Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ονοματοδοσία της οδού Ιουλίου Πίντερ από το δήμο Χανίων και σταγόνες Κρητικής Ιστορίας

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Την Τετάρτη έγινε στη Χαλέπα η ονοματοδοσία της οδού Ιουλίου Πίντερ από το Δήμο Χανίων παρουσία της Ουγγαρέζας πρέσβειρας του στρατιωτικού ακολούθου, και του Έλληνα προξένου της Ουγγαρίας στην Κρήτη.Ακολούθησε εκδήλωση στις 7,30 το βράδυ στο “Μεγάλο Αρσενάλι” με κεντρικό ομιλητή τον διευθυντή πολιτισμού της αντιπεριφέρειας Χανίων Δημήτρη Νικολακάκη.
Ο Ιούλιος Πίντερ υπήρξε πρόξενος της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας στα Χανιά την εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις κατέλαβαν την Κρήτη.
Βεβαίως απ`ότι γνωρίζουμε από την ιστορία η Αυστροουγρική αυτοκρατορία του Μέτερνιχ ήταν εχθρική προς την ελληνική επανάσταση του 1821 και στην Αυστρία φυλακίστηκε ο γίγαντας του ελληνικού διαφωτισμού Ρήγας Φεραίος όπου οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος και παραδόθηκε στους Τούρκους.
Αργότερα όμως όταν άρχισε να διαμελίζεται η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ η Αυστροουγγαρία έσπευσε να καταλάβει την ΒΟΣΝΊΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ.
Όπως είπε και ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος¨ “στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν δίκαια αλλά συμφέροντα.”
Με την ευκαιρία αυτή παραθέτουμε ένα ιστορικό κείμενο για το “Κρητικό Ζήτημα” φέτος που γιορτάσαμε και τα 100 χρόνια της ένωσης της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
” Οι Μεγάλες Δυνάμεις, που πάντοτε ενδιαφέρονταν για την Κρήτη λόγω της στρατηγικής της σημασίας και από καιρό είχαν συγκεντρώσει τους στόλους τους γύρω από το νησί, αποφάσισαν με τη Συνθήκη του Βερολίνου το 1896 να προχωρήσουν σε οριστική λύση του κρητικού ζητήματος, με τη διεθνή κατοχή του νησιού και την ανακήρυξή του σε αυτόνομη Πολιτεία, ενώ στις 21 Ιανουαρίου 1897 ελληνικά στρατεύματα με δύναμη 1.500 αντρών και διοικητή τον υπασπιστή του βασιλιά Τιμολέοντα Bάσσο αποβιβάστηκαν εκεί για να την ελευθερώσουν και να την ενώσουν με την Ελλάδα. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις όμως παρενέβησαν αποβιβάζοντας κι αυτές δυνάμεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Στις 18 Φεβρουαρίου ο Ελληνικός στόλος αποσύρθηκε και ο Ελληνικός στρατός υποχώρησε στην ξηρά και κατευθύνθηκε βόρεια προς την Θεσσαλία και την Ήπειρο. Στις 20 Μαρτίου του ίδιου χρόνου οι Μεγάλες Δυνάμεις χώρισαν το νησί σε διεθνείς τομείς, ενώ τα Χανιά και η γύρω περιοχή της πρωτεύουσας έγιναν πολυεθνικός τομέας. Οι Άγγλοι διοικούσαν το νομό Ηρακλείου, οι Ρώσοι το νόμο Ρεθύμνου, οι Γάλλοι το νομό Λασιθίου και οι Ιταλοί τους νομούς Χανίων και Σφακιών.
Στις 25 Αυγούστου 1897, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έστειλε διακοίνωση στον αρχηγό του ευρωπαϊκού στόλου, αναφέροντας ότι η μόνη σωστή λύση του Κρητικού ζητήματος θα ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
“Κατά την επανάσταση του 1821-1830 οι Κρήτες αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι λοιποί Έλληνες, εν τούτοις είδαν με πόνο απερίγραπτο να μην συμπεριλαμβάνονται στα όρια του ελεύθερου κράτους, όπως αυτά καθορίστηκαν από το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830.
Και αυτό γιατί έτσι θέλησε η ευρωπαϊκή διπλωματία και κυρίως η Αγγλία. Η αγγλική εξωτερική πολιτική δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι κάποια στιγμή δεν ήταν εύκολο γι’ αυτήν, ή ακόμη χειρότερο, αδύνατο, να χρησιμοποιεί ο στόλος της το λιμάνι της Σούδας. Ο στόχος αυτός συνδυαζόταν με το έτερο δόγμα της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ως ανάχωμα στην πάγια επιδίωξη της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ήδη από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, της καθόδου δηλαδή της Ρωσίας στη ζεστή θάλασσα, το Αιγαίο.
Και δεν εναντιώθηκε μόνο το 1830 η ευρωπαϊκή διπλωματία στην ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, αλλά πάντοτε όταν…
οι Κρήτες επαναστατούσαν κατά της τουρκικής κυριαρχίας για τον ίδιο σκοπό. Τούτο έγινε το 1841, το 1858, στη γιγαντομαχία του 1866-1868, το 1878, το 1889. Παράλληλα η προπαγάνδα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προσπάθησε να καλλιεργήσει στους Κρήτες, κυρίως στους εξέχοντες, μίαν αντίληψη αυτονομίας και ανεξαρτησίας από την υπόλοιπη Ελλάδα. Αντίληψη που βρήκε ευήκοα ώτα και που δημιούργησε πολλά προβλήματα κατά την επανάσταση του 1866. Στην πλειονότητά τους όμως οι Κρήτες απέκρουσαν μια τέτοια λύση.
Την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα το κρητικό ζήτημα αποκτά οξύτητα εξαιτίας του «Ανατολικού Ζητήματος». Η Αγγλία θεωρεί την Κρήτη εκ των ων ουκ άνευ για την θαλάσσια οδό προς τις Ινδίες.
Το 1895 ξεκινά μία νέα επανάσταση, η λεγόμενη μεταπολιτευτική με επικεφαλής τον Μανούσο Κούνδουρο. Ο Κούνδουρος γνωρίζοντας τις διπλωματικές επιδιώξεις των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων θεωρούσε την αυτονομία της Κρήτης ως πρώτο βήμα για την ένωση της με την Ελλάδα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν αντίθετη σε κάθε αυτονομιστική κίνηση, γιατί πίστευε ότι υπήρχε ο κίνδυνος να περιέλθει η Κρήτη σε κάποια ξένη δύναμη, οπότε θα χανόταν οριστικά για την Ελλάδα.
Οι Τούρκοι προέβησαν σε σφαγές και βιαιότητες που προκάλεσαν την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Τελικά επεβλήθη νέος Οργανισμός που έγινε αποδεκτός από την επαναστατική επιτροπή.Η Τουρκική διοίκηση όμως αμέσως άρχισε να υπονομεύει το νέον Οργανισμό με φόνους και βιοπραγίες.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις από την άλλη μεριά προσπαθούν να αποτρέψουν την επέκταση των ταραχών και η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη στέλνει πολεμικά πλοία υπό την αρχηγία του πρίγκιπα Γεωργίου για να εμποδίσουν τη μεταφορά του τουρκικού στρατού στο νησί. Την 1η Φεβρουαρίου 1987 φτάνει στην Κρήτη ο συνταγματάρχης Τιμολέων Βάσσος, ο οποίος στο όνομα του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α’ καταλαμβάνει την Κρήτη και κηρύσσει την Ένωσή της με την Ελλάδα.
Σκληρές μάχες διεξάγονται. Η Κρήτη και πάλι στα όπλα για την ελευθερία της. Τα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων χωρίς οίκτο κανονιοβολούν ανελέητα στις 7 Φεβρουαρίου 1897 το επαναστατικό στρατόπεδο που είχε οργανώσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο ακρωτήρι Χανίων. Πράξη που ξεσήκωσε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη υπέρ των Κρητών.
Το Μάρτιο του 1897 οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις αποβιβάζουν στη μεγαλόνησο στρατό και την καταλαμβάνουν. Στα Χανιά οι Ιταλοί στο Ρέθυμνο οι Ρώσοι στο Ηράκλειο οι Άγγλοι και στο Λασίθι οι Γάλλοι. Προτείνουν δε ως λύση την αυτονομία της Κρήτης υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Πρόταση που οι Κρήτες δεν αποδέχτηκαν καταρχήν όπως και η ελληνική κυβέρνηση.Ο ατυχής όμως για την Ελλάδα ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 (8 Απριλίου – 8 Μαΐου) αναγκάζει την Ελλάδα να ανακαλέσει τις δυνάμεις της από την Κρήτη.
Οι Κρήτες βλέπουν και πάλι το όνειρό τους για την Ένωση να σβήνει. Μετά από τρεις συνελεύσεις – Αρμένοι Αποκορώνου, Αρχάνες και Μελιδόνι Μυλοποτάμου 16 Οκτωβρίου 1897 – αποδέχονται τη λύση της αυτονομίας που προτείνουν οι Ευρωπαίοι.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1898 αποβιβάζεται στο νησί ο ύπατος αρμοστής των Δυνάμεων, πρίγκιπας Γεώργιος, δευτερότοκος υιός του βασιλιά Γεωργίου.Οι Κρήτες τον υποδέχονται με άκρατο ενθουσιασμό και εκλαμβάνουν την παρουσία του στο νησί ως έναν αρραβώνα για την Ένωση. Πολύ γρήγορα όμως οι ελπίδες τους διαψεύδονται. Οι Δυνάμεις ούτε για μια στιγμή δεν αφήνουν περιθώρια για μία τέτοια λύση και στην επίσημη διακοίνωσή τους στο αίτημα του πρίγκιπα για Ένωση δηλώνουν ότι αυτό είναι αδύνατο (Φεβρουάριος 1901)
Ακολουθεί η επανάσταση του Θερίσου με τον Βενιζέλο το 1905, η μεγίστη προσπάθεια του εθνάρχη ως πρωθυπουργού για την απελευθέρωση των ελληνικών περιοχών με τους βαλκανικούς πολέμους και
την πολυπόθητη ένωση της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε επίσημα την 1 -12-1913

"google ad"

manousos

Recent Posts

Δυο φαμίλιες, μια εγκληματική οργάνωση και …επώνυμοι πελάτες για τις …κόκες

Το νέο «αίμα» των εγκληματικών ομάδων διακίνησης κόκας στο Ηράκλειο επιχειρεί να «χτυπήσει» η Δίωξη Ναρκωτικών…

42 seconds ago

«Επιμελητήριο με Μέλλον»: Ιδρύθηκε στα Ταμπακαριά ο νέος επιμελητηριακός συνδυασμός Χανιωτών επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Αντώνη Ροκάκη | Φωτός+Βίντεο

Περισσότεροι από 100 επιχειρηματίες από τα Χανιά συγκεντρώθηκαν στα Ταμπακαριά και ίδρυσαν το νέο συνδυασμό…

3 mins ago

Το Ιράν απειλεί ότι θα «τινάξει στον αέρα» πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε όλη την Μέση Ανατολή! Πώς εμπλέκεται η Ελλάδα

Τη στιγμή που στο Ισραήλ δείχνουν να «στοχεύουν» ως μέρος της «απάντησής» τους τις ενεργοπαραγωγικές υποδομές του Ιράν,…

4 hours ago

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στον Δήμο Χανίων με την οδό Κυδωνίας

Συνεχίζονται εργασίες από τον Δήμο Χανίων, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε σημεία που…

4 hours ago

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ: «Η Ελλάδα στηρίζει τον λαό του Ισραήλ» – Στην πρώτη γραμμή το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο

Τις πολλαπλές συνέπειες που μπορεί να έχουν και για τη χώρα μας οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή χαρτογραφεί η κυβέρνηση. Συνεδρίασε…

5 hours ago

Τέμπη: Εξώδικο της Καρυστιανού στα αδέλφια Πλακιά – Στα άκρα η κόντρα για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο – O Πλακιάς απαντά: Τα εισιτήρια που πλήρωσε η οικογένειά μου είναι αρκετά!

Αγριεύει η κόντρα γύρω από τη συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, την…

5 hours ago

This website uses cookies.