Της Κωνσταντίνας Ιωακειμίδου
Ηταν η κραυγή του ηλικιωμένου κατοίκου που κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κισσάμου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, για την τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα φώναξε «όχι κάτω από τα γκρεμνά».
Ηταν η γυναίκα που σηκώθηκε και είπε «αυτός ο τόπος δεν ανήκει στις μικρές μας ζωές και στην κακομοιριά μας… που σε μια ζωή τον καταστρέψαμε».
Ηταν η ευαισθησία φορέων, κατοίκων και κάποιων παραγόντων της ευρύτερης περιοχής των Χανίων που αντέδρασαν στην καταστροφή μιας «ανάπτυξης» σε οικότοπο απόλυτης προτεραιότητας. Ηταν η πρωτοβουλία των πολιτών που δημιούργησε το save Falasarna.
Ηταν οι φωνές που πολλαπλασιάστηκαν θέτοντας φραγμό στην αλαζονεία και την απληστία των οικονομικά ισχυρών που λειτουργούν με όρους ιδιοκτησιακούς θεωρώντας ότι η γη, η θάλασσα, τα βουνά, ο αέρας, το νερό, ακόμη και οι άνθρωποι τους ανήκουν.
Είναι οι φωνές αυτών που συνήθως χάνονται μέσα στο παραπλανητικό βουητό μιας ψευδεπίγραφης ανάπτυξης. Είναι αυτοί οι ξεροκέφαλοι που επιμένουν να δίνουν μάχες άνισες για τη διάσωση του τόπου τους. Από τα Φαλάσαρνα της Κρήτης έως τις Κυκλάδες αυτά τα «αγύριστα» κεφάλια κόντρα σε θεούς και δαίμονες διασώζουν την αξιοπρέπεια μιας χώρας.
Η περίπτωση της επένδυσης στα Φαλάσαρνα χαρακτηρίστηκε από πολλούς εμβληματική αλλά και χαρακτηριστική του τρόπου λειτουργίας των επενδυτών και της προνομιακής και προκλητικής αντιμετώπισής τους.
Το τουριστικό κατάλυμα 850 κλινών ακόμη και εντός περιοχής απόλυτης προστασίας δίχασε, προκάλεσε θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κισσάμου, τριγμούς και καθαιρέσεις στην τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. καθώς και την έκδοση πολλών ανακοινώσεων από φορείς και πολιτικά κόμματα.
Η ίδια η επενδύτρια, η Ελένη Τσατσαρωνάκη, με την παρουσία της στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εξόργισε με την αλαζονική συμπεριφορά της («Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου, 15-16 Σεπτεμβρίου).
Οπως ήταν αναμενόμενο, αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι έσπευσαν να συνταχθούν με την επενδύτρια εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους στην ευεργέτιδα! Τι και αν η υλοποίηση της επένδυσης και δη στην παραλία θα σηματοδοτούσε την απόλυτη καταστροφή του οικότοπου (αμμοθίνες, κρινάκι της θάλασσας και κέδροι) αλλά και την ιδιωτικοποίηση της δημοφιλούς και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους παραλίας.
Τι και αν είχε προηγηθεί η πλήρως αιτιολογημένη απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κισσάμου;
Τι και αν ακολούθησε η αρνητική γνωμοδότηση για το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης στις 5 Οκτωβρίου όπου επισημαίνονται τα εξής: «Η υπηρεσία μας γνωμοδοτεί αρνητικά για την ύπαρξη επέμβασης στο δυτικό τμήμα της έκτασης στο οποίο εντοπίζονται οι οικότοποι προτεραιότητας Androcymbium Rechingeri (κρινάκι της θάλασσας) και juniperus spp (λόχμες των παραλιών με άρκευθους).
Συνεπώς δεν δύναται να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε έργο ή δραστηριότητα στη ζώνη που συναντώνται είδη ή οικότοποι προτεραιότητας. Η υπηρεσία μας δεν έχει αντίρρηση για την υλοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας στο ανατολικό τμήμα της έκτασης… Στο δυτικό τμήμα της εγκατάστασης θα πρέπει να απομακρυνθούν οι χώροι στάθμευσης των δύο επιχειρήσεων αναψυχής και εστίασης και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας των απειλούμενων ειδών… και ανάδειξής τους με την παρακολούθηση…».
Τελικά κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13 Οκτωβρίου η πλειοψηφία του τάχθηκε με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου γνωμοδοτώντας αρνητικά για την επένδυση στην παραλία και θετικά υπό όρους για το τμήμα της επένδυσης που αφορά το πάνω τμήμα στα Φαλάσαρνα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επιβεβαιώθηκε με τη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου είναι πως η Στρατηγική Μελέτη των επενδυτών δεν μπορεί να εγκριθεί πριν από την ολοκλήρωση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura όπως τα Φαλάσαρνα.
Και η απόφαση αυτή είναι μια νίκη. Και οφείλεται στους ξεροκέφαλους…