Categories: OIKONOMIA

Η ΜΙΝΕΡΒΑ στηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας

Διανύοντας τον δεύτερο αιώνα ζωής της, η Μινέρβα ΑΕ είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων. Η έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα προϋποθέτει και τη μεγάλη ευθύνη της Μινέρβα απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον, την ελληνική ύπαιθρο.

Βασική εταιρική αρχή της Μινέρβα αποτελεί ο σεβασμός στην προστασία του περιβάλλοντος και η εφαρμογή στρατηγικών εναρμονισμένων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε όλο το φάσμα της γεωργικής και βιομηχανικής παραγωγής. Δράσεις  που υπακούουν στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και στις περιβαλλοντικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής, καθιστώντας την εταιρία πολύτιμο εταίρο στο διάλογο για την αειφόρο ανάπτυξη.

Εδώ και 110 χρόνια, η Μινέρβα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γεωργική παραγωγή και την ελληνική ύπαιθρο. Το ελαιόλαδο, ο πολύτιμος καρπός της ελληνικής γης, το αγνό γάλα, το ελληνικό βούτυρο, δεν είναι μόνο οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία προϊόντων, αλλά είναι η βάση της ελληνικής υπαίθρου, η ψυχή του ελληνικού χωριού.

Η στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης της Μινέρβα αποβλέπει στην προστασία της ελληνικής φύσης, τη σωστή διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και τελικά τη διασφάλιση της συνέχισης της ζωής του ελληνικού χωριού.

Ελαιοπαραγωγή

Στον τομέα της ελαιοπαραγωγής, η Μινέρβα στηρίζει την αειφόρο γεωργία και προωθεί συστήματα χάρη στα οποία ο αγρότης, όχι μόνο παράγει επαρκώς και με ικανοποιητικά κέρδη, αλλά επίσης φροντίζει ώστε να ελαχιστοποιεί οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στο γενικότερο καλό της αγροτικής κοινωνίας.

Η στρατηγική της Μινέρβα στηρίζεται στην εφαρμογή των ορθών αγροτικών πρακτικών που στοχεύουν σε τέσσερις βασικές παραμέτρους:

  • Εξοικονόμηση νερού και άλλων φυσικών πόρων που χρειάζεται η ελαιοκαλλιέργεια.
  • Μείωση κατανάλωσης ενέργειας και  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
  • Διασφάλιση της ποικιλίας των ζώων και των φυτών του οικοσυστήματος.
  • Μακροχρόνιες σχέσεις με τους παραγωγούς για να συνεχίσουν να δίνουν ζωή στο ελληνικό χωριό (αναβάθμιση ποιότητας ζωής, στήριξη ενασχόλησης με την γη).

Στο πλαίσιο αυτό, η Μινέρβα συνεργάζεται με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) για την ανάπτυξη του Προτύπου Ελαιοπαραγωγής και τη μελέτη και ποσοτικοποίηση των ωφελειών στη φύση, τους αγρότες και το προϊόν.

Το Πρότυπο αναπτύχθηκε από το τμήμα Αειφόρου Γεωργίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό συγκεκριμένων παρεμβάσεων και μεθόδων ορθής διαχείρισης που αποσκοπούν στην βελτιστοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας, όσον αφορά τις χρησιμοποιούμενες εισροές και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, καθώς και τις επιπτώσεις των χρησιμοποιούμενων καλλιεργητικών πρακτικών.

Ο πειραματισμός διενεργείται από το Εργαστήριο Συστημάτων Οικολογικής Παραγωγής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) σε πειραματικούς ελαιώνες, ακολουθώντας τις ορθές αγροτικές πρακτικές, με στόχο την στήριξη της πρακτικής εφαρμογής του προτύπου, την επιστημονική αξιολόγησή του με πειραματικά δεδομένα και την βέλτιστη εφαρμογή του από τους ελαιοκαλλιεργητές.

Ο πειραματισμός θα αξιολογηθεί σε βάθος τριετίας ως προς την πρακτική εφαρμογή του, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συγκριτική αξιολόγηση των διαφορετικών καλλιεργητικών μεθόδων ελαιοπαραγωγής, μεταξύ του προτύπου, της συμβατικής καλλιέργειας και της βιολογικής καλλιέργειας.

Αποτέλεσμα της στρατηγικής αυτής της Μινέρβα είναι το νέο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο. Το νέο προϊόν προέρχεται αποκλειστικά από συνεργαζόμενους παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι πιστοποιούνται σε όλα τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου ότι ακολουθούν ορθές αγροτικές πρακτικές.

Στόχος της Μινέρβα είναι η διεύρυνση των συνεργασιών με παραγωγούς που πιστοποιημένα ακολουθούν πρακτικές αειφόρου ανάπτυξης και σταδιακά η δημιουργία νέων προϊόντων που προάγουν και διασφαλίζουν την αειφόρο γεωργία.

