Ανοιχτή Επιστολή προς Αυτοδιοικητικούς και Βουλευτές (Πρώην, Νυν και «Νυν και Αεί»)
Κύριε διευθυντά,
Το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο καθηγητής Κ. Ζοπουνίδης, ο καθηγητής Μιχάλης Δούμπος, ο Δρ. Μιχαήλ Νικολαράκης και ο μεταπτυχιακός ερευνητής Νικόλαος Γιανναράκης, MSc, μέλος του Financial Engineering Laboratory, διεξάγουν διαχρονικά έρευνες ανά περιφέρεια.
Παρά τις προσπάθειές τους, αυτές οι έρευνες ουδέποτε απασχόλησαν την περιφέρεια, την αυτοδιοίκηση, το κεντρικό κράτος ή τους βουλευτές. Δεν υπήρξε ποτέ στρατηγικός σχεδιασμός για ένα ζήτημα που κοστίζει ζωές.
Ενδεικτικά, κάποια από τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει είναι τα εξής:
«Μέχρι να γίνει συνείδηση στον Έλληνα οδηγό η οδική ασφάλεια και το κράτος, σεβόμενο τους οδηγούς, κατασκευάσει ασφαλείς οδικές υποδομές –για τις οποίες είναι υποχρεωμένο να δράσει άμεσα–, είναι αναγκαίο να ληφθούν δραστικότερα μέτρα αστυνόμευσης και να αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου αλλά και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αστυνομικοί επιβάλλεται να είναι ειδικά καταρτισμένοι στα θέματα οδικής ασφάλειας και αυστηρότεροι με τους οδηγούς, με μηδενικά όρια ανεκτικότητας».
Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων οδικής ασφάλειας είναι:
- Ισχυρή πολιτική βούληση.
- Σταθερό πλαίσιο διοίκησης.
- Συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων.
- Συμμετοχή των πολιτών.
- Συστηματική παρακολούθηση και αξιολόγηση των μέτρων.
- Επαρκής χρηματοδότηση.
Είναι πολύ πιθανό να χαθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει εγγραφεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης:
«Θα ήταν απύθμενα υποκριτικό, αν δεν ήταν τραγικό για την ανάπτυξη του νησιού, για την ασφάλεια των πολιτών, για την προοπτική αυτού του τόπου».
Αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με τους στενούς δεσμούς της κυβέρνησης με μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Τα συμφέροντα αυτά έχουν τα δικά τους χρονοδιαγράμματα και σχεδιασμούς, τους οποίους επιβάλλουν –διά της πλαγίας οδού– και στην κυβέρνηση.
Έτσι, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση. Από τον έναν θρήνο στον επόμενο.
Στον επόμενο θρήνο, όμως, η έκκληση για μέτρα δεν θα είναι πια απλή παράκληση. Θα γίνει αμείλικτο κατηγορώ προς τους πραγματικούς υπεύθυνους. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται στις θέσεις τους για να διεκπεραιώνουν υποθέσεις real estate. Υποχρέωσή τους είναι η προστασία του πολίτη.
Είναι τραγικό να συνεχίζεται η «γενοκτονία» των παιδιών αυτής της χώρας.
Σοφία Μπολιώτη