ΤΟΠΙΚΑ

Η μαρτυρία του Σεραφείμ Ρίζου από την πυρκαγιά στην Εύβοια: Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τόσο εκτεταμένη η αίσθηση της πλήρους απουσίας του κρατικού μηχανισμού

O Σεραφείμ Ρίζος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά” έχει καταγωγή από το χωριό Νέα Σινασό στην Εύβοια. Βρισκόταν εκεί κατά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε τα πάντα και με κείμενο που ανέρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook αναφέρεται στις εντυπώσεις του που είναι και οι εντυπώσεις των περισσότερων πολιτών της περιοχής: Η Εύβοια αφέθηκε να καεί.

Διαβάστε τι αναφέρει:

Διανυκτερεύοντας προσωρινά, για πρώτη φορά μετά από 3 νύχτες, σε σχετικά ασφαλή απόσταση από τη φωτιά.

Βαλίτσα, υπολογιστής και οι παλιές φωτογραφίες της μάνας και του πατέρα μαζί για κάθε ενδεχόμενο.

Έχω ζήσει, στο παρελθόν, 3 μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή της Β. Εύβοιας. Στις δύο από αυτές η φωτιά είχε φτάσει μερικά μέτρα έξω από το χωριό μας, τη Νέα Σινασό. Σε καμία από τις προηγούμενες περιπτώσεις δεν υπήρχε τόσο διάχυτο το αίσθημα της εγκατάλειψης και της γενικευμένης ανασφάλειας που υπάρχει σήμερα. Ποτέ δεν υπήρχε, όπως σήμερα, τόσο εκτεταμένη η αίσθηση της πλήρους απουσίας του κρατικού μηχανισμού.

Σε όλες τις προηγούμενες πυρκαγιές ο κόσμος συνέδραμε αποφασιστικά για την κατάσβεσή τους. Ποτέ όμως στο παρελθόν δεν είχε την αίσθηση ότι το έπραττε μόνος του.

Σήμερα ακόμη και στους τοπικούς ιθύνοντες κυριαρχεί η αίσθηση ότι η φωτιά θα σταματήσει όταν πάψει πλέον να υπάρχει καύσιμη ύλη. Δεν είναι απλή αίσθηση. Η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει από το Αιγαίο μέχρι τον Β. Ευβοϊκό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού σε ιδιωτική συζήτηση που είχαμε, ανάφερε επί λέξη “το κράτος από την αρχή δεν θέλησε να σβήσει αυτή τη φωτιά. Ποια αεροπλάνα, παλεύουμε με τσουγκράνες”.

Σήμερα, στην περιοχή της Ιστιαίας, είδαμε για πρώτη φορά, μετά από 5 ημέρες μια συντονισμένη προσπάθεια 8 αεροπλάνων να περιορίσουν τη φωτιά. Αυτό όμως κράτησε περίπου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2μμ. Μετά τίποτα!! Αργά το απόγευμα επανεμφανίστηκαν ελικόπτερα και υπήρξαν κάποιες σποραδικές πτήσεις αεροπλάνου. Το αποτέλεσμα το μέτωπο διπλασιάστηκε σε έκταση μέσα σε λίγες ώρες.

Η κυβέρνηση που κυνηγούσε κατατρεγμένους πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν, στα σύνορα, βαφτίζοντας τους ασύμμετρη απειλή, μέσα σε λίγες μέρες μετέτρεψε σε περιβαλλοντικούς πρόσφυγες χιλιάδες φτωχούς ως επί το πλείστον ανθρώπους μέσα στη χώρα.

Αν η τάξη που μας κυβερνά δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε αυτό που με τόσο στόμφο επικαλείται, την ασφάλεια των πολιτών, το συμφέρον της «κοινωνίας ως σύνολο» ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής της;;; Αν όλα ακόμη και η κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν αφεθεί στην ατομική ευθύνη, τι τους θέλουμε αυτούς; απλά για να τους ταΐζουμε;;;

Η οργή ξεχειλίζει παντού!! Το πιο ελπιδοφόρο και το πιο βαθύ μήνυμα το έστειλε ένα νέος εθελοντής από την περιοχή του Βουτά μιλώντας στην κάμερα του Open. “Η νεολαία της Ιστιαίας”, είπε, “δεν θ’ αφήσουμε να “φυτευτεί” καμιά ανεμογεννήτρια εδώ. Δάσος θα ξαναγίνει”. Η οργή πρέπει να γίνει δράση για το περιβάλλον, για τις δουλειές, για τις ζωές μας.

Στη φωτο το πύρινο μέτωπο όπως φαινόταν αργά το απόγευμα από την περιοχή του Ν Πύργου.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κατάμεστο το Επιμελητήριο στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας Πολάκη – Παρουσίασε πρόγραμμα 6 πυλώνων | Φωτός

Την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από τα Χανιά ο Παύλος…

3 hours ago

“Οι Απαράδεκτοι”… Υποστηρίζουν τη Διαμαντοπούλου | Φωτός

Ένα διαφορετικό βίντεο προεκλογικής εκστρατείας για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, δημοσίευσε στο Twitter η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος, Άννα…

6 hours ago

Τώρα αμερικάνοι συνταξιούχοι και στο Κουμ – Καπί;

Υπάρχει μία τάση τα τελευταία χρόνια που διαρκώς γίνεται πιο ισχυρή. Είναι η τάση ανθρώπων…

6 hours ago

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

8 hours ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

8 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

8 hours ago

This website uses cookies.