικά Κόμματα, όπως καθημερινά αποδεικνύεται.
Έτσι : Την ίδια στιγμή που δίνονται 30 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους, στους φοιτητές που είναι αναγκασμένοι να ζουν στο νοίκι δίνονται μόλις 83 ευρώ το μήνα και μάλιστα εκ των υστέρων. Είναι ανύπαρκτες οι φοιτητικές εστίες συνολικά σε 17 πόλεις της χώρας που έχουν φοιτητές και σε 6 ΑΕΙ της Αττικής. Η κυβέρνηση δεν προβλέπει τίποτα ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος διαβίωσης όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας, ενώ το κόστος στέγασης σε σχέση με πέρσι «έχει πάρει φωτιά», παίρνοντας υπόψη και τις αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης αναφέρθηκε και στην κοροϊδία των κυβερνήσεων για το θέμα της ανέγερσης νέων εστιών στο Ηράκλειο, ασφαλών και σύγχρονων που να καλύπτουν τις σημερινές στεγαστικές ανάγκες, με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ, μετά την πυρκαγιά που τις κατέστρεψε το κτίριο, που άλλωστε ήταν ακατάλληλο για στέγαση φοιτητών. Επεσήμανε ότι η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλους τους νομούς της Κρήτης που υπάρχουν φοιτητές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Εστιακών Φοιτητών Ρεθύμνου που κλήθηκαν από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου από την αρχή του καλοκαιριού να αδειάσουν τα δωμάτιά τους, ώστε να ενοικιαστούν σε προγράμματα επιμόρφωσης φοιτητών από το εξωτερικό (summer schools), λες και οι ακαδημαϊκές υποχρεώσεις σταματούν το καλοκαίρι ή ξαφνικά έγιναν πλούσιοι για να μπορούν να νοικιάσουν σπίτι. Και στα Χανιά η κατάσταση αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων. Οι εστίες, ακόμα και σήμερα με τους λιγότερους εισακτέους των τελευταίων χρόνων, αδυνατούν να καλύψουν ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών, ενώ στο ΕΛΜΕΠΑ δεν διατίθενται καν φοιτητικές εστίες, παρά νοικιάζονται δωμάτια σε ξενοδοχεία και οι φοιτητές να αναγκάζονται σε έξωση τους καλοκαιρινούς μήνες!
Απέναντι σε όλα αυτά, η στήριξη που έκφρασε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου γενικά και αόριστα, χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση, είναι μόνο στα λόγια, αφού στην πράξη υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και οι προτεραιότητες που βάζει αφορούν τους ομίλους (στον τουρισμό, στην Ενέργεια κτλ) και όχι την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Τέλος, η Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσε τους φοιτητές να συνεχίσουν, με το κεφάλι ψηλά, να παλεύουν είτε ως φοιτητές είτε ως εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους, για τις σπουδές και το μέλλον που τους αξίζει.