Το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων:
Σημαδεύτηκε από την επιτυχή έκβαση της δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων. Οι ιδιώτες διεκδικητές τμήματος της δημόσιας έκτασης έχασαν την υπόθεση στο δικαστήριο, και σε αυτό συνέβαλαν τόσο οι δικηγόροι του Δήμου Χανίων όσο και ο δικηγόρος που έβαλε η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ο Μάριος Χαϊνταρλής. Η παρέμβασή μας υπέρ του δημόσιου και ελεύθερου για όλους χαρακτήρα των 584 στρεμμάτων με τα δασάκια και τις 4 ελεύθερες για όλους παραλίες χωρίς εισιτήρια ήταν καθοριστική.
Το 2013 επίσης επανεκδόθηκε ο «Φουρόγατος», η οικολογική μας εφημερίδα, που είχε διακόψει την έκδοσή της για χρόνια. Μέσα στο 2013 καταφέραμε και βγάλαμε 5 τεύχη, αρχικά με 4 και στη συνέχεια με 8 σελίδες, πλήρως έγχρωμες, σε μικρό σχήμα Α4. Με τη διανομή του σε εκδηλώσεις και διάφορους χώρους, στέκια, αποκτήσαμε πάλι μια επιπλέον φωνή στην πόλη, πέρα από τα όποια δημοσιεύματα στις τοπικές εφημερίδες. Μια επιπλέον οικολογική φωνή προστέθηκε, προβάλλοντας εναλλακτικές, οικολογικές λύσεις, δίνοντας φωνή στην οικολογική διαμαρτυρία αλλά και προβολή σε αξιόλογες προσπάθειες κοινωνικής αλληλεγγύης στη δύσκολη εποχή της κρίσης.
Λειτουργεί με επιτυχία η σελίδα της ΟΠΧ στο Facebooik που ήρθε να προστεθεί στο δικτυακό τόπο www.ecocrete.gr των οικολογικών οργανώσεων της Κρήτης.
Κάναμε δυο μεγάλες εκδηλώσεις – παρεμβάσεις:
1. Το κλασικό πλέον τραπεζάκι και μοίρασμα φυλλαδίων στους Αγίους Αποστόλους την Καθαρά Δευτέρα, στο πέταγμα των χαρταετών εκεί, μια συνήθεια που ξεκίνησε η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων στα πλαίσια της εκστρατείας υπεράσπισης της περιοχής και καθιερώθηκε πλέον ως έθιμο των Χανιωτών και επισκεπτών, με χιλιάδες ανθρώπους να βρίσκονται εκεί την Καθαρά Δευτέρα, πετώντας χαρταετούς, κάνοντας βόλτα ή τρώγοντας στην εξοχή, στο δημόσιο και ελεύθερο χώρο που καταφέραμε να κρατήσουμε ελεύθερο και χωρίς τσιμέντο με έναν αγώνα 15 χρόνων τώρα.
2. Τη Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγιάς που και φέτος οργανώσαμε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με επιτυχία και συμμετοχή πολλών πολιτών, αναδεικνύοντας τη σημασία του υγρότοπου τόσο για την οικολογική ισορροπία και τη βιοποικιλότητα όσο και για τη δική μας αναψυχή και προβάλλοντας την ανάγκη να υπάρξει Φορέας Διαχείρισης με τη συμμετοχή οικολογικών οργανώσεων, Δήμου και επιστημονικών φορέων για την προστασία της περιοχής. Την Παρασκευή έγινε Σεμινάριο στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου με τη συμμετοχή της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, το Σάββατο οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τη λίμνη Αγιάς και την επομένη έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση για τους πολίτες στην όχθη της λίμνης.
Παρεμβάσεις ακόμη κάναμε:
Ενάντια στην επέκταση του δημοτικού χώρου στάθμευσης στην οδό Περίδου, που φέρνει επιπλέον ΙΧ στο κέντρο της πόλης, αντί να τα αποθαρρύνει δίνοντας χώρους στάθμευσης στις εισόδους της πόλης, ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους και αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία με μίνι λεωφορεία..
Για τη διάλυση των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά μεταξύ Κρήτης και Ιταλίας στη Μεσόγειο, με πειραματική μέθοδο, απορρίπτοντας χημικά στη θάλασσα, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το οικοσύστημα όσο και για τους κατοίκους της Μεσογείου που ζουν σε άμεση συνάφεια και εξαρτώνται από αυτό.
Για τη δημιουργία δημοτικού λαχανόκηπου, μια πρόταση που υιοθετήθηκε από το Δήμο Χανίων τελικά, αλλά, όπως όλα όσα αναλαμβάνουν να τα υλοποιήσουν άλλοι άνθρωποι από αυτούς που τα πρότειναν, απέχει πολύ από αυτό που προτείναμε: Ναι μεν δόθηκε χώρος καλλιέργειας σε πάνω από 100 ανθρώπους, όμως είναι έξω από την πόλη δημιουργώντας πρόβλημα στους φτωχότερους συμπολίτες μας για το πώς θα πάνε εκεί, ενώ ακούγονται και διάφορα για το πώς και γιατί επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος. Εμείς προτείναμε χώρους δημόσιους μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.