Βιολογικά προϊόντα

Παράλληλα, η Μινέρβα έχει αναπτύξει και μια σειρά βιολογικών ειδών, αναγνωρίζοντας την ανάγκη του έλληνα καταναλωτή για καινοτόμα διατροφικά προϊόντα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τυριά (φέτα και κατσικίσιο τυρί σε συσκευασία τάπερ σε άλμη, και αγελαδικό και πρόβειο τυρί σε φέτες), βούτυρο και μαργαρίνη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελαιόλαδο και προϊόντα ελιάς (ελιές και πάστα ελιάς), όλα κάτω από το brand Χωριό.

Τα βιολογικά προϊόντα υποστηρίζονται από μια ολοκληρωμένη γραμμή γεωργικής παραγωγής και ένα καθετοποιημένο σύστημα προμηθειών, ελέγχου και παραγωγής, εναρμονισμένα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργεί γραμμή βιολογικού γάλακτος, η οποία περικλύει πιστοποιημένους και ελεγμένους κτηνοτρόφους παραγωγούς της Λακωνίας. Ο σταθμός συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα Ηλείας και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις στα Ιωάννινα και το Σχηματάρι λειτουργούν με ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για τα βιολογικά και τα συμβατικά προϊόντα. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συνεχείς επενδύσεις για εκσυγχρονισμό των μονάδων και των εγκαταστάσεων χημείου και ελέγχου των πρώτων υλών, όσο και για εκπαίδευση των στελεχών σε όλη τη γραμμή παραγωγής.

Άλλες δράσεις της Μινέρβα για την Αειφορία

Η Μινέρβα, σταθερή στις αξίες της, φροντίζει για την αρμονική συνύπαρξη των δραστηριοτήτων της με την τοπική κοινωνία και το Περιβάλλον.

  • Μονάδες βιολογικού καθαρισμού λειτουργούν και στα τρία εργοστάσια, το εργοστάσιο ελαιολάδου, βουτύρου και μαργαρινών στο Σχηματάρι, τη μονάδα τυροκομικών στα Ιωάννινα και τον σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στην Ανδραβίδα.
  • Τα απόβλητα των εργοστασίων δεν είναι υψηλού ρυπαντικού δυναμικού, αλλά κυρίως νερά πλυσίματος γραμμών παραγωγής και εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητα για τις υψηλές συνθήκες υγιεινής, τα οποία οδεύουν σε  πλήρεις μονάδες επεξεργασίας και καθαρισμού, όπου το τελικό τους στάδιο είναι οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού. Οι εγκαταστάσεις αυτές ελέγχονται από εξειδικευμένο προσωπικό επί 24ωρου βάσεως, και δείγματα αναλύονται συνεχώς στα σύγχρονα εργαστήρια των μονάδων, στελεχωμένα με έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.
  • Ενέργεια.
    • Ως καύσιμο χρησιμοποιείται το φυσικό αέριο έναντι του μαζούτ για την παραγωγή ατμού. Το 2010 η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 10% και το 2011 ο στόχος είναι για 12%.
    • Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο προϊόντος κατά 10% το 2010. Στόχος για το 2011 μείωση κατά 12%.
    • Η εγκατάσταση φωτοσωλήνων στις οροφές των κτιρίων συμβάλλει στη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 110kwh για κάθε μέρα λειτουργίας. Οι φωτοσωλήνες αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια και φωτίζουν το χώρο χωρίς τη χρήση τεχνιτού φωτισμού.
  • Ανακύκλωση.
    • Χαρτί, πλαστικό και ξύλο ως απόβλητο από την παραγωγική διαδικασία συλλέγεται προς ανακύκλωση. Από τα υπόλοιπα απορρίμματα της παραγωγής, μόνο το 45% καταλήγουν προς υγειονομική ταφή.
    • Λαμπτήρες και φορητοί ηλεκτρικοί συσσωρευτές συλλέγονται προς ανακύκλωση. Οι λαμπτήρες περιέχουν μέταλλα σιδηρούχα, χαλκό, αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Οι φορητές ηλεκτρικές στήλες δίδονται σε αδειοδοτημένη εταιρεία για ανακύκλωση, προστατεύοντας το περιβάλλον από τα διαβρωτικά οξέα και βαρέα μέταλλα που περιέχουν.
    • Μείωση κατά 5% στη χρήση πλαστικού στα μπουκάλια.
    • Για την παρακολούθηση των ανωτέρω, υπάρχει δείκτης σε κιλά απορρίμματος ανά τόνο παραγόμενου προϊόντος. Στόχος η μείωση 25% το 2011.

Πληροφορίες: Έφη Λαζαρίδου, Reliant Communications, τηλ. 210 6839839

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αν ο Δήμαρχος Χανίων έπαιζε στον “Εκατομμυριούχο”… Πώς σχολίασε ο Σημανδηράκης το χιουμοριστικό κολάζ για την ταλαιπωρία των Χανιωτών

Μόλις άρχισαν να μειώνονται οι τουρίστες άρχισαν τα έργα στα Χανιά και μαζί, συνεχίζεται η…

3 hours ago

Παύλος Πολάκης: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας και της ευθύνης μας

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνει κάλεσμα για ενότητα και…

3 hours ago

Η Νέα Αριστερά Χανίων για την απαγόρευση εισόδου δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum

Η Νέα Αριστερά Χανίων καταδικάζει έντονα την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο…

5 hours ago

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

7 hours ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

H ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες…

7 hours ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

7 hours ago

This website uses cookies.