ΑΝΑΛΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ «ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ»
Οι στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για «έξυπνη εξειδίκευση» ήταν και το αντικείμενο της τεχνικής συνάντησης, που οργάνωσαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου η Περιφέρεια Κρήτης και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη διαμόρφωση του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, που η Περιφέρεια θα υποβάλει προς έγκριση στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων.
Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι τη νέα προγραμματική περίοδο μας δίνεται η ευκαιρία:
-να επικεντρωθούμε στους χαμένους κρίκους της αναπτυξιακής αλυσίδας
-να δημιουργήσουμε ένα πιο ανταγωνιστικό παραγωγικό σύστημα με ισχυρές διαπεριφερειακές διασυνδέσεις και
-ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση και τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες από τις πολιτικές προσαρμογής.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το περιφερειακό σύστημα έρευνας και τεχνολογίας, που μας έχει δώσει στο παρελθόν πολλές επιτυχίες, επιστημονικές διακρίσεις, διεθνή αναγνώριση και αποδοχή «Θέλουμε τώρα να μας προσφέρει λύσεις σε κρίσιμα αναπτυξιακά και κοινωνικά ζητήματα».
Πρέπει -πρόσθεσε- να εργαστούμε όλοι μαζί έτσι ώστε το περιφερειακό σύστημα έρευνας και τεχνολογίας να προσανατολιστεί στο επόμενο διάστημα σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:
-να υποστηρίξει τους κλάδους υψηλής εξειδίκευσης της τοπικής οικονομίας (πρωτογενής τομέας και τουρισμός)
-να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις από άλλες περιφέρειες που θ’ αξιοποιήσουν πατέντες που έχουν αναπτυχθεί από το ερευνητικό δυναμικό και
-να διαθέσει τα δικαιώματα πατεντών σε τρίτους σε άλλες περιφέρειες με δυνατότητες ανάπτυξης διασφαλίζοντας όμως εισροές και για την περιφερειακή οικονομία.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι χωρίς την συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης δεν μπορεί να υπάρξει στροφή στην «έξυπνη εξειδίκευση» , με προϋπόθεση τη συμμετοχή της σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, από το σχεδιασμό ως την εφαρμογή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Ο κ. Αρναουτάκης εκμεταλλευόμενος την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, τόνισε «Ήδη έχουμε διαμαρτυρηθεί στα αρμόδια όργανα για το απαράδεκτο γεγονός ότι στις συζητήσεις που γίνονται για τη νέα προγραμματική περίοδο σε κεντρικό επίπεδο, η Κρήτη να μην αναφέρεται στα κονδύλια για την τεχνολογία και την έρευνα. Η Κρήτη θα διεκδικήσει όσα της αναλογούν, καθώς κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πορεία και το έργο των τεχνολογικών και ερευνητικών της ιδρυμάτων»
Στη δική της τοποθέτηση η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Μαρία Κασωτάκη, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της «έξυπνης εξειδίκευσης» και στο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια Κρήτης για να είναι έτοιμη, αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της νέας προγραμματικής περιόδου.
Σύμφωνα με την ίδια η νέα πολιτική συνοχής όπου εντάσσονται η καινοτομία και η «έξυπνη εξειδίκευση», έχει ένα μεγάλο ζητούμενο: την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις 11 θεματικές προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, οι τέσσερις πρώτες των οποίων έχουν άμεση σχέση με την καινοτομία (ενίσχυση της έρευνας, τεχνολογία της επικοινωνίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ενίσχυση της μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου).
Η ίδια τόνισε ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης βασίζεται σε τέσσερις άξονες:
-στην κινητοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από την καινοτομία
-στη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος
-στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος (κλιματική αλλαγή) και
-στην ενίσχυση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων
Στο μεταξύ ιδιαίτερα σημαντική είναι η πολιτική βούληση της Περιφέρειας Κρήτης να κινηθεί στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου σε τρία συγκεκριμένα συμπλέγματα: το αγροτοδιατροφικό, το πολιτιστικό- τουριστικό και στο τεχνολογικό- εκπαιδευτικό.
Στην παρέμβαση του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρέιφ επεσήμανε ότι το ζητούμενο της «έξυπνης εξειδίκευσης» είναι η συνεισφορά στη εν γένει ανάπτυξη και τόνισε ότι η βραχυχρόνια η ανάπτυξη των Περιφερειών πρέπει να γίνεται μέσα από τις επενδύσεις.
Στην εκδήλωση, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα διασύνδεσης της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα, μίλησαν ακόμα καθηγητές του Αριστοτελείου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και ο Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.