Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους κρουζ σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, δήλωσε δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα στο Bloomberg.
Τα πλήγματα με πυραύλους Storm Shadow εγκρίθηκαν ως απάντηση στην κίνηση της Ρωσίας που ανέπτυξε βορειοκορεατικά στρατεύματα κατά της Ουκρανίας, μια κίνηση που η βρετανική κυβέρνηση θεώρησε ως κλιμάκωση της σύγκρουσης, σύμφωνα με πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Keir Starmer, είπε ότι το γραφείο του δεν θα σχολιάσει αναφορές ή επιχειρησιακά θέματα, αλλά ο Guardian επιβεβαιώνει επίσης τη χρήση των εν λόγω πυραύλων.
Η Βρετανία είχε δηλώσει προηγουμένως η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός της ουκρανικής επικράτειας, αλλά η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε επί μήνες να λάβει άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την πρώτη επίθεση σε ρωσική περιφέρεια χρησιμοποιώντας αμερικανικούς πυραύλους. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν πυραύλους ATACMS για να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, εντός των ρωσικών συνόρων.
Ήταν η πρώτη επίθεση μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την περιορισμένη χρήση των όπλων για στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.
Πώς λειτουργούν οι πύραυλοι Storm Shadow
Όπως αναφέρει η Telegraph, κάτοικοι στο χωριό Μαρίνο, στο Κουρσκ, βρήκαν θραύσματα από έναν πύραυλο Storm Shadow την Τετάρτη.
Οι πύραυλοι Storm Shadow έχουν χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία εντός της επικράτειάς της εδώ και αρκετό καιρό, αλλά στο Κίεβο έχει δοθεί τώρα άδεια να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
Οι πύραυλοι φέρουν μια κεφαλή που καταστρέφει αποθήκες, ενώ πετούν χαμηλά και γρήγορα για να αποφύγουν την αεράμυνα.
Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow έχουν βεληνεκές 150 μιλίων (241 χλμ), κάτι που σημαίνει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε τώρα να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.
«Πρέπει να διπλασιάσουμε την υποστήριξή μας» στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Keir Starmer δήλωσε στη σύνοδο κορυφής της G20 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει πως πρέπει να «διπλασιάσει» την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, ενώ διπλωματικές πηγές ενημέρωσαν ότι αναμένουν ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να υπεισέλθει σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες», αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθεί η Ουκρανία, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της οποίας υπέστη σοβαρές ζημιές από κύμα ρωσικών βομβαρδισμών την Κυριακή.
«Είμαι πραγματικά σαφής εδώ και πολύ καιρό, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα έχει ό,τι είναι απαραίτητο για όσο διάστημα χρειαστεί, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον Πούτιν να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Αναφερθείς στους πυραύλους Storm Shadow, ο John Healey, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι θα δινόταν το πράσινο φως στην Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει εντός της Ρωσίας. «Δεν θα σχολιάσω τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας σήμερα» είπε στη Βουλή, προτού προσθέσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε τις ανάγκες της Ουκρανίας για επιπλέον βοήθεια. «Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, όπως κάνω σήμερα στη Βουλή, ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τη στήριξη προς την Ουκρανία».