Συμμετείχαμε με τραπεζάκι και φυλλάδια στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ το καλοκαίρι, μιας κι η οικολογία απεχθάνεται τις μονοκαλλιέργειες, θέλει χίλια λουλούδια ν’ ανθίζουν, σέβεται τη διαφορετικότητα και θεωρεί την ποικιλομορφία πηγή δύναμης ενός οικοσυστήματος και μιας κοινωνίας.
Προωθήσαμε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, που κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά πάνω από 1.884.790 υπογραφές από 28 ευρωπαϊκές χώρες (σε 13 ξεπεράστηκε το όριο που προβλεπόταν), ξεπερνώντας το όριο που απαιτείται νομοθετικά για τη «νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πετυχαίνοντας τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν αποτελεί πολιτική που επιβάλλεται από την Ε.Ε. και είναι θέμα κάθε χώρας να καθορίσει την πολιτική διαχείρισής του. Εμείς βέβαια θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια διαχείριση του νερού, να αποκλείσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, που συνεχίζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση του νερού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και για την Κρήτη ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός.
Συμμετείχαμε μαζί με τη ΔΕΔΙΣΑ στο Πρόγραμμα προώθησης της Οικιακής Κομποστοποίησης που μοίρασε πάνω από 100 κάδους οικιακής κομποστοποίησης σε πολίτες των Χανίων, ενθαρρύνοντας τη μείωση των σκουπιδιών μέσα από τη συλλογή των οργανικών υπολειμμάτων (τροφίμων εκτός κρεάτων, λαδιών και γαλακτοκομικών, κλαδιών κλπ) για την παραγωγή οργανικού κομπόστ για τους κήπους. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται με επιτυχία.
Παρέμβαση έγινε για τις Λιμνοδεξαμενές στη Χρυσοσκαλίτισσα και στον Ομαλό.
Ενάντια στους σχεδιαζόμενους ποδηλατόδρομους φάρδους 5 μέτρων περιμετρικά των λιμνών Κουρνά και Αγιάς που θα δημιουργούσαν μεγάλη καταστροφή στους σημαντικούς αυτούς βιοτόπους.
Ενάντια στην ανεξέλεγκτη επέκταση ανεμογεννητριών σε όλες τις βουνοκορφές της Κρήτης που μπορούν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά για τα συμφέροντα λίγων πολυεθνικών και των εγχώριων μεγαλοεπιχειρηματιών., αντιτάσσοντας τη δυνατότητα μικρών έργων ΑΠΕ από τοπικούς συνεταιρισμούς με τοπικό έλεγχο και σεβασμό στα όρια της φύσης/
Ενάντια στην επαναλειτουργία λατομείου γύψου στην περιοχή Ιναχωρίου,
Ενάντια στην κοπή δέντρων στην περιοχή των Δικαστηρίων.
Υπέρ της προστασίας της Γραμπούσας και του Μπάλου με τη θέσπιση και τήρηση ορίων στις διάφορες δραστηριότητες εκεί.
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων το 2013. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα, κάναμε όμως ήδη αρκετά, με δεδομένο ότι δεν έχουμε χρήματα και γραφεία, ούτε επαγγελματικά στελέχη. Λίγοι άνθρωποι πέτυχαν πολλά πράγματα (εννοείται μαζί με άλλους) το 2013. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα το 2014, με συχνότερες Συνελεύσεις, ενεργοποίηση περισσότερων ανθρώπων και καινούριων μελών και φίλων.
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014
Η συνέχιση της έκδοσης του «Φουρόγατου», η οικονομική του υποστήριξη μέσα από τις προσεγμένες διαφημίσεις, η διανομή του σε όλο και περισσότερα σημεία και εκδηλώσεις.
Οι τακτικότερες συνελεύσεις και οι συχνότερες εκδηλώσεις – άνοιγμα στον κόσμο.
Η συνέχιση εκδηλώσεων όπως της Καθαράς Δευτέρας στους Αγίους Αποστόλους και η Γιορτή των Πουλιών στη Λίμνη Αγιάς.
Οι συνεργασίες με φορείς όπως Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΔΕΔΙΣΑ κ.ά.
Η εγγραφή νέων μελών και η ενεργοποίηση περισσότερων ανθρώπων σε δράσεις μας.
Η συνέχιση εκστρατειών όπως αυτές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και ενάντια στην τσιμεντοποίηση και ιδιωτικοποίηση των Αγίων Αποστόλων,
Η πιο ενεργή παρουσία μας τόσο με ανακοινώσεις κι εκδηλώσεις όσο και στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων με δράσεις όπως π.χ. η εκστρατεία καθαρισμών που ξεκινά το Δίκτυο Μεσόγειος SOS στη Γεωργιούπολη, που μπορούμε μαζί να την επεκτείνουμε και στους Αγίους Αποστόλους.
Τα ξακουστά Ανώγεια «φιγουράρουν» στη λίστα με τα 55 Καλύτερα Τουριστικά Χωριά για το 2024, την οποία παρουσίασε…
Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη…
Ο Νίκος Αγγελάκης, εκδότης της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης", μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία μετά…
Την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία τους έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια είχαν νωρίτερα σήμερα ο Όλαφ Σολτς και…
Στο Ποδηλατοδρόμιο του Δήμου Χανίων στα Καθιανά βρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με…
Συνελήφθη, χθες (14.11.2024) το απόγευμα στα Χανιά, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος…
This website uses cookies.