Το Κίεβο επιμένει ότι το μόνο έγγραφο που θα υπογράψει με τη Μόσχα είναι η «συνθηκολόγηση» της Ρωσίας.
Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας είπε ότι, αντί για συνθήκη ειρήνης, το Κίεβο είναι έτοιμο μόνο να υπογράψει ένα έγγραφο με τη Μόσχα που θα οριστικοποιήσει την ήττα της Ρωσίας. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζει να μαίνεται.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης τη Δευτέρα, ο Alexey Danilov, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC), ρωτήθηκε για τις διεθνείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας για το Κίεβο και την πιθανή ειρήνη με τη Ρωσία.
Ο Ντανίλοφ απάντησε:
«Με τη Ρωσία μπορούμε μόνο να υπογράψουμε μια πράξη συνθηκολόγησης της. Όσο πιο γρήγορα το κάνουν, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα τους».
Ο αξιωματούχος σημείωσε νωρίτερα στη συνέντευξη ότι το γραφείο του προέδρου Volodymyr Zelensky χειρίζεται τις συνομιλίες και όχι το NSDC. «Έχουμε τις δικές μας απόψεις. Ο πρόεδρος γνωρίζει τη στάση μου για το θέμα» , είπε. Πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο Ζελένσκι δεν θα παραβιάσει το σύνταγμα της Ουκρανίας, το οποίο εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Αργότερα τη Δευτέρα, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Αλεξέι Αρέστοβιτς, ανέφερε τις παρατηρήσεις του Ντανίλοφ κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον ακτιβιστή και YouTuber Μαρκ Φέιγκιν.
«Η δήλωση είναι πολύ απλή: δεν θα υπάρξει συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία. Θα υπάρξει μόνο η συνθηκολόγηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Αρέστοβιτς.
Ερωτηθείς εάν ο Danilov είχε εξουσιοδοτηθεί να κάνει τέτοιες δηλώσεις, ο Arestovich είπε: «Δεν κάνει απλώς τέτοιες δηλώσεις. Είναι ανώτερος υπάλληλος. Είναι μια εντελώς νέα πραγματικότητα».
Η Μόσχα θέλει η Ουκρανία να παραιτηθεί από την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς και να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας και την ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Η Μόσχα επιδιώκει επίσης την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «απαναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σταμάτησαν μετά από μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας στα τέλη Μαρτίου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Κυριακή το Κίεβο ότι αλλάζει συχνά θέσεις και «σαμποτάρει» τις συνομιλίες.
Η Ρωσία επιτέθηκε στη γειτονική Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, που υπογράφηκαν για πρώτη φορά το 2014, και την τελική αναγνώριση από τη Μόσχα των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Το πρωτόκολλο με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας σχεδιάστηκε για να δώσει στις αποσχισθείσες περιοχές ειδικό καθεστώς εντός του ουκρανικού κράτους.
Το Κίεβο επιμένει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.