Και αν χάσαμε μάχες ο πόλεμος δεν κρίθηκε ακόμα.
Κλείνει μια περίοδος αλλά είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής.
Θα είναι άραγε κάτι διαφορετικό στην νέα περίοδο για την ζωή μας, για το επάγγελμα για την κοινωνία;
Αυτό εξαρτάται από όλους εμάς.
Στην περίοδο που πέρασε το προεδρείο του ΟΕΕ σιώπησε στην διαρκή περιθωριοποίηση του επαγγέλματος και των συναδέλφων, σιώπησε στην διάλυση της οικονομίας και στην διάλυση της κοινωνίας, αφού ένιωθε υποχρεωμένη σε αυτούς που έπαιρναν αποφάσεις, και όταν άρχισε να έχει λόγο, είχε λόγο αντιπολιτευτικό ,αφού έδινε εξετάσεις για να φανεί αρεστή σε αυτούς που επιθυμούν να ανακαταλάβουν την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων να υπηρετήσει τον συνάδελφο, την κοινωνία και να πρωτοστατήσει στην προάσπιση της χώρας. Θεωρήθηκε από άλλους του προεδρείου ότι η διαρκής παρουσία στους διαδρόμους των υπουργείων είναι ρόλος που αρμόζει σε ένα θεσμό που έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται το επάγγελμα, τους πολίτες, την χώρα.
Αυτές οι λογικές δεν αρμόζουν στους θεσμούς ,ούτε ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συναδέλφων της κοινωνίας και του τόπου.
Συνάδελφοι, αν δεν υπήρχε αυτή η παρωχημένη λογική του υπηρέτη ,και του δεσμευμένου, θα είχαμε αυτήν την θέση στην σημερινή συγκύρια; Αν δεν σιωπούσαμε θα επιτρέπονταν να μπουν τα κολέγια στο χώρο του επαγγέλματος; Αν δεν συνηγορούσαμε θα μπορούσαν τα οργανωμένα συμφέροντα να εφαρμόζουν “πρότυπα λογιστικά“ και να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιχειρήσεις και οι συνάδελφοι για να κερδίσουν το παντεσπάνι μια μερίδα συναδέλφων και κομματικών επιχειρήσεων; Αν είχαμε σοβαρή τοποθέτηση θα μπορούσαμε τουλάχιστον να έχουμε την μεταχείριση άλλων επιστημονικών φορέων για το ασφαλιστικό; Αν σεβόμαστε αυτούς που εκπροσωπούμε θα έμπαιναν στην διαμεσολάβηση των δάνειων άσχετοι σε βάρος των συναδέλφων μας και εκπαιδευτές όχι συνάδελφοι και συμπατριώτες μας αλλά ξένοι -Άγγλοι- που μας τους παριστάνουν ως ειδικούς; Θα είχε αυτό το κατάντημα ο ελεγκτικός μηχανισμός που συρρικνώθηκε και έμεινε ανίκανος να εκτελέσει την εργασία που έχει ανάγκη η οικονομία και που είναι εντεταλμένος να κάνει; Θα μπορούσαμε να απορυθμίσουμε αρκετές περιπτώσεις χαμένων ευκαιριών όμως τίποτα πλέον δεν ωφελεί. Πρέπει να αλλάξουμε πορεία.
Και αν χάσαμε μάχες τον πόλεμο δεν τον χάσαμε. Έχουμε την δυνατότητα και να αλλάξουμε πορεία και να κερδίσουμε αυτά που χάσαμε και να υπερασπιστούμε τον συνάδελφο και την κοινωνία και να σταθούμε δίπλα στον πολίτη και την χώρα που εγκατέλειψε το προεδρείο του ΟΕΕ. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στο οικονομολογικό επάγγελμα, στην κοινωνία, στην χώρα που μας στήριξε. Έχουμε την δύναμη, την γνώση, το ηθικό ανάστημα και το όραμα να τα αλλάξουμε όλα και να τα κάνουμε όπως αρμόζουν για μια κοινωνία και ένα επάγγελμα που θα μας κάνει όλους περήφανους.
Στις 11 /12, ή βάζουμε τα θεμέλια για μια νέα αρχή ή συνεχίζουμε τον κατήφορο. Σας καλούμε να συμμετέχετε και να ψηφίστε όποιον θεωρείτε ότι μπορεί να συμβάλει σε ένα νέο ξεκίνημα. Ελάτε να τα αλλάξουμε όλα, ελάτε να πάμε όλοι μπροστά. Μην μείνετε στο περιθώριο που μας έβαλαν, βγείτε μπροστά.
Με Εκτίμηση
Αλεβιζάκης Παναγιώτης
Εκπ/πος
Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας
Α.ΚΙ.Ο.Ε.