Ένα ιστορικό των καθυστερήσεων που οδηγούν στην αναβολή της εφαρμογής της νομιμότητας σχετικά με τα αυθαίρετα σκιάδια στο παλιό λιμάνι παραθέτει η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος”. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί ο νόμος που υπερψηφίστηκε στη Βουλή ο οποίος στην περίπτωση των Χανίων έρχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς την παρανομία. Η δημοτική παράταξη σημειώνει ότι κακώς ψήφισαν οι βουλευτές Χανίων και ζητά άμεσα να περάσει τροποποίηση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στα Χανιά:
Τα προβλήματα των αυθαίρετων κατασκευών και της παράνομης καταπάτησης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων στην παράκτια ζώνη του ενετικού λιμένα των Χανίων άρχισε να αντιμετωπίζεται από το 2000 και, με τη μέθοδο των προσφυγών και της γραφειοκρατικής αναβλητικότητας, μέχρι το 2016 δεν είχε βρεθεί μια λύση που να βάζει τάξη στην παραπάνω απαράδεκτη κατάσταση. Tο 2000 ανατέθηκε η μελέτη διαρρύθμισης του παραχωρούμενου χώρου και των σκιαδίων, η οποία εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μετά από έξι χρόνια (2006). Δια της γνωστής οδού, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών ενετικού λιμένα προσέφυγε (το 2008) στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τότε κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη της προσφυγής. Το 2016 προτάθηκε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ο παραχωρούμενος χώρος να είναι 4.551m2 (και όχι 2.600m2 που όριζε η παλαιότερη απόφαση) αλλά και πάλι έγιναν προσφυγές καταστηματαρχών στο ΣτΕ. Τότε το ΔΛΤ αποφάσισε να διερευνήσει την τύχη της προσφυγής του 2008 και ανακάλυψε ότι η απόφαση του ΣτΕ είχε εκδοθεί… από το 2015 και ήταν απορριπτική για τους καταστηματάρχες. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα εξακολουθεί να ισχύει η εγκεκριμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση για παραχώρηση 2.600m2 καθώς και η αντίστοιχη μελέτη για τα σκιάδια.
Τον Οκτώβρη του 2017 παρουσιάστηκε από τη δημοτική αρχή η νέα βελτιωμένη πρόταση για τα σκιάδια των καταστημάτων του ενετικού λιμένα. Η μελέτη έπρεπε να έχει παρουσιαστεί μέχρι τον Μάιο το αργότερο. Η καθυστέρηση τόσων μηνών κάθε άλλο παρά δικαιολογείται, πολύ μάλλον που ο βασικός λόγος της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την εκπόνηση μελέτης, ήταν ότι θα κερδίζαμε χρόνο λόγω της εμπειρίας του υπεύθυνου καθηγητή κ. Καλογήρου από τη συμμετοχή του στην εγκεκριμένη μελέτη του 2006. Διανύουμε το Δεκέμβριο και ακόμα δεν έχει σταλεί η μελέτη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είναι εφικτό μέχρι τον Απρίλη, όπως είναι ο προγραμματισμός, να περάσει από ΚΑΣ, μετά από Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να εκδοθούν οι άδειες από την Πολεοδομία; Σίγουρα όχι, και για το ανέφικτο έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης η δημοτική αρχή.
Σε αυτή τη φάση, λοιπόν, συμβαίνει μια εξέλιξη βολική για όσους αντιστρατεύονται την εφαρμογή της μελέτης, άβολη για όσους επιθυμούν την υλοποίησή της. Δημοσιεύεται στις 29 Νοεμβρίου το ΦΕΚ του ψηφισμένου στη Βουλή νόμου 4504, όπου στο άρθρο 96, μεθερμηνευόμενο στη δική μας συνθήκη, ουσιαστικά αναφέρει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια οι παράνομες κατασκευές στην περιοχή δικαιοδοσίας του ΔΛΤ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, δηλαδή γίνεται αναστολή διοικητικής αποβολής και δεν εφαρμόζονται πρωτόκολλα κατεδάφισης των παράνομων κατασκευών, καθώς επίσης αναστέλλεται η επιβολή προστίμων για παράνομες καταλήψεις δημόσιων χώρων, ενώ παράλληλα υποχρεώνει το Δήμο να δίνει άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου σε επιχειρήσεις που διατηρούν αυθαίρετες κατασκευές.
Αυτή η διάταξη, για περιοχές όπου οι λιμενικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών, προφανώς οδηγεί τα πράγματα προς μια θετική κατεύθυνση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το χρονικό όριο των δύο χρόνων λειτουργεί υπέρ της παύσης των αυθαιρεσιών και της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής εξομάλυνσης των επίδικων περιοχών. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ενετικό λιμάνι των Χανίων όπου οι διαδικασίες είχαν -επιτέλους- προχωρήσει σε ένα βαθμό. Στην περίπτωσή μας, η εν λόγω διάταξη λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την παύση των αυθαιρεσιών, αφού για δύο χρόνια αφαιρεί από το Δήμο Χανίων τα εργαλεία που διέθετε για να «πείσει» τους παρανομούντες να συμμορφωθούν.
Θεωρούμε, συνεπώς, απόλυτα λανθασμένο να ψηφίζεται αδιαμαρτύρητα η παραπάνω διάταξη από τους ντόπιους βουλευτές, που γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις και ότι έτσι συνεχίζει να δικαιώνεται όλη η διαπλεκόμενη πολιτική ημετεροκρατίας και παραγοντισμού, που χρόνια τώρα επιβάλλει την εικόνα ανομίας και αυθαίρετης καταπάτησης των κοινόχρηστων χώρων και που κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αισθητική βελτίωση και το σεβασμό στα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των κτιρίων του λιμανιού. Η λογική που ισχυρίζεται ότι το μέτρο θα καθυστερήσει παροδικά τις διαδικασίες αποκατάστασης της εικόνας του λιμανιού είναι αποπροσανατολιστική, αφού στο ίδιο περίπου χρονικό σημείο θα έχουμε δημοτικές εκλογές, ενώ και η εμπειρία δείχνει ότι θα ευνοηθεί και πάλι μια ατέρμονη διαδικασία αντιπαραθέσεων και υποσχέσεων, χωρίς να ανακόπτεται στην πράξη η άναρχη ανάπτυξη της περιοχής.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος καλεί την κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές, έστω και την τελευταία στιγμή, να ζητήσουν άμεσα να γίνει μια τροπολογία του νόμου, στην οποία να ορίζεται σαφώς ότι περιοχές στις οποίες οι διαδικασίες διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων βρίσκονται στο στάδιο της τελικής φάσης, όπως συμβαίνει στα Χανιά, εξαιρούνται από τις περιοριστικές διατάξεις του άρθρου 96.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.