Ανασφάλεια και απαισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις των παραγωγών (και) της νοτιοανατολικής Κρήτης. Προϊόντα που τέτοια εποχή, ελέω Σαρακοστής, δεν έλειπαν από το τραπέζι μας, παραμένουν στα αζήτητα ή πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους! Η καλλιέργεια αγγουριού έχει σταματήσει στην Άρβη και την Ψαρή Φοράδα, ενώ ένα κιλό ντομάτες δεν ξεπερνά τα 25 λεπτά!
Τα φορτηγά, που υπό φυσιολογικές συνθήκες, φορτωμένα με κηπευτικά θα ξεκινούσαν το ταξίδι τους έχουν… κοκαλώσει: Τα σύνορα στα Βαλκάνια έχουν κλείσει, και στην Ιταλία υπάρχει γενικώς αδυναμία διέλευσης!
“Οι Βούλγαροι έχουν πέντε μέρες να κατέβουν να ψωνίσουν. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό”, μας πληροφορεί ο κ. Μπάμπης Δραγασάκης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμού (ΕΑΣ) Ιεράπετρας.
Η δημιουργία μίας πράσινης γραμμής για τη διανομή ειδών έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, πρόταση η οποία συζητείται στις Βρυξέλλες, τον βρίσκει σύμφωνο.
Χρειάζονται όμως κι άλλα μέτρα. “Minimum αποζημιώσεις για τα προϊόντα που πωλούνται κάτω του κόστους και επιδοτήσεις μετακινήσεων” είναι δύο από τις προτάσεις του.
“Οι αγρότες δεν έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρέπει να υπάρξει ένας τρόπος ενίσχυσής τους για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και του χρόνου, όχι μόνο εφέτος” αναφέρει ο κ. Δραγασάκης, που δεν θέλει να σκέφτεται ότι δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία – τα οποία οι ντόπιοι παραγωγοί εφοδιάζουν με πολλά από τα προϊόντα τους.
Σε περίπτωση που χαθεί η τουριστική σεζόν, απευκταίο σενάριο αλλά διόλου μακρινό και εξωπραγματικό, “τότε θα μιλάμε για ναυάγιο, για μία ανυπέρβλητη καταστροφή!” αναλογίζεται ο κ. Δραγασάκης.
“Μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης” θα μπορούσε, όπως διατείνεται ο ίδιος, να αποβεί σωτήρια για τις χώρες του νότου (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) οι οποίες στηρίζονται κατά κόρον οικονομικά στον πρωτογενή τομέα. Ανεξάρτητα από αυτό, “οι αγρότες πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστική φωνή, να διεκδικούν ενωμένα και μαχητικά!”