Η υπόθεση έχει ως εξής: Το 2015 η Ουκρανία προχώρησε και επέβαλλε προσωπικές κυρώσεις στον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη, τον πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο και στο στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργο Μαγγανά. Με αφορμή το γεγονός ότι τα 3 στελέχη του ΚΚΕ παρακολούθησαν ως παρατηρητές τις εκλογές στο Ντονιέσκ και το Λουγκάνσκ που έγιναν το 2014.
«Τον Σεπτέμβριο 2015, με το Προεδρικό Διάταγμα 549/2015 ο τότε Πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο έθεσε σε ισχύ Απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, με το οποίο επιβλήθηκαν “προσωπικές κυρώσεις” σε όσους συμμετείχαν ως παρατηρητές στις εκλογές του 2014 στις δυο περιοχές, με το γενικό και αόριστο σκεπτικό ότι “… δημιουργούν πραγματικές ή/και πιθανές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας”», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντηση του.
«Κατόπιν της από 3 Μαίου Κοινοβουλευτικής Ερώτησης σας, την 11 τρ. το θέμα ετέθη στον Ουκρανό Πρέσβυ στην Αθήνα K. Shutenko ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι επιβληθείσες το 2015 κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ επί τη βάσει νέου Προεδρικού Διατάγματος 184/2020, ομοίου περιεχομένου με το προηγούμενο και το οποίο περιλαμβάνει εκ νέου τους κ.κ. Λαμπρούλη, Ζαριανόπουλο και Μαγγανά. Ο Ουκρανός Πρέσβυς απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναθεώρησης των κυρώσεων ή απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντηση του.
Επιπλέον, στην απάντηση του ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις, συμπεριλαμβάνονταν βουλευτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, σε συνεργασία με την ελληνική και τις πρεσβείες των άλλων κοινοτικών χωρών, είχε απευθύνει επιστολή προς τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, P. Klimkin, με την οποία
α) ζητούντο εξηγήσεις για τους λόγους της επιβολής των κυρώσεων κατά ενός εκάστου των συμπεριλαμβανομένων σε αυτές,
β) ερωτάτο το ουκρανικό ΥΠΕΞ για τις υφιστάμενες δυνατότητες αμφισβήτησης των κυρώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο ενώπιον κάποιας Αρχής ή Υπηρεσίας και
γ) όπως και για τη δυνατότητα επανεξέτασης των κυρώσεων από ανεξάρτητο Όργανο ή Αρχή της χώρας.
«Σε αυτήν την επιστολή δεν εδόθη συνέχεια από ουκρανικής πλευράς» αναφέρει το ΥΠΕΞ.