Του Γιώργου Καισάριου
Ο επίσημος συνολικός ομολογιακός δανεισμός των εταιρειών της Κίνας είναι περίπου 1,5 τρισ. δολάρια. Όπως είπα όμως, αυτό είναι το επίσημο νούμερο, διότι το πραγματικό είναι πολύ περισσότερο. Πόσο περισσότερο; Κανείς δεν γνωρίζει αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι o σκιώδης δανεισμός στην Κίνα (δάνεια τα οποία έχουν συνάψει εμπλεκόμενοι έξω από το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα) είναι περίπου 6 τρισ. δολάρια, ή τετραπλάσιο του επίσημου ομολογιακού δανεισμού της εταιρικής Κίνας.
Η Κίνα παλεύει ακόμα με την πιστωτική επέκταση που ξεκίνησε το 2008, όταν η Κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει πολλούς κλάδος για να μην μειωθεί η ανάπτυξη, που όμως χρηματοδοτήθηκαν από το σκιώδες τραπεζικό σύστημα μέσω τοπικών τραπεζών και κυβερνήσεων.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσω ότι αυτές οι αθρόες πιστώσεις χρησιμοποιήθηκαν με λανθασμένο τρόπο, και διοχετεύθηκαν σε μη παραγωγικούς κλάδους που δεν μπορούσαν να σταθούν στην αγορά, πάρα μόνο με επιδοτήσεις ή με δωρεάν (σχεδόν) πιστώσεις.
Στο παιχνίδι κυριάρχησαν οι τοπικές κυβερνήσεις, που έχτισαν τα πάντα από σιδηροδρόμους, αποχετευτικά συστήματα, δρόμους και ακόμα και αεροδρόμια. Έως σήμερα οι υποχρεώσεις τους αγγίζουν τα 3 τρισ. δολάρια, με στοιχεία Ιουνίου 2013 (τι έχουν να δουν τα μάτια μας φέτος).
Τα ρήγματα είναι εμφανή εδώ και καιρό. Πρόσφατα είχαμε και το πρώτο ομολογιακό default στην Κίνα (κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι μπορεί πότε να συμβεί), όταν η Shanghai Chaori Solar Energy Science, εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών, ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να κάνει την πληρωμή τόκων αξίας 14,7 εκατ. δολαρίων.
Οι επενδυτές σε βιομηχανικά μέταλλα όπως ο χαλκός, είναι σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η πιθανότητα πιστωτικής ασφυξίας στην Κίνα, έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η μεταβλητότητα. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι οι τιμές θα κινηθούν χαμηλότερα. Οι τιμές του χαλκού έχουν μειωθεί 14% από την αρχή του έτους και οι τιμές χάλυβα είναι στα χαμηλά 18 μηνών. Με τις εξαγωγές μειωμένες κατά 18% τον περασμένο μήνα, τα νεύρα κλονίζονται εύκολα.
Και το κερασάκι; Αναλυτές πιστεύουν ότι το 60% του χαλκού που είναι στις αποθήκες της Κίνας, είναι εκεί σαν ενέχυρο έναντι δανεισμού. Αποτέλεσμα της τωρινής κατάστασης λοιπόν είναι ότι ορισμένοι πιστωτές έχουν προβεί σε πωλήσεις (του ενεχύρου τους) για να προλάβουν τυχόν πτώση στις τιμές, με σκοπό να περιορίσουν τις ζημίες τους.
Για την αγορά ακινήτων της Κίνας τι να πει κανείς; Η Nomura λέει ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Xingrun Properties, που δραστηριοποιείται στην παραλιακή πόλη Ningbo είναι στα πρόθυρα χρεωκοπίας, με χρέη 570 εκατ. δολάρια.
Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει η Κίνα είναι ο συστημικός κίνδυνος από την περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των ακινήτων το 2014. Η Nomura λέει ότι ο αριθμός των πόλεων φαντάσματα έχει αυξηθεί τουλάχιστον στις 10. Οι κατασκευαστές σε αυτές τις πόλεις τις έχουν εγκαταλείψει, αφήνοντας στη μέση τις εργασίες.
Μια παράπλευρη απώλεια είναι οι φόροι στις τοπικές κυβερνήσεις. Υπολογίζεται ότι το 39% της φορολογίας που εισπράττουν οι τοπικές κυβερνήσεις στην Κίνα είναι από πωλήσεις γης. Που είναι άλλωστε ο λόγος που έχουν τόσα πολλά κίνητρα να θέλουν να συνεχίσουν την οικιστική ανάπτυξη, ακόμα και όταν κανείς δεν θέλει ή δεν έχει τα χρήματα να αγοράσει αυτά τα ακίνητα.
Πηγή:www.capital.gr