Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, καθώς σήμερα η Πρόεδρος του δικαστηρίου αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της εισαγγελέως ότι όλοι όσοι έχουν καταδικαστεί εκτός από το Νίκο Μιχαλολιάκο έχουν λευκό ποινικό μητρώο.
Η πρόταση-σοκ της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 49 καταδικασθέντες της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε το τρίτο «χτύπημά» της στη δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς είχαν προηγηθεί η απαλλακτική πρότασή της τον περασμένο Δεκέμβριο και η εμμέσως πλην σαφώς «απολογία» της στις 9 Οκτωβρίου περί ελαφρυντικών. Μετά την εισήγησή της που προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις εντός και εκτός δικαστηρίου, με τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής να την κατηγορούν, εκ του αποτελέσματος, ότι «έχει μετατραπεί σε υπεράσπιση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης» με μια «πρόταση – ντροπή και με αιτιολογία που υποτιμά δικαστήριο και θύματα», το δικαστήριο σήμερα προχώρησε σε αποκατάσταση της αλήθειας για τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες.
Η Πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτου, αφού ανέβηκε στην έδρα επισήμανε πως από την επισκόπηση των ποινικών μητρώων προκύπτει ότι πολλοί κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί με πολυετείς καθείρξεις και ζήτησε από την εισαγγελέα να επανατοποθετηθεί και να συμπληρώσει την πρότασή της για τις αναστολές, αναφορικά με τους καταδικασθέντες που δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο λόγω πολυετών καθείρξεων, όπως για παράδειγμα οι δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος.
Όπως εξήγησε η Πρόεδρος δεν ισχύει ο ισχυρισμός της εισαγγελέως ότι όλοι οι καταδικασθέντες, εκτός του Μιχαλολιάκου, έχουν λευκό ποινικό μητρώο, ούτε και το επιχείρημα της εισαγγελέως ότι δεν πρόκειται οι καταδικασθέντες να τελέσουν νέα αδικήματα επειδή η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί. Με αυτά τα δεδομένα ζήτησε από την εισαγγελέα να τοποθετηθεί εκ νέου για τα θέματα των αναστολών.
Πάντως η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, εμφανίστηκε αμετακίνητη από την πρότασή της, λέγοντας πως αναφερόμενη σε λευκά ποινικά μητρώα των κατηγορουμένων δεν εννοούσε όλους και ότι σε κάθε περίπτωση, ζητά την αναστολή για όλους. Όπως είπε, με βάση τα ποινικά μητρώα πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρόταση της όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί. Ως εκ τούτου και για τα πρόσωπα αυτά εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση της.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά ότι η εισαγγελέας τάσσεται υπέρ της αναστολής για όλους ανεξαιρέτως, καθώς και επιμελεία εισαγγελίας να αναζητηθεί αν υπάρχει βούλευμα με το οποίο να κρίνεται ότι ο Λαγός παραβίασε περιορισμούς διαμονής. Η εισαγγελέας σιώπησε, αν και υπάρχει τέτοιο Βούλευμα του 2015 με πρόταση μάλιστα του αναπληρωτή εισαγγελέα κυρίου Κωσταρέλλου, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, Θανάσης Καμπαγιάννης. Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο στις 11 το πρωί προκειμένου να αναζητηθεί τυχόν βούλευμα που αναφέρεται σε παραβίαση των περιοριστικών όρων του Γιάννη Λαγού.
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας»
Η κριτική που ασκείται στην εισαγγελέα έδρας της δίκης της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, δεν μπορεί να «υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.
«Μετά την ολοκλήρωση δίκης μείζονος ενδιαφέροντος με πολυετή διάρκεια, λόγω της έλλειψης υποδομών, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων της δίκης, εκπροσώπων κομμάτων και δημοσιεύματα που στρέφονται, με απαξιωτικά σχόλια και ανοίκειους χαρακτηρισμούς, κατά εισαγγελικού λειτουργού και στοχοποιούν αυτή για την κατά συνείδηση κρίση της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης), τονίζει για ακόμη μια φορά πως είναι σεβαστή η καλόπιστη κριτική προς τη δικανική κρίση των εισαγγελικών λειτουργών, πλην όμως η κριτική αυτή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κάθε μέτρο ευπρέπειας και να τείνει να αποτελέσει μοχλό πίεσης και προσβολής του ελεύθερου φρονήματος των δικαστικών λειτουργών, στοιχείο που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» τονίζει, ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωσή της.