Η τραγωδία στην Κίσσαμο, που κόστισε τη ζωή στον 16χρονο Γιάννη Χουστουλάκη, στάθηκε η αφορμή για μια σημαντική πρωτοβουλία που τώρα παίρνει τον δρόμο της νομοθέτησης.
Όλα ξεκίνησαν από τον ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων στην Κίσσαμο, Εμμανουήλ Ροδουσάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα εξυπηρετεί δικυκλιστές που δεν φορούν κράνος. Στην ανακοίνωσή του, λίγες ημέρες μετά το τραγικό τροχαίο, ο κ. Ροδουσάκης ανέφερε:
«Το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΔΟΥΣΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ ανακοινώνει ότι λόγω του άδικου χαμού του 16χρονου Ιωάννη Χουστουλάκη, από αύριο 11/12/2024, δεν θα προμηθεύει με καύσιμα κανένα μηχανάκι μικρού ή μεγάλου κυβισμού, αν οδηγός ή συνοδηγός δεν φέρει κράνος ασφαλείας. Ευελπιστούμε ότι και τα υπόλοιπα πρατήρια της πόλης μας θα ακολουθήσουν αυτή την πρωτοβουλία, ώστε να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα».
Η πρωτοβουλία αυτή έγινε viral, προκαλώντας ευρεία συζήτηση. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε τότε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «9 στους 10 που φτάνουν στα νοσοκομεία με βαριά κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι νέοι που δεν φορούν κράνος», ενώ συνεχάρη τον βενζινοπώλη για τη δράση του.
Σύντομα, η πρωτοβουλία απέκτησε ευρύτερη υποστήριξη. Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος να υιοθετήσει καθολικά το μέτρο, ενώ ξεκίνησε η καμπάνια «Όχι Βενζίνη, αν δεν φοράς Κράνος».
Πλέον, η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει θεσμική μορφή. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνάντηση με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, ανακοίνωσε την προώθηση σχετικής τροπολογίας. Όπως δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής:
«Επιτελείται πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο σε αυτή την επιτροπή. Θέλω μάλιστα να ευχαριστήσω για την σκέψη και την πρωτοβουλία τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρώπινη ζωή και την υγεία, από το να προστατεύουμε τους νέους ανθρώπους. Γιατί οι περισσότεροι που οδηγούν, είναι κυρίως νέα παιδιά που βρίσκονται σε ηλικία που αισθάνονται άτρωτοι. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, γι’ αυτό και ανταποκριθήκαμε αμέσως».».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης συνέχισε πως «αυτή η πρωτοβουλία αξίζει να αγκαλιαστεί από όλους. Είναι μια καλή ευκαιρία για μια πανεθνική καμπάνια, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των πάντων, να συνδράμουν όλοι, για την αυτονόητη συνήθεια ότι φοράμε κράνος όταν είμαστε πάνω στο μηχανάκι. Ώστε να μην ξαναχάσουμε ούτε έναν συνάνθρωπό μας και πρέπει να συνδράμουμε όλοι».
Η τροπολογία θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, παράλληλα με την αναμόρφωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε επίσης ότι το μέτρο έχει τη θετική ανταπόκριση των πρατηριούχων, ενώ η νομική θωράκιση που θα παρέχει ο νόμος θα διευκολύνει την εφαρμογή του.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει να γίνει σημείο αναφοράς για μια πανεθνική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, ώστε το κράνος να αποτελεί αυτονόητη συνήθεια για κάθε δικυκλιστή.