Θα μπορούσε η ενασχόληση μας με τη μουσική, σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από την άνοια και άλλες ασθένειες του εγκέφαλου;
Ναι λένε τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Geriatric Psychiatry».
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερους από 1.570, ενήλικες άνω των 40 ετών για να διερευνήσουν την επίδραση που έχει στην υγεία του εγκεφάλου το να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδάς σε μια χορωδία.
Η ομάδα εξέτασε τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων και την έκθεση στη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, (είτε παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο, είτε τραγουδώντας) παράλληλα με τα αποτελέσματα των γνωστικών δοκιμών, για να διαπιστώσει αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο, ιδίως με το πιάνο, συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία.
Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος. Η έρευνα δείχνει ότι και το τραγούδι συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται και στους κοινωνικούς παράγοντες της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα.
Τα συμπεράσματα
Οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας για την προώθηση της υγιούς γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου άνοιας θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιλαμβάνουν συμβουλές για ενήλικες σχετικά με την ενασχόληση με τη μουσική.
Ειδικότερα, οι ενήλικες μπορεί να ενθαρρύνονται να παρακολουθούν μαθήματα σε ωδεία ή να συμμετέχουν σε ομάδες τραγουδιού ή να ασχοληθούν ξανά με ένα όργανο που έπαιζαν τα προηγούμενα χρόνια.
Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία για το όφελος των μουσικών ομαδικών δραστηριοτήτων για άτομα με άνοια.
Μάλιστα αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επεκταθεί ως μέρος ενός πακέτου γήρανσης της υγείας για υγιείς ηλικιωμένους, ώστε να μπορέσουν να μειώσουν προληπτικά τον κίνδυνο και να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.
«Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία», επισημαίνει η Αν Κορμπέτ, καθηγήτρια Έρευνας για την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.