Η περίφημη “Αλχάνια κώμη” που έδωσε το όνομα στα σημερινά Χανιά και ο Βελχάνος που προστάτευε το Μαράθι

Του Θ. Γ. Λουλουδάκη

Τελικά πού έκειτο η περίφημη “Αλχανία κώμη” η οποία σύμφωνα με τον διακεκριμένο αρχαιολόγο Πλάτωνα έδωσε το όνομά του στα σημερινά Χανιά; Περιέργως υπάρχει ακόμη και σήμερα η διχογνωμία αν το τοπωνύμιο Χανιά προέρχεται από το αραβικό Χάνι ή από την Αλχανία και κατάληξε σε πληθυντικό αριθμό και ουδέτερο γένος να σημαίνει Χανιά. Σήμερα στην Ελλάδα μας υπάρχουν χιλιάδες τοπωνύμια αρχαία ή νεώτερα σε πληθυντικό αριθμό και σε ουδέτερο γένος.

Χάνι στα αραβικά σημαίνει καταφύγιο και κατ’ επέκταση κάστρο και Χανιά, από το αρχαιοελληνικό Αλχανία, σημαίνει μια περιοχή αφιερωμένη στον Θεό Βελχανό. Και επειδή ο Ασιατικός θεός Βελχανός έγινε ο Vulcanus (Βαλκανική) των Ρωμαίων και ο Ήφαιστος των Ελλήνων, το Χανιά σημαίνει τον χώρο όπου συνωστίζονται οι κατασκευαστικές και εμπορικές δραστηριότητες μιας περιοχής. Ο Ήφαιστος, ως γνωστόν, ήταν προστάτης των μεταλουργών και των μαστόρων κατά την αρχαιότητα.

Η Κρήτη και ιδιαίτερα η δυτική, λόγω Σούδας, ήταν φυσικό να επικοινωνεί συχνότερα με την Ανατολή, από όσο επικοινωνούσε η Ηπειρωτική Ελλάδα κατά την αρχαιότητα. Κατά τον γράφοντα δεν χρειάζεται να ερίζομε για το όνομα της σημερινής πόλης, αφού το Χανιά είτε από το Χάνι προέρχεται είτε από το Αλχανία, το ίδιο πράγμα σημαίνει. Σημαίνει κάστρο, σημαίνει κέντρο κατασκευαστικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Άλλωστε, όταν ο δόγης Marino Morosini (κατά  Gerola) έδωσε εντολή “civitatem Cannee rehedificare” να ΞΑΝΑΧΤΙΣΟΥΝ την πόλη Χανιά με τα δημόσια κτίρια, τον καθεδρικό ναό, την κεντρική λεωφόρο, τι άλλο εννοούσε, (γι’αυτό δεν μπορεί να υπάρχει αντίρρηση) παρά το αρχικό ΚΑΣΤΡΟ (Καστέλλι) με τα επιβλητικά δημόσια και εκκλησιαστικά κτίρια. Κατά τον γράφοντα υπάρχει εκκρεμές το θέμα Αλχανία ΚΩΜΗ και όχι Πόλη. Μήπως αυτή η κώμη δεν βρισκόταν στα Χανιά αλλά καπου αλλού; Κώμη εδώ δεν σημαίνει πόλη, αλλά συνοικισμό που τις περισσότερες φορές ήταν ατείχιστος.

Εντελώς τυχαία ανακάλυψα σε Βενετσιάνικο χάρτη της Κρήτης το όνομα Αλχανία. Το όνομα όμως, όπως συνηθιζόταν τότε, είναι σφηνωμένο ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια αν η Αλχανία βρίσκεται στον κόλπο της Σούδας ή στον κόλπο των Χανίων και συγκεκριμένα στα σημερινά Χανιά. Άλλωστε ο χάρτης είναι μεταγενέστερος της Ενετικής παρουσίας στην Κρήτη και ο συντάκτης του είναι φυσικό να “δουλεύει” με μνήμες ή αφηγήσεις.

Όμως σοβαροί λόγοι με κάνουν να πιστεύω πως η Αλχανία κώμη βρισκόταν στο σημερινό Μαράθι. Γιατί; Είναι γνωστό πως απέναντι και σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο υπήρχε η αρχαία Βερέκυνθος – σημερινή Μαλάξα – όπου αναπτυσσόταν έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη). Τα μεταλλεύματα σε πρώτο σταθμό μεταφέρονταν στον συνοικισμό της Αλχανίας όπου και τα αποθήκευαν ή τα επεξεργάζονταν, για να πάρουν στην συνέχεια κάτω από ασφαλείς συνθήκες τον δρόμο του εμπορίου. Η περιοχή ήταν και είναι ιδανική γι’ αυτήν την δραστηριότητα, γι’ αυτό και οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα του Βελχανού (Ηφαίστου) στον οικισμό τους.

Ότι στην Κρήτη υπάρχουν εκτός του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών και μεταλλεύματα, όπως χρυσάφι και σίδηρος, αυτό είναι γεγονός. Οι παλαιότεροι θα πρέπει να θυμούνται τους σωρούς σιδηρομεταλλευμάτων που στοιβάζονταν στην προβλήτα της Σούδας και προέρχονταν από τα ορυχεία της περιοχής Ρθούνι, ιδιοκτησίας Ευάγγελου Αβέρωφ τότε. Οι θησαυροί αυτοί μέχρι σήμερα παραμένουν ανέπαφοι, σώοι και αβλαβείς. Γιατί; Διότι κανείς Έλλην δεν τους αξιοποίησε.

Λέω μέχρι σήμερα, διότι λαμόγια των πέντε Ηπείρων καραδοκούν να τα γλείψουν μέχρι το κόκκαλο.

Σημείωση: Οποιαδήποτε αναδημοσίευση, μερική ή ολική του παρόντος κειμένου επιτρέπεται  μόνο με γραφτή άδεια του συντάκτη του.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηλεκτρονική δηµοπρασία για παραλίες στα Χανιά

Με ηλεκτρονική δηµοπρασία θα γίνει η παραχώρηση του δικαιώµατος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους…

17 mins ago

Περιβαλλοντική δράση από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

Δράση με θέμα “Αυτόματη Δασοπροστασία – Χρήστος Μουλας” διοργανώνει την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 το…

19 mins ago

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Τη στήριξή του στα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων που αυτές τις…

20 mins ago

Κ. Κυρανάκης από Ρέθυμνο: Χαμηλό το ποσοστό δήλωσης περιουσιών στο Κτηματολόγιο

Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και φορείς που εμπλέκονται με το Κτηματολόγιο και…

23 mins ago

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Χανίων: Η κυβερνητική ΔΑΠ στηρίζει τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης

Σχόλιο των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ για την στάση της κυβερνητικής ΔΑΠ και των…

49 mins ago

Γερουλάνος: «Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;»

«72.000 ακίνητα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, από ολόκληρα κτήρια και οικόπεδα φιλέτα, μέχρι διαμερίσματα…

2 hours ago

This website uses cookies.