ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία και η Ελλάδα μπλοκάρουν το 11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν μπλοκάρει το νέο σχέδιο του 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε συνεδρίαση της Επιτροπής των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, απαιτούν την αφαίρεση ορισμένων εταιρειών από τον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να ξεπεράσει τις δυτικές κυρώσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF την Πέμπτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, δεν υπάρχουν συστημικές αντιρρήσεις από τις χώρες της ΕΕ για το νέο σχέδιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νωρίτερα, η ευρωπαϊκή εφημερίδα Politico επικαλέστηκε πηγές της που ανέφεραν ότι η συζήτηση για τις κυρώσεις αναβλήθηκε κατά μία εβδομάδα μέχρι τις 14 Ιουνίου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα εκδοχή των προτάσεων για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνάντηση των πρεσβευτών [της ΕΕ] την Τετάρτη, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα επιστρέψουν για να συζητήσουν αυτές τις προτάσεις στις 14 Ιουνίου», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν να καταλήξουν σε τελική συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσαν επανειλημμένα τον Μάιο ότι το 11ο πακέτο κυρώσεων θα επικεντρωθεί στην αυστηροποίηση των μηχανισμών επιβολής των κυρώσεων και στην προσπάθεια να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η Ρωσία για να σπάσει τον αποκλεισμό από τις κυρώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι κυρώσεις πρόκειται να επεκταθούν σε εταιρείες από τρίτες χώρες που επανεξάγουν στη Ρωσία προϊόντα που έχουν υποστεί κυρώσεις.

Στα τέλη Μαΐου, ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης και διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το αρχικό σχέδιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε απορριφθεί και είχε σταλεί πίσω για αναθεώρηση από τις χώρες της ΕΕ, οι οποίες φοβούνταν ότι τα μέτρα αυτά θα συνέβαλαν στην απομόνωση της ΕΕ στον κόσμο.

Το Politico δημοσίευσε επίσης την Πέμπτη τη γνώμη του Τζιμ Ο’ Μπράιαν, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι οι αποστολές μικροτσίπ και βασικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων προς τη Ρωσία, τις οποίες η Δύση προσπάθησε να εμποδίσει με κυρώσεις, είχαν ήδη επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Η εφημερίδα σημείωσε ότι η Ρωσία βελτιώνει την ικανότητά της να αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

4 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

5 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

6 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

6 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

6 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

6 hours ago

This website uses cookies.