Η διαχείριση των υδάτινων πόρων ήταν το κύριο θέμα συζήτησης στη σύσκεψη φορέων με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι του νομού και εκπρόσωποι φορέων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), Άρης Παπαδογιάννης, ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες αναμένεται η παραλαβή της οριστικής μελέτης για τις απαραίτητες παρεμβάσεις στο φράγμα Βαλσαμιώτη, με στόχο να καταστεί μερικώς λειτουργικό.
Ωστόσο, αναδείχθηκαν σοβαρές αβεβαιότητες σχετικά με τη χωρητικότητα του φράγματος, η οποία θα είναι σημαντικά μικρότερη από τα αρχικά υπολογισμένα 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αλλά και με τον προϋπολογισμό των αναγκαίων έργων.
Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση, χαρακτηρίζοντας το έργο «μια τρύπα στο νερό». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σταματήσει αυτό το έκτρωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας για την αδράνεια και την κακή διαχείριση του έργου.
Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη άμεσων και συντονισμένων παρεμβάσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα δημόσια έργα.
Το “γιοφύρι της Άρτας” των Χανίων
Το Φράγμα Βαλσαμιώτη είναι το “Γιοφύρι της Άρτας” των Χανίων. Από το 1995 πέρασαν 25 χρόνια και 15 χρόνια από το 2005 όταν και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση, όμως τελικά το έργο παραδόθηκε ανολοκλήρωτο “λόγω παρέλευσης χρόνου”!
Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτη του 2014, πριν 11 χρόνια, σε μία πανηγυρική εκδήλωση είχαν γίνει τα εγκαίνια του φράγματος, όμως σύντομα έγινε εμφανές ότι το φράγμα είχε σοβαρά κατασκευαστικά σφάλματα τα οποία δεν του επέτρεπαν να λειτουργήσει.
Έτσι, πέρασαν άλλα έξι χρόνια με παλινωδίες, όπου το ζητούμενο ήταν να γίνει το φράγμα λειτουργικό. Δεν έγινε. Αντ’ αυτού, με απόφαση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η ένσταση της κατασκευαστικής εταιρείας “Τομές ΑΤΕ” έγινε δεκτή και το έργο παραλήφθηκε ως έχει.
Κ. Τσιάρας: Θα ολοκληρωθεί στις επόμενες βδομάδες η μελέτη για το Φράγμα Βαλσαμιώτη
Ο κ. Τσιάρας, μετά τη σύσκεψη, ανέφερε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ιδιαίτερα έντονο στην Κρήτη, η οποία, όπως είπε, είναι η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο από την έλλειψη επαρκούς αρδευτικού νερού. «Η Κρήτη είναι η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια σε σχέση με τη διαθεσιμότητα, την επάρκεια και τη διαχείριση του αρδευτικού νερού», σημείωσε.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι από τον Ιούλιο του 2024 έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης από ολλανδική εταιρεία, με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου υποδομών που θα καλύψει τις ανάγκες του αγροτικού τομέα σε αρδευτικό νερό. Ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί μέτρο χρηματοδότησης για μεγάλα αρδευτικά έργα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρόγραμμα για μικρά αγροβελτιωτικά έργα.
Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε, επίσης, στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα έργα του ΔΕΔΑ στο Λασίθι, αλλά και στη σημασία του φράγματος Βαλσαμιώτη. Όπως δήλωσε, αναμένεται η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης τις επόμενες εβδομάδες, η οποία θα καθορίσει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Τι είπε για άλλα προβλήματα του αγροτικού κόσμου
Στο ζήτημα της διακίνησης χημικού λαδιού, ο Υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες περί επιβολής προστίμων, υπογραμμίζοντας ότι οι σχετικές διευκρινίσεις έχουν ήδη δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για άλλα προβλήματα του αγροτικού τομέα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι προχωρά η επίλυση του ζητήματος της κατανομής βοσκοτόπων για νέους αγρότες, με την Κρήτη να λαμβάνει 7,8 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θα αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν λόγω πανώλης και ευλογιάς των ζώων.
Τέλος, ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, επισημαίνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε συνεργασία με τα Υπουργεία Μετανάστευσης και Εξωτερικών για την απλούστευση των διαδικασιών πρόσληψης εργατών από τρίτες χώρες. Ειδική μνεία έκανε στις πρωτοβουλίες για τη σύσταση νέων προξενικών αρχών στην Ινδία, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εργατικό δυναμικό.
Ν. Καλογερής: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής ανέφερε ότι:
«Έγινε μία πάρα πολύ καλή συζήτηση. Εμείς θέσαμε τα ζητήματά μας, όσον αφορά τη λιμνοδεξαμενή του Ομαλού, που χρειάζεται να βρεθεί φορέας διαχείρισης, συγκεκριμένα ο ΟΑΚ, ώστε να λειτουργήσει. Θίξαμε επίσης το θέμα της λιμνοδεξαμενής του Έλους. Οι Δήμαρχοι παρουσίασαν τα επιμέρους αιτήματά τους, και θεωρώ ότι έγινε μια καλή συζήτηση», δήλωσε.
Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε στην κατανομή των βοσκοτόπων, την πρόοδο έργων υποδομής, και τη συνεργασία με Ολλανδούς επενδυτές. Όπως τόνισε, η Περιφέρεια Κρήτης έθεσε ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του έργου της λεκάνης απορροής.
Σχετικά με την πιθανή συνεργασία με τους Ολλανδούς, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι λεπτομέρειες του σχεδίου. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε οικονομίες κλίμακας και σε χαμηλότερο κόστος για τους παραγωγούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλογερής εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της συνάντησης, δηλώνοντας: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα».