ΤΟΠΙΚΑ

Η μυθική σπηλιά του Δαιδάλου στην Αγία Γαλήνη

Η Αγία Γαλήνη είναι ένα δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο στην Κρήτη, που κάθε χρόνο ελκύει εκατοντάδες τουρίστες. Το γραφικό χωριουδάκι της Αγίας Γαλήνης, χτισμένο αμφιθεατρικά σε απόκρυμνη πλαγιά, σε κερδίζει αμέσως με τη φυσική ομορφιά του τοπίου, τα δαιδαλώδη δρομάκια του, το γαλήνιο και φιλόξενο χαρακτήρα του. Πριν τις δεκαετίες του ‘60 και ’70, το χωριό ήταν ένα άγνωστο μικρό ψαροχώρι που εξυπηρετούσε τους κατοίκους του χωριού Μέλαμπες. Όμως, τη δεκαετία του ’60 κατάφερε να κλέψει τις καρδίες των χίπις και να γίνει ο αγαπημένος προορισμός των απελευθερωμένων παιδιών των λουλουδιών. Μάλιστα αρκετοί έχουν γίνει φανατικοί οπαδοί και εξακολοθούν να επισκέπτονται την Αγία Γαλήνη κάθε χρόνο.

Η Αγία Γαλήνη έχει ιστορία χιλιετιών

Η Αγία Γαλήνη είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Μινωικής πόλης Σουλίας, η οποία ήταν μια από τις εκατό πόλεις της Κρήτης που περιγράφει ο Όμηρος. Ήταν τόπος λατρείας και υπήρχε ένας μεγάλος ναός αφιερωμένος στη θεά Άρτεμη. Άκμασε μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούσε το επίνειο της αρχαίας Συβρίτου.

Μπορεί το όνομα Σουλία να μην σας λέει τίποτα, ωστόσο έχει συνδεθεί με ένα πολύ γνωστό μύθο, του Δαίδαλου και του Ικαρου. Σύμφωνα με το μύθο, ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος κρύφτηκαν σε μία σπηλιά όταν δραπέτευσαν από τον Βασιλιά Μίνωα. Σε αυτή τη σπηλιά, που βρίσκεται στην Αγία Γαλάνη, ο Δαίδαλος έφτιαξε τα κέρινα φτερά τους και έδειξε στον Ίκαρο, πως να τα χρησιμοποιεί. Εδώ βρίσκεται κι ο βράχος από όπου πέταξαν για το μοιραίο ταξίδι τους. Τον μύθο αυτό θυμίζουν τα δυο αγάλματα, του Δαίδαλου και του Ίκαρου, που έχουν στηθεί στην Αγία Γαλήνη.

Η προέλευση του ονόματος Αγία Γαλήνη και ο τοπικός θρύλος

Ο τοπικός θρύλος λέει ότι το σημερινό όνομα του χωριού, «Αγία Γαλήνη», συνδέεται με τους Βυζαντινούς χρόνους και συγκεκριμένα με τις αρχές του 5ου αι. μ.Χ., όταν η ζήλια και οι δολοπλοκίες της Πουλχερίας, αδελφής του Θεοδοσίου του Β’, εξορίζουν τη νεαρή αυτοκράτειρα και γυναίκα του αδελφού της, Ευδοκία, στους Αγίους Τόπους.

Το πλοίο που μετέφερε την Ευδοκία στα Ιεροσόλυμα, καθώς περνούσε από τα νότια παράλια της Κρήτης, κοντά στην περιοχή της Σουλίας, αντιμετώπισε φοβερή θαλασσοταραχή, η οποία έφερε το πλήρωμα σε απόγνωση. Η Ευδοκία, χωρίς να χάσει το θάρρος της, προσευχήθηκε στην Παναγία, παρακαλώντας την να γαληνεύσει τα νερά κι εκείνη ως ανταπόδοση θα έκτιζε μια εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη Της. Έτσι, υπέδειξε στο πλήρωμα να πλησιάσει κοντύτερα στη στεριά. Εκεί, όλοι μαζί έκαναν δέηση στην Παναγία και το θαύμα έγινεΤα νερά γαλήνεψαν. Η Ευδοκία άρχισε, αμέσως, με έγκριση του τοπικού άρχοντα, να χτίζει την εκκλησία, στη βόρεια πλευρά του σημερινού χωριού, με την ονομασία «Παναγία – Αγία Γαλήνη».

Θα τελείωνε την εκκλησία η Ευδοκία και μετά θα αναχωρούσε, αν ο ξαφνικός θάνατος του Θεοδοσίου δεν την ανάγκαζε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, για να αναλάβει τα καθήκοντά της. Άφησε τα απαραίτητα χρήματα για την αποπεράτωση του ναού κι έφυγε.

Το 640 μ.Χ., οι Σαρακηνοί πειρατές αφάνισαν με μια επιδρομή τους, τη Σουλία και κατέστρεψαν το νεόδμητο ναό της Παναγίας. Έμειναν μόνο το ιερό, οι θαυμάσιες αγιογραφίες κι ένα μικρό σπάραγμα επιγραφής, για να θυμίζουν την ίδρυση του ναού από τη βυζαντινή αυτοκράτειρα.

ekriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…

1 hour ago

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…

3 hours ago

Αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά στους φιναλίστ των ελληνικών “Όσκαρ” αρχιτεκτονικής

Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…

3 hours ago

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…

3 hours ago

Χερσόνησος: Νεαροί έκλεβαν χρήματα που έβγαζαν παιδιά από τα κάλαντα

Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…

3 hours ago

Η Κρήτη στο επίκεντρο της νέας ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού

Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…

3 hours ago

This website uses cookies